reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Kwietniówki w kuchni

reklama
Ja mam taki przepis na gofry, zawsze wychodzą:tak:
300 g mąki pszennej
2 jajka
1 płaska łyżka proszku do pieczenia
pół litra mleka100 g roztopionego masła
75 g cukru

Ubić jajka, stopniowo dodawać mleko, kąkę, cukier proszek do pieczenia i ostudzone roztopione masło. dokładnie zmiksować. odstawić na 1 godzinę przed pieczeniem gofrów. Można np cynamonu do ciasta dodać
 
Chleb pełnoziarnisty
  • 500 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1,5 łyżeczki suchych drożdży instant
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 80 g pestek słonecznika
  • 30 g pestek dyni
  • 30 g siemienia lnianego
  • ok. 350 ml ciepłej wody

  1. Połącz ze sobą w misce mąkę, drożdże, sól, pestki słonecznika, dyni i siemię lniane.
  2. Powoli zacznij dolewać wodę i zagniatać ciasto.
  3. Gdy uzyskasz jednolitą masę, zagniataj mocno przez ok. 10 minut.
  4. Miskę wyłóż folią do żywności. Do środka włóż ciasto i przykryj kolejną warstwą folii. Odłóż w ciepłe miejsce (na przykład obok lekko rozgrzanego palnika) aż podwoi objętość.
  5. Gdy ciasto podwoi objętość, wyjmij je z miski i zagniataj kolejne 5 minut i uformuj bochenek.
  6. Blachę od piekarnika wyłóż papierem do pieczenia, połóż na niej ciasto, przykryj folią aluminiową i ponownie odłóż do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny.
  7. Rozgrzej piekarnik do 240 stopni.
  8. Piecz aż bochenek zrobi się brązowy, a po wsadzeniu w niego wykałaczki, wyjdzie sucha bez przyklejonego ciasta.


Ja dałam mąkę Lubelli 3 zboża do wypieku chleba.No i z ziaren miałam tylko słonecznik, ale i tak dobry wyszedł:tak:
 
Wysyłać mogę nadal prywatnie, która sobie życzy ale tu też wrzucam w razie co, skoro zainteresowanie rośnie :-).

Zupa porowa:

- ok. 70dag pieczarek
- 1 por (taki większy)
- 2 serki topione te długie prostokąty (śmietankowy i np. ziołowy albo jaki lubicie)
- 0.5kg mięsa mielonego
- 1 kostka rosołowa (ewentualnie jakiś kawałek mięsa jak wolicie)
Oczywiście ilości zwiększacie według potrzeb ;-)


Pieczarki kroimy w plasterki i wrzucamy do gotującej wody, por kroimy w wzdłuż i potem w półplasterki (obsmażamy na maśle) i wrzucamy do garnka, mięso mielone przyprawiam solą i pieprzem robię kuleczki i wrzucam do garnka, na koniec dodaję serki żeby się rozpuściły. Podaję z makaronem. SMACZNEGO :biggrin2:!!!
 
reklama
Do góry