reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Lipcowe mamy 2015

Bylam dzis dostalam skierowanie do poradni diabetologicznej umowilam sie na czwartek ...ale dobrze juz ograniczyc cukier wiec martwi mnie to co ja moge jesc do tej pory ..

reklama
Jedna z nas tu na forum - chyba Pani.olga jeśli się nie mylę, też miała podniesiony cukier i stosuję specjalną dietę.:tak:
patka90 - Gratulacje! Fajnie, bo twoja pociecha będzie miał bliskiego kuzyna - rówieśnika. Mam kuzynkę, starszą ode mnie tylko o kilka miesięcy i to świetna sprawa: razem spędzałyśmy czas, jeździłyśmy na wakacje, jest do tej pory moją bliską przyjaciółką:tak: Ja niestety w mojej -tej bliższej- rodzinie jestem prekursorką macierzyństwa, ani mój brat, ani kuzynostwo nie doczekali się jeszcze dzieci i na razie się na nie raczej nie zanosi...więc to ja przecieram wszystkie szlaki i zbieram wyprawkę. A potem inni "przyjdą na gotowe":dry:

Przerażająca ta historia o krwawiącej ciężarnej..teraz będzie mnie prześladować w głowie...

reklama
Ewa -po pierwsze nie możesz być głodna -regularne jedzenie - tak ,żeby nie było zbyt dużych przerw w jedzeniu.posiłki dobrze rozdzielić nawet na 6-7.Z tego co pamiętam to na I śniadanie nie mozna mleka i mlecznych przetworów bo podnosza cukier .
przykładowe śniadanie to
  • 75g chlebka graham (ok 3 kromeczki- uwaga ważymy!). Graham jest lekki, ale np wieloziarniste pieczywo już nie- w takim przypadku kromeczka może ważyć nawet 50g. Pamiętajmy o tym, że 3 kromki to nie zawsze 75g.
  • 2 płaskie łyżeczki masła (10g). Uwaga! Jeżeli do chleba dodajesz wędlinę wieprzową lub rybę to wtedy masełka tylko połowę (5g)
  • Polędwica z indyka lub szynka wieprzowa (ok. 30g). Może być również wcześniej wspomniana ryba, np. makrela lub śledź (także 30g). Bądź 1 jajko- w całości gotowane.
  • Warzywa o niskiej zawartości węglowodanów- ogórek kiszony, zielony, cebula, papryka (tylko zielona), pomidor, rzodkiewka, sałata zielona, szczypiorek. Uwaga- unikaj warzyw konserwowych- zaprawa zawiera cukier.
  • Herbata lub woda mineralna bez cukru
Na drugie śniadanie można juz nabiał .Powinno go zjesc około 2 godz po pierwszym .I tu można sobie zjeśc jogurt ,
Obiad
Jeśli jesz dwudaniowy -można zrobic m/ jednym a drugim 30 min przerwy .Zupa około 400 ml
drugie danie -Mięso gotujemy w wodzie lub na parze. Możemy także upiec w piekarniku, w foliowym rękawie. Nie smażymy. Możesz zjeść także mięso duszone lub grillowane.Nie jedz panierowanego mięsa oraz panierowanych ryb.
Mozna też potrawe mączną -jednak trzeba pamiętac o surówce
można do obiadu porcje owoców .
podwieczorek -ok 16
i tu można jogurt z płatkami albo kanapkę albo sałatke
1Kolacja -np

• 50g pieczywa razowego
  • 30g wędliny lub sera, ryby, 1 parówka o zawartości mięsa powyżej 70% lub 1 jajko
  • 5g masła
  • warzywa o wysokiej zawartości węglowodanów
Potem jeszcze 2 kolacja ...a czasem i trzecia ..tak żeby jak najmniej w nocy było wyrzutu insuliny i spadku cukru.
Nie wolno -

• Żadnych sztucznych słodzików, a zwłaszcza produktów dla cukrzyków (a to Ci zonk, prawda?). Są one słodzone słodzikami i wysokokaloryczne.
  • Słodycze, dżemy, miód, konfitury, syropy owocowe- zapomnij!
  • Chipsy, chrupki
  • Herbaty czerwonej
  • Sosów opartych na zasmażce
  • Soków wieloowocowych
  • Kawy zbożowej (zawiera słód jęczmienny i suszone buraki)
  • białego pieczywa-warto patrzec czy pieczywo nie jest słodzone melasą ...

te zasady są ważne w przygotowywaniu posiłków ....

• Kasze- możesz zjadać zamiast chleba. Mają niski indeks glikemiczny. 25g pieczywa razowego=15g suchej kaszy
  • Im bardziej rozdrobniony, rozgotowany, dojrzały produkt, tym ma wyższy indeks glikemiczny
  • Makaron polecany z mąki razowej
  • Używaj prawdziwego masła- sporadycznie margaryny
  • Mięso możesz zjeść więcej niż zalecane ilości- po białku cukier w krwi wzrasta wolniej
  • Mleko zawiera laktozę, powoduje więc znaczny wzrost cukru we krwi. Wybieraj mleczne produkty sfermentowane (jogurt, maślanka, kefir, ser)
  • Unikaj musztardy- zawiera ocet i cukier

• Używaj oliwy z olwek lub oleju rzepakowego
  • Zamiast 25g pieczywa możesz zjeść 10szt słonych paluszków
  • Jeżeli zjadasz pasztet, to zjedz o 25g pieczywa mniej
  • Ciasto- najlepiej drożdżowe- raz na kilka dni 1 kawałek lub pół drożdżówki zamiast podwieczorku lub na ostatnią kolację. Nie zjadaj kruszonki- nie ma tak dobrze
    icon_wink.gif
  • Dobra wiadomość- raz na kilka dni możesz zjeść między posiłkami 2 kosteczki gorzkiej czekolady (min 70%- dostępna np w Lidl)
  • Zamiast 25g pieczywa razowego możesz zjeść 15g herbatników petit beuree
  • Możesz zjadać do 2-3 jajek w tygodniu (na twardo, jajecznica na parze)
  • Ketchup- jedynie w małych ilościach- zawiera cukier
  • Lody- raz na kilka dni zamiast II śniadania lub podwieczorku. Najlepiej sorbet- 1 gałka bez wafelka
  • Sosy możesz zjeść ze świeżych pomidorów, ewentualnie z puszki (sprawdź czy zaprawa nie zawiera cukru). Do sosu możesz dodać 2 łyżki jogurtu naturalnego lub kefiru i przyprawy
  • Ziemniaki gotuj w całości- nie puree, nie pieczone

warto poszukać tabelek-pewnie dostaniesz od diabetyka liste produktów wraz z ich indeksem glikemicznym .im niżej tym lepiej ...
wszystko co pamiętam i miałam ponotowane ....
będzie dobrze

Do góry