reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Lipcowe mamy 2015

reklama
to nie jest szczepionka (; a podać zastrzyk muszą, jeśli się kwalifikujesz, i to za darmo, nie wiem co za pierdoły Ci ta lekarz opowiada. przecież to logiczne, że wielu kobiet nie stać na wydatek rzędu 600 zł, nie wyobrażam sobie, żeby to był wybór "albo płacisz, albo tracisz dziecko" /:

Olga - jeśli rezygnujesz z pobytu w szpitalu,,a jesteś przed kwalifikacją/ podaniem immunoglobuliny ( w przypadku krwawień kobiet z minusem, w ciąży ,w przypadku poronień ) -a z tego co wiem czesc kobiet tak robi , można dostac immuno poza obrotem szpitalnym .Lekarz normalnie wypisuje receptę i można dostać ją w tzw zabiegowym .
Jeśli kobieta ma minusową krew ,a mężczyzna plusową po porodzie krew dziecka jest badana tylko na oddczynnik i mozna dostać immuno ,jeśli krew dziecka jest plusowa ( dlatego cześć dziewczyn nie dostaje immuno)
Jeśli w ciazy pojawią sie przeciwciała anty d to po porodzie na 100% dostaje się immuno i czasem ( jest to zależne od podejścia lekarza do tematu ) w 28 tyg.
I tak jak pisałam tylko stacja krwiodastwa decyduje o kwalifikacji -i tylko oni mają immuno -dlatego czasem ( zwłaszcza w przypadku poronień trzeba czekac aż przywiozą z regionalnej stacji krwiodastwa ....( apteki też zamawiaja w stacjach krwiodastwa )
Przechodziłam akcję z immuno juz 5 razy - w tym 3 razy miałam kwalifikację ,teraz mam przeciwciała -czyi tez kwalifikację ....Tylko moje pierwsze dziecko jest minusowe ...

Ja staram się na lewym, ale nie dam rady całej nocy, to obracam się tak trochę bokiem trochę na plecach, ale na rogalu :) ale czasem przekręcam się i na plecy, najważniejsze aby nie cały czas :))

Co do krwi to nas też omija problem, bo ja 0rh+ a mój ma Arh+ :)

To czy ktoś może mi powiedzieć czy to w ogóle jest możliwę

Sytuacja u rodziny męża-kuzynki mojego męża. Dziewczyna 0rh+ jej mąż Arh+ pare lat temu urodziła im się zdrowa córka, teraz w styczniu urodził się syn po porodzie okazało się że mają konflikt serologiczny :szok: wtf? Młody w miare dochodzi do siebie ma jakieś powikłania ale chyba nie jakieś ogromne

Może to zależy od tego dodatkowego oznaczenia? Bo ja mam np. 0 Rh+ dodatnie ale może być też ujemne, jakoś tak.... No i grupa A to też jest A1, A2 i inne...

Ostatnia edycja:
To czy ktoś może mi powiedzieć czy to w ogóle jest możliwę

Sytuacja u rodziny męża-kuzynki mojego męża. Dziewczyna 0rh+ jej mąż Arh+ pare lat temu urodziła im się zdrowa córka, teraz w styczniu urodził się syn po porodzie okazało się że mają konflikt serologiczny :szok: wtf? Młody w miare dochodzi do siebie ma jakieś powikłania ale chyba nie jakieś ogromne

Niby niemozliwe :what::what::what:

reklama
Do góry