reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Kwietniówki w kuchni

Jajka faszerowane

Składniki

4 jajka
Pieczarki
Chrzan lub majonez
Masło
Przyprawy do smaku
Koperek lub pietruszka

Jajka gotujemy na twardo. Obieramy ze skorupek. Kroimy na połówki. Wyjmujemy żółtko i rozkruszamy go na drobna mase. Pieczarki pokrojone w drobniutką kosteczkę lub nawet starte na tarce podsmazamy na niewielkiej ilosci maselka. Mieszamy pieczarki z żółtkiem i dodajemy wg uznania albo odrobinę majonezu i np koperku lub jeśli ktos woli ostrzejsze masę chrzanowo masełkową. Całość dobrze ze sobą łączymy, tak alby powstała jednolita w miare możliwosci masa i nakładamy w wolne miejsca w jajeczkach.
Oczywiście mase doprawiamy jeszcze przed nakladaniem do smaku przyprawami wg wlasnego uznania.

Ja osobiscie wole wersje jajek z majonezem ale z odrobina pikantnej papryki. Chociaz mieszanka chrzanowo maslana tez jest ok tylko trzeba uwazac zeby z chrzanem nie przedobrzyc:)

Jotemeczko przepis tak na oko robiony wiec mam nadzieje ze takze sie Tobie uda
 
Ostatnia edycja:
reklama
Ciasteczka ryżowe


Wprawdzie wyglądają tak zwyczajnie, być może wręcz nieszczególnie, ale też w tym tkwi ich urok i tajemnica... I to, że nawet 5letnie dziecko jest w stanie je zrobić.


Składniki
opakowanie kleiku ryżowego
kostka masła
niepełna szklanka cukru
3 jajka
cukier waniliowy
łyżeczka proszku do pieczenia
W misce rozdrobnić widelcem masło i poczekać aż stanie się miękkie. Dodać wszystkie suche składniki, mieszać widelcem. Kiedy struktura będzie już względnie jednolita należy dodać jajka i wyrobić ręką. Należy formować kuleczki z dołeczkiem w środku. Piec w temperaturze 120st. C.
 
EDYSIEK potrzebuję przepis na sledzie po kaszubsku z rodzynkami chyba?

Pytanie czy któraś marynowała mięso w majonezie?
 
ŚLEDZIE PO KASZUBSKU

8 płatów śledziowych
6 cebul
koncentrat pomidorowy
rodzynki
przyprawy

Śledzie pokroić w dzwonka, moczyć w mleku 1-2 godz.
Cebule pokroić w półplasterki, zeszklić na oleju, dodać łyżkę wody, przecier pomidorowy, namoczone rodzynki. Sos doprawić.
Śledzie ułożyć w półmisku, zalać gorącym sosem i odstawić na 2-3 dni.

Smacznego!
 
Milenka ja nie robiłam, ale zawsze możesz spróbować. Ja tylko robiłam takie mięsko do smarowania w słoiki, ale to raczej na co dzień się nadaje a nie na święta. My w tym roku wędzimy. Szyneczki już się peklują i w poniedziałek wędzenie :tak:

Ale mi narobiłaś smaku na śledzie :-D
 
reklama
Do góry