reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Kwietniówki w kuchni

reklama
Ja mam taki przepis na gofry, zawsze wychodzą:tak:
300 g mąki pszennej
2 jajka
1 płaska łyżka proszku do pieczenia
pół litra mleka100 g roztopionego masła
75 g cukru

Ubić jajka, stopniowo dodawać mleko, kąkę, cukier proszek do pieczenia i ostudzone roztopione masło. dokładnie zmiksować. odstawić na 1 godzinę przed pieczeniem gofrów. Można np cynamonu do ciasta dodać
 
Chleb pełnoziarnisty
  • 500 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1,5 łyżeczki suchych drożdży instant
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 80 g pestek słonecznika
  • 30 g pestek dyni
  • 30 g siemienia lnianego
  • ok. 350 ml ciepłej wody

  1. Połącz ze sobą w misce mąkę, drożdże, sól, pestki słonecznika, dyni i siemię lniane.
  2. Powoli zacznij dolewać wodę i zagniatać ciasto.
  3. Gdy uzyskasz jednolitą masę, zagniataj mocno przez ok. 10 minut.
  4. Miskę wyłóż folią do żywności. Do środka włóż ciasto i przykryj kolejną warstwą folii. Odłóż w ciepłe miejsce (na przykład obok lekko rozgrzanego palnika) aż podwoi objętość.
  5. Gdy ciasto podwoi objętość, wyjmij je z miski i zagniataj kolejne 5 minut i uformuj bochenek.
  6. Blachę od piekarnika wyłóż papierem do pieczenia, połóż na niej ciasto, przykryj folią aluminiową i ponownie odłóż do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny.
  7. Rozgrzej piekarnik do 240 stopni.
  8. Piecz aż bochenek zrobi się brązowy, a po wsadzeniu w niego wykałaczki, wyjdzie sucha bez przyklejonego ciasta.


Ja dałam mąkę Lubelli 3 zboża do wypieku chleba.No i z ziaren miałam tylko słonecznik, ale i tak dobry wyszedł:tak:
 
Wysyłać mogę nadal prywatnie, która sobie życzy ale tu też wrzucam w razie co, skoro zainteresowanie rośnie :-).

Zupa porowa:

- ok. 70dag pieczarek
- 1 por (taki większy)
- 2 serki topione te długie prostokąty (śmietankowy i np. ziołowy albo jaki lubicie)
- 0.5kg mięsa mielonego
- 1 kostka rosołowa (ewentualnie jakiś kawałek mięsa jak wolicie)
Oczywiście ilości zwiększacie według potrzeb ;-)


Pieczarki kroimy w plasterki i wrzucamy do gotującej wody, por kroimy w wzdłuż i potem w półplasterki (obsmażamy na maśle) i wrzucamy do garnka, mięso mielone przyprawiam solą i pieprzem robię kuleczki i wrzucam do garnka, na koniec dodaję serki żeby się rozpuściły. Podaję z makaronem. SMACZNEGO :biggrin2:!!!
 
reklama
Do góry