reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Kwietniówki w kuchni

Roladki przegryzają się w lodówce. Szybko poszło.
Naleśniki na naleśniki wykładamy różne farsze, zwijamy ciasno i ukośnie kroimy na małe kawałki. Ja na razie zrobiłam dwie wersje:
serek philadelphia + 2 łyżki gęstej śmietany+ząbek czosnku. Smarujemy tym naleśnika, na to plasterek szynki parmeńskiej, liść szpinaku, ew sałaty jeśli dla kogoś szpinak niezjadliwy, kropimy octem balsamicznym, posypujemy orzeszkami pini uprażonymi na patelni (na razie zrobiłam bez orzeszków, bo zapomniałam kupić)

twarożek+ 2 łyżki majonezu/śmietany/jogurtu greckiego, sól, pieprz, żółty serek w kosteczkę, ogórek konserwowy i papryka kons w kosteczkę, mieszamy i smarujemy naleśnika. Jakoś mi za bardzo konserwowo smakują, ja chyba zamiast papryki konserwowej dałabym świeżą.

Zrobię jeszcze dla dzieciaków na słodko z nutellą i ewentualnie z łososiem.

Na talerzu wygląda to super, a jak jeszcze się jakoś dekoracyjnie ułoży na sałacie, ozdobi pomidorkami to będzie pięknie.
To chyba będzie moja stała imprezowa przystawka, bo robi się bardzo szybko, żadna robota
 
reklama
Dziewczyny, mam swoje ulubione ciastka, czekoladowo-kawowo-cynamonowe. Wrzucam przepis w formie scanu, moze odczytacie :-) 002.jpg
Smacznego!!!
 

Załączniki

  • 002.jpg
    002.jpg
    22,9 KB · Wyświetleń: 102
A ja na sylwestrze jadłam cos tak prostego, a zarazem dobrego, że dziś postanowiłam to zrobić:-D

Ślimaczki z ciasta francuskiego a'la pizza

ciasto francuskie smarujemy ketchupem, na to ulubione przyprawy,ser żółty i szynka konserwowa(u mnie bez wędliny).
Zwijamy, kroimy w talarki->na blachę i do piecyka na kilka minut:tak:

Proste, szybkie, a syn zachwycony:-D
 
Może to wstyd sie przyznać ale wczoraj pierwszy raz robiłam ciasto drozdzowe z czekoladą. Ciasto nalezało zostawic w cieplym miejscu do wyrośniecia i tak tez zrobiłam owinełam w folie i wlozylam do szafki nad piekarnikiem(akurat piekła sie w nim babka piaskowa) oto co zastałam gdy chciałam już wyjąćCAM00422.jpgCAM00423.jpgdzieci miały smiechu co nie miara,nie powiem bo ja tez zwijałam sie...;-)
 

Załączniki

  • CAM00422.jpg
    CAM00422.jpg
    20,1 KB · Wyświetleń: 129
  • CAM00423.jpg
    CAM00423.jpg
    19,9 KB · Wyświetleń: 141
Może to wstyd sie przyznać ale wczoraj pierwszy raz robiłam ciasto drozdzowe z czekoladą. Ciasto nalezało zostawic w cieplym miejscu do wyrośniecia i tak tez zrobiłam owinełam w folie i wlozylam do szafki nad piekarnikiem(akurat piekła sie w nim babka piaskowa) oto co zastałam gdy chciałam już wyjąćZobacz załącznik 603457Zobacz załącznik 603458dzieci miały smiechu co nie miara,nie powiem bo ja tez zwijałam sie...;-)


eeee co to jest?
 
To jest próba zrobieia ciasta drożdzowego. Ciasto zostało wyrobione,zawinięte w folie, położone na talerzyku w szafce nad rozgrzanym piekarnikiem..no i pięknie wyrosło.
 
nie kumam- nigdy nic takiego u mnie się nie stało :O no że wyrosło to ja rozumiem ale dlaczego poszło na spacer? :D
 
reklama
nie kumam- nigdy nic takiego u mnie się nie stało :O no że wyrosło to ja rozumiem ale dlaczego poszło na spacer? :D

Naprawdę nie wiem, czemu ten spacer mnie aż tak rozbawił, ale się poryczałam ze śmiechu :-) chyba właśnie tak na mnie hormony ciążowe wpływają.
 
Do góry