kroczek_k
Nowy rok, nowa nadzieja
- Dołączył(a)
- 17 Styczeń 2009
- Postów
- 4 774
Jajka faszerowane
Składniki
4 jajka
Pieczarki
Chrzan lub majonez
Masło
Przyprawy do smaku
Koperek lub pietruszka
Jajka gotujemy na twardo. Obieramy ze skorupek. Kroimy na połówki. Wyjmujemy żółtko i rozkruszamy go na drobna mase. Pieczarki pokrojone w drobniutką kosteczkę lub nawet starte na tarce podsmazamy na niewielkiej ilosci maselka. Mieszamy pieczarki z żółtkiem i dodajemy wg uznania albo odrobinę majonezu i np koperku lub jeśli ktos woli ostrzejsze masę chrzanowo masełkową. Całość dobrze ze sobą łączymy, tak alby powstała jednolita w miare możliwosci masa i nakładamy w wolne miejsca w jajeczkach.
Oczywiście mase doprawiamy jeszcze przed nakladaniem do smaku przyprawami wg wlasnego uznania.
Ja osobiscie wole wersje jajek z majonezem ale z odrobina pikantnej papryki. Chociaz mieszanka chrzanowo maslana tez jest ok tylko trzeba uwazac zeby z chrzanem nie przedobrzyc
Jotemeczko przepis tak na oko robiony wiec mam nadzieje ze takze sie Tobie uda
Składniki
4 jajka
Pieczarki
Chrzan lub majonez
Masło
Przyprawy do smaku
Koperek lub pietruszka
Jajka gotujemy na twardo. Obieramy ze skorupek. Kroimy na połówki. Wyjmujemy żółtko i rozkruszamy go na drobna mase. Pieczarki pokrojone w drobniutką kosteczkę lub nawet starte na tarce podsmazamy na niewielkiej ilosci maselka. Mieszamy pieczarki z żółtkiem i dodajemy wg uznania albo odrobinę majonezu i np koperku lub jeśli ktos woli ostrzejsze masę chrzanowo masełkową. Całość dobrze ze sobą łączymy, tak alby powstała jednolita w miare możliwosci masa i nakładamy w wolne miejsca w jajeczkach.
Oczywiście mase doprawiamy jeszcze przed nakladaniem do smaku przyprawami wg wlasnego uznania.
Ja osobiscie wole wersje jajek z majonezem ale z odrobina pikantnej papryki. Chociaz mieszanka chrzanowo maslana tez jest ok tylko trzeba uwazac zeby z chrzanem nie przedobrzyc
Jotemeczko przepis tak na oko robiony wiec mam nadzieje ze takze sie Tobie uda
Ostatnia edycja: