reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Kwietniówki w kuchni

Jajka faszerowane

Składniki

4 jajka
Pieczarki
Chrzan lub majonez
Masło
Przyprawy do smaku
Koperek lub pietruszka

Jajka gotujemy na twardo. Obieramy ze skorupek. Kroimy na połówki. Wyjmujemy żółtko i rozkruszamy go na drobna mase. Pieczarki pokrojone w drobniutką kosteczkę lub nawet starte na tarce podsmazamy na niewielkiej ilosci maselka. Mieszamy pieczarki z żółtkiem i dodajemy wg uznania albo odrobinę majonezu i np koperku lub jeśli ktos woli ostrzejsze masę chrzanowo masełkową. Całość dobrze ze sobą łączymy, tak alby powstała jednolita w miare możliwosci masa i nakładamy w wolne miejsca w jajeczkach.
Oczywiście mase doprawiamy jeszcze przed nakladaniem do smaku przyprawami wg wlasnego uznania.

Ja osobiscie wole wersje jajek z majonezem ale z odrobina pikantnej papryki. Chociaz mieszanka chrzanowo maslana tez jest ok tylko trzeba uwazac zeby z chrzanem nie przedobrzyc:)

Jotemeczko przepis tak na oko robiony wiec mam nadzieje ze takze sie Tobie uda
 
Ostatnia edycja:
reklama
Ciasteczka ryżowe


Wprawdzie wyglądają tak zwyczajnie, być może wręcz nieszczególnie, ale też w tym tkwi ich urok i tajemnica... I to, że nawet 5letnie dziecko jest w stanie je zrobić.


Składniki
opakowanie kleiku ryżowego
kostka masła
niepełna szklanka cukru
3 jajka
cukier waniliowy
łyżeczka proszku do pieczenia
W misce rozdrobnić widelcem masło i poczekać aż stanie się miękkie. Dodać wszystkie suche składniki, mieszać widelcem. Kiedy struktura będzie już względnie jednolita należy dodać jajka i wyrobić ręką. Należy formować kuleczki z dołeczkiem w środku. Piec w temperaturze 120st. C.
 
EDYSIEK potrzebuję przepis na sledzie po kaszubsku z rodzynkami chyba?

Pytanie czy któraś marynowała mięso w majonezie?
 
ŚLEDZIE PO KASZUBSKU

8 płatów śledziowych
6 cebul
koncentrat pomidorowy
rodzynki
przyprawy

Śledzie pokroić w dzwonka, moczyć w mleku 1-2 godz.
Cebule pokroić w półplasterki, zeszklić na oleju, dodać łyżkę wody, przecier pomidorowy, namoczone rodzynki. Sos doprawić.
Śledzie ułożyć w półmisku, zalać gorącym sosem i odstawić na 2-3 dni.

Smacznego!
 
Milenka ja nie robiłam, ale zawsze możesz spróbować. Ja tylko robiłam takie mięsko do smarowania w słoiki, ale to raczej na co dzień się nadaje a nie na święta. My w tym roku wędzimy. Szyneczki już się peklują i w poniedziałek wędzenie :tak:

Ale mi narobiłaś smaku na śledzie :-D
 
reklama
Do góry