reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Lipcowe mamy 2015

A właśnie miałam zapytać jak wasze starsze dzieci zareagowały na nowego członka rodziny?
Kupowałyście/kupujecie jakieś książeczki o rodzeństwie? Czy przywoziłyście razem z dzieckiem ze szpitala jakiś prezent od "dzidziusia" dla starszaka?

reklama
Kati,u mnie w poprzedniej ciąży ksiezeczka się sprawdziła, oprócz tego syn przyjechał do szpitala pod nieobecosc ordynatora..... prezent dostał od siostry Hero Factory i sam jej tez podarowal bransoletkę z imieniem i wykonał rysunek. Poza tym pomagał w przygotowaniach,myl łóżeczko, wybierał pościel,pozytywke itp. Teraz to jakoś zwyczajnie przechodzi,bo młoda nie interesuje się skąd i jak przyjdzie dzidziuś,po prostu oczekuje.....

Ostatnia edycja:
Wg mnie najlepsza różnica wieku ...
Starszak -jest mega opiekuńczy względem Młodszaka ,pomaga,gada,czyta,bawi się z nim ,pokazuje mu świat,dzieli sie muzyką,uczy się od Młodszaka asertywności,empatii,typ naukowca ,szybko zaczął czytać i ma wielki potencjał ,mega zapatrzony w siebie ,mega uparty ...Niestety pierwsze dziecko ,pierwszy wnuk ,oczko w głowie dziadków ,dodatkowo bardzo zdolny i trochę przez dziadków zepsuty...ma przeświadczenie ,że jest jedyną idealną jednostką na świecie ( dziadek jest drugi ewentualnie)...
Młodszak -mój kochany słodziak,dziecko ,któremu wszystko pasuje,do wszystkiego sie dopasowuje,ale tez ma własne zdanie ...mega społeczny,uczuciowy,masy rzeczy uczy tego mojego upartego nastolatka ,mega zdolny jeśli chodzi o matematyke i konstrukcje -co jest powodem wielkiej zazdrości Starszego ( bo przeciez on jest genialny ).
Mają świetny kontakt ze sobą,nie kłóca sie mocno,Są zupełnie inni .Pamiętam jak Starszak się zmienił po urodzinach Małego,jak zaczął wychodzić ze skorupy...
Już teraz widzę jak nie mogą bez siebie żyć,jak tęsknią ,jak opiekują się ,dbają ...
no fajne mam te dzieci :)

witajcie :-)
ja zrobiłam sobie przerwe i zajadam lody ..
u mnie różnica wieku 3 lata a dzieci bardzo zżyte za sobą, Wiktoria odkąd dowiedziała się że bedziemy mieć dzidziusia chciała brata.. lubiała leżeć przy moim brzuszku i głaskać go, i niemogła się go doczekać.. Po powrocie ze szpitala sama zaczeła się opiekować nim bo TO JEJ BRACISZEK podawała pieluchy, kocyk.. teraz mają dobry kontakt lubią razem sie bawić..Krystian jest spokojniejszy niz Wiki, jak jest sam to nie psoci ładnie się bawi.. ale jak Wiki jest długo w zerówce to teskni i chce iść do niej.. Bardzo mi sie podoba że oboje sa za sobą, teraz na wieść o trzecim dzidziusiu ciesza się ale jak będzie po porodzie to sie okaże..

mamaPatryka zdrowia dla was!!!
Ewa super że dzisiaj cię wypuszczają :-)

A pamiętasz okres, gdy mieli 8 i 3 lata?? Mój syn jest spokojny, a córka bardzo aktywna i obecnie mają już momenty wspólnej zabawy, ale każde chce przewodzić....i nastąpił okres kłótni.... i nie wiem co mam robić i jak reagować...

Enter dzięki :-) zakupię jakąś fajną książeczkę może dostanie ją na "zajączka".
A jeszcze jedno pytanko czy i jeśli tak to ile i jaką pijecie kawę?
Ja w związku z moim słabym ciśnieniem pozwalam sobie co 2 dzień a nawet codziennie filiżanke kawy zaparzam w ekspresie ciśnieniowym.

ja ich wtedy odseparrowywałam -lub jeśli nie było rękoczynów zostawiałam ,żeby sami rozwiązywali swoje problemy-bo to procentuje na przyszłość...różnie bywało .
Generalnie nauczyli się szanować siebie i swoje potrzeby ,ale dużo było mojego gadania ,tłumaczenia .
Jak mieli taki mega kłótliwy i malo zgodny okres to wtedy w użyciu był kalendarz grzeczności z naklejkami i różnymi przywilejami ...
I zawsze mieli tłumaczone ,że nie trzeba sie z druga osobą we wszystkim zgadzać ,ale trzeba szanowac jej zdanie ....
więcej nie pamiętam ;)

reklama
Bardzo dobry temat o rodzeństwie zwłaszcza że Oliwia wczoraj dostała szału :/

Głupia sytuacja, mata do kąpieli. Kupiłam jej noe dawną taką dużą która prawie jest na całą wannę i się nie odkleja ale starą zostawiłam do wanienki dla drugiego dziecka. Oliwia ja namierzyła i że to jej. To mówię że tak to była jej że teraz ma taką nową kolorową w kaczuszki itd no i pytam czy tą której już nie używa pożyczy bratu. uhhh spazmy na zawołanie :/ zmartwiłam się trochę i własnie sama zastanawiam się nad książeczkami :/

Ja piję rozpuszczalną z jednej łyżeczki pół na pół z mlekiem 2 łyżki cukru :D

Ewca super że wracasz do domku :)))) Bardzo się cieszę a lekarza tego co powiedział że nie masz nadżerki opieprz przy okazji.

Ja mam dzisiaj wizytę, ciekawe czy pocałuje klamkę :/ jeśli tak to na biegu muszę szukać drugiego lekarza zarąbiście wręcz :/ :/ bo dzisiaj ma być połówkowe.

Do kiedy maksymalnie powinno się robić połówkowe?

I kto jeszcze dzisiaj wizytuje? Mili chyba nie? :)

A co do zdrowej żywności. Na fb piszę na forum gdzie dziewczyna wstawiła zdjecia swojego balkonu no zakochałam sie, super jej to idzie niestety mój balkon 1x1 nie spełnia warunków ehh ale tak myślę że może coś tam wsadzę ;)

Acha co do dnia kobiet mój wspaniały mąż nie kupił mi nawet jednego złamanego tulipana... nom i nie będę tego już chyba dalej komentować :/

Do góry