reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Kwietniówki w kuchni

reklama
Smarowidło w słoiku.

Mięsa kupujemy tyle ile chcemy zjeść, ja zazwyczaj kupuję około 1,5 kg. Dobra jest karkówka bądź łopatka, szynka się nada jak dodamy trochę boczku, bo inaczej będzie suche.

Mięso kroimy w drobne kawałeczki, przyprawiamy i odstawiamy na 2 dni.

Najlepiej (najszybciej) robi się w szybkowarze ale w zwykłym dużym garnku też można.
Na spód garnka dajemy troszkę smalcu (chyba, że ktoś nie jada to nie daje). Wkładamy mięso i mocno je ubijamy tak by tworzyło zwartą masę, następnie zalewamy szklanką wody. Gotujemy na bardzo małym ogniu 2,5 godz. W szybkowarze 45 minut.
W trakcie gotowania nie mieszamy.
Następnie gorące przekładamy do słoików (ja daję do pół litrowych). Zakręcamy i słoik powinien załapać. Jak pokrywka nie złapie to zjadamy wcześniej niż inne. Jak będziemy trzymać w lodówce to postoi długo.
 
Dziękuję Edysiek :)

Mam jednak pytanie czym doprawiasz? Bo ja to zawsze mam z tym kłopot :(

To mięso robi się faktycznie takie ze smarować się da? Bo ja bardzo podobnie przygotowuje na pasztet tyko potem miele i piekę... Tzn przygotowywałam póki czasozjadacz się nie urodził ;)
 
Truskawkowa lepiej gęsty sos, bo inaczej śledzie będą pływać :laugh2:
Katjuszka ja daję dużo przypraw, wegetę (może być sól), pieprz, czosnek, pieprz ziołowy, czasem dam jakąś gotową przypraw do mięs.
Dobrze się smaruje, dlatego daje się wody, to robi się galaretka.
 
TRUSKAWA i jak Ci wyszło?ja dopiero dzis będe robić jak wrócę z zakupów bo m rodzynek nie kupił w sobotę:wściekła/y:mi też sie dziwnie mało tej wody wydaje.
 
on chyba ma być taki gęsty,cos w stylu ryby po grecku,choć ja dałam 3łyzki wody.A wymieszać ten sos z rybą czy ma tak 3 dni stać na wierzchu polany tylko?
schabik się robi,jaja gotuję do sałatek i postawiłam na chwilę barszcz,jutro tylko podgotuje;-)
 
reklama
Do góry