reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Lipcowe mamy 2015

Dziewczyny czy ktorejs z Was zaczal juz odchodzic czop ?? Bo ja mam wrazenie ze mi od paru dni odchodzi po kawalku. To mozliwe ze tak wczesnie czy mam jakas infekcje???

"Przed porodem czop jest wydalany, by szyjka macicy mogła otworzyć się i pozwolić na przemieszczenie się dziecka kanałem rodnym. Wydalenie czopu śluzowego jest znakiem, iż szyjka macicysię rozszerza, ale poród nie następuje od razu. Moment urodzenia dziecka może być oddalony o godziny, dni, a nawet tygodnie, gdyż szyjka macicy otwiera się stopniowo"

także chyba możliwe .........

reklama
Dziewczyny czy ktorejs z Was zaczal juz odchodzic czop ?? Bo ja mam wrazenie ze mi od paru dni odchodzi po kawalku. To mozliwe ze tak wczesnie czy mam jakas infekcje???

No właśnie chyba mam to samo... Od dwóch tyg. Bardzo gesty sluz jak galaretka albo geste kurze bialko. Takie kawalki Może być biały lub lekko zielony. I może odchodzic nawet trzy tyg po kawałku.

Mi w pierwszej ciąży odszedł czop - i było to jednorazowe, taka kulka śluzu..i po 10 minutach wody zaczęły mi odchodzić. Więc moim zdaniem po kawałku to nie czop, tylko może jakaś lekka infekcja.

Mało tego... Dziewczyny obudzilam sie wczoraj rano z paskudnym bolem na samym dole brzucha..był podobny do okresowego ale stały...zadne tam skurcze I rozkurcze...po 8 min stalego bólu wzielam dwie nospy I dopiero po pół godzinie popuscilo...co dziwne dziś rano mniej więcej o tej samej porze miałam dokladna powtorke z rozrywki. Czy któraś z was może mi jakoś pomóc albo wyjaśniac co to jest...? Bo skurcze Brixtona mam i to na pewno nie było to samo...Nie mam kontaktu z polskim lekarzem. Wiec niemoge zapytac. Może któraś miała tak? Pomożcie...

Mi w pierwszej ciąży odszedł czop - i było to jednorazowe, taka kulka śluzu..i po 10 minutach wody zaczęły mi odchodzić. Więc moim zdaniem po kawałku to nie czop, tylko może jakaś lekka infekcja.

Nie no mi w tamtej ciazy tez odchodzil po kawalku przez pare dni tyle ze byl podbarwiony krwia

Kiedy wypada?

Gdy twój organizm zacznie przygotowywać się do porodu i szyjka macicy będzie się powoli skracać i rozwierać, czop śluzowy wypadnie - zaobserwujesz wtedy gęste, lepkie upławy o lekko brązowym zabarwieniu. Odejście czopu śluzowego może nastąpić miesiąc, tydzień albo nawet kilka godzin przed porodem. Nie zawsze dzieje się to za jednym razem, czop śluzowy może wypadać stopniowo przez kilka dni.

reklama
Czop śluzowy jest śliski, elastyczny, bardziej gęsty niż surowe białko jaja kurzego, może być bezbarwny lub żółtawy.Pod wpływem skracania i rozwierania się szyjki macicy przed porodem czop śluzowy wypada (może to nastapić nawet na dwa tygodnie przed porodem lub już na porodówce). Gdy czop śluzowy będzie odchodził, zobaczysz go jako śluzową, bezzapachową, wydzielinę pochwową, która może być podbarwiona krwią (dochodzi bowiem do rozerwania drobnych naczyń krwionośnych szyjki macicy, która w ostatnich tygodniach przed porodem jest znacznie bardziej rozpulchniona i przekrwiona).

Do góry