reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Lipcowe mamy 2015

reklama
Thriade powodzenia.
Aneczka możesz jeść wszystko. Mleko będzie najlepsze dla Twojego dziecka. Wszystkie potrzebne składniki idą do mleka. Co najwyżej Ty będziesz miała niedobory jak czegoś nie będziesz w diecie dostarczać w wystarczających ilościach. Dziecko dostanie pełnowartościowe mleko. Ktoś pytał o chleb razowy. Można jeść! !! Nawet w większych ilościach niż 2 kromki dziennie. Ja jem tylko razowy. Poza tym placki razowy, ciasta razowe itd. Można jeść tak jak zawsze, płatki z jogurtem na śniadanie i inne. To co lubimy. Ja jem tez orzechy, czekoladę i truskawki.

Moim zdaniem Olga ma rację, ja właśnie przez takie twierdzenia ze mm jest be i tylko pierś najlepsza spędziłam prawie tydzień czasu z depresja i płaczem bo wmawialam sobie ze jestem beznadziejna matka skoro moje dziecko nie najada się moim mlekiem i tak nie najadala sie.. potrafiła ssać pierś godzinę czasu po czym po 10 minutach był krzyk bo znowu chciała jeść.. teraz podaje mleko bebilon w miedzy czasie jeśli jest taka potrzeba mała dostaje cycka i wydaje mi się ze jest to bardziej forma picia. I wcale nie wydaje mi się żeby karmienie piersią było wygodne..
Thriade, widzisz przyszła i pora na Ciebie, i nie będziesz sierpniowka :D

Thriade nie wierzę! Hehehe. Kciuki zaciśnięte:)))

Aneczka przepraszam, że tak napiszę, ale Twoja mama same bzdury wygaduje. W zasadzie wszystko możesz jeść i tylko te uczulające rzeczy wprowadzać po jednym i obserwować czy nic się nie dzieje. Ja mam za sobą już 3,5 roku karmienia piersią i za każdym razem szybko zaczynałam jeść wszystko. Z tego co piszesz zdrowo się odżywiasz, a Twoja mama niezdrowo i niezgodnie z światowymi zaleceniami dotyczącymi zdrowego odżywiania. Mięso wieprzowe i wołowe należy jeść sporadycznie, a drób lub ryby na codzień mniej więcej jedną porcję dziennie. Jeżeli czegoś zabraknie w Twojej diecie to może się to odbić tylko na Tobie (włosy, paznokcie itp.), bo do mleczka najpierw idzie to co ważne. Także się nie przejmuj na zapas, dopiero jakby coś się działo z maluszkiem wprowadza się modyfikacje w diecie.

Nikogo nie przekonuję do lepszości KP, każda Mama sama decyduje jak chce karmić. Poruszam temat kłopotu z KP u Mam, które chciałyby tylko KP, ale z jakichś powodów stosują karmienie mieszane. I to na pewno nie jest wina tych Mam, tylko braku odpowiedniego wsparcie ze strony zarówno specjalistów, jak i społeczeństwa w ogóle. Na prawdę bardzo, bardzo rzadko takie karmienie mieszane jest rzeczywiście medycznie konieczne, dużo rzadziej niż to ma miejsce, ale powtarzam na pewno to nie zależy od samych Mam.

Byłabym wdzięczna za czytanie moich postów ze zrozumieniem i nie przypisywanie mi rzeczy, których nie napisałam. Jest mi przykro jak tak się dzieje. Czuję się jak jakiś terrorysta, a nigdy nie napisałam złego słowa o osobach, które decydują się na karmienie mm.

Martyśka ja uważam, że to super, że znalazłaś swój sposób na spokojne karmienie małej, bo na pewno Twój spokój jest dla niej najważniejszy.

Ja tez uważam ze jest straszny nacisk spoleczny na karmienie piersią. Własnej wczoraj rozmawiałam z rodzinka o tym. Z kim się nie spotkałam po porodzie każdy i to faktycznie każdy zapytał mnie - KARMISZ PIERSIĄ? Jakby to jakaś wytyczna macierzystwa była :/ wkurza mnie to strasnie pomimo iż karmie tylko piersią. Także dziewczyny miejmy to gdzieś najważniejsze żeby dzieci były zdrowe nie ważne co jedzą!

Gurek, EwciaZ- dziękuję.
EwciaZ masz rację moja mama nie należy do osób zdrowo się odżywiających (sama też nie karmiła nas piersią akurat z powodów medycznych ale teraz wielki znawca). Widziałam jaki bratowa przeszła przy niej terror i już się uzbrajam w działa bo wiem co mnie czeka.. tym bardziej że przejściowo u nich mieszkamy.
Co do mojej diety to rzeczywiście staram się zdrowo odżywiać (oczywiście jak każdy czasami się skuszę na to i tamto). Ale już się nasłuchałam że moja mała jest taka mała przez moje fanaberie żywieniowe.. przemilczę to i zawsze odpowiadam że lekarz wie najlepiej co mi doradzać i że mała rośnie swoim tempem i nie musi ważyć 4kg.

W takim razie czekam aż mała zechce się w końcu pojawić i zobaczymy jak mi pójdzie.

reklama
Chyba oxy mi dadzą. Mam skurcze teraz co 5 minut od ponad godziny. Wcześniej były nawet co 3 min. Cały czas chodzę, trochę na piłce się kręcę i nic :(

Do góry