reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Kwietniówki w kuchni

Właśnie też zaczęłam poważnie podejrzewać mięso bo szynka którą kupiłam tego samego dnia również nie była najświeższa. A to chamstwo sprzedawcy bo zawsze kupę kasy zostawiam w tym sklepie. Taki mały "wiejski" i zawsze pyszne mięso i szynka były a teraz zaczynają dziadostwo sprzedawać... żyć nie umierać, nie wiem gdzie będę takie rzeczy kupować :(

A szynkę tez wypróbuję :)
 
reklama
Auliya coś dla Ciebie :-)

I oczywiście kto ma jeszcze ochotę :)

Szarlotka

3 szklanki mąki
3 łyżki cukru
1 kostka masła
6 żółtek
2 łyżeczki proszku do pieczenia

zarobić, oddzielić 1/4, włożyć obie części do lodówki.
Po godzinie rozwałkować i wyłożyć na blachę część większą. Podpiec do lekkiego zarumienienia w 180st. (zależy od piekarnika)

w międzyczasie ubić na sztywno 6 białek ze szklanką cukru.

Na podpieczone ciasto wyłożyć jabłka ( nie piszę ile, bo każdy daje ile lubi, ja lubię tak średnio, a moja mama na bogato ;) ) w każdym razie jabłka zesmażone z odrobiną cukru i cynamonem.

Na to wszystko wyłożyć ubitą pianę oraz resztę ciasta startą na tarce. Piec ok 40 min w 180st.

Ciasto pasuje zrobić na blasze takiej z wysokimi brzegami, a nie na płaskiej, bo będzie dość wysokie :)

Auliya możesz mi wrzucić link lub przepis na sypaną? bo ja gdzieś zgubiłam a nie wiem z którego przepisu robiłam :(
 
Ja robie sypaną tak:
2 szkl mąki
2 szkl cukru
2 szkl kaszy manny
Tesciowa namowila mnie na dodanie proszku do pieczenia 1 lyzeczka ale ja roznicy nie czułam

Wszystko mieszam i 2 szklanki z tego wsypuje do natluszczonej i posypanej buleczka blachy.
Na to jabłka- starte przesypane cukrem, wanilią i cynamonem (tak by puściły sok, przyprawy według uznania) -ilosc też według uznania Ale wazne by było mokro
2 szklanki suchego, druga warstwa jabłek i reszta suchego...
Na wierzch starte mrożone masło lub wersja dla leniwych lodowkowe plasterki rozlozone na calosci.
Ja pieke niestety na oko 40-60min na 180stopni.
Szarlotke pieke jutro bo dzis juz nie dalam rady ;)
 
MadzikM mówisz masz :-)

to jest na taką blachę głęboką 30x24. Można zrobić z pół porcji w małej tortownicy ;-)

1 kg sera (ja daję taki klinek z Biedry lub Piątnicy - nie wiem czy w IRL takie coś jest.. ale wiaderka bym nie ryzykowała, jestem bardzo sceptyczna zarówno jeżeli chodzi o smak jak i jakość)
2 szkl cukru
10 jajek
1 kostka masła (82%tłuszczu)
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
cukier wanilinowy mały cały

Żółtka utrzeć do białości z cukrem i cukrem wanil.
Pomału do masy dodawać masło, potem ser. Na końcu dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i wszystko wymieszać z ubitą pianą.

180st, 1 godzina. On urośnie tak, że wyjdzie z blachy a potem padnie ;-)
 
Wrzucę Wam jeszcze taki przepis, idealny na obecny sezon. Banalny, jedyna trudność to utrafic z momentem wylania śmietany, żeby nie podplynela pod biszkopt.

Upiec biszkopt z 4-5 jaj. Zapewne każda ma swój przepis ;-) ja zawsze piekę większy a potem troszkę obcinam do tortownicy, a brzegi zjadam. Mniam :-D

Zagotować szklankę mleka z pół szklanki cukru. Wystudzic.
Pół litra kwaśnej śmietany (ja zawsze daje piatnice 18%) lekko zmiksować, dodać ostudzone mleko z cukrem. Do tego wszystkiego dodać dwie łyżki płaskie żelatyny juz rozrobionej w niewielkiej ilości wody. Zmiksowac do zmieszania. Odczekać, aż się zacznie scinac (uwaga zawsze jest tak, że się leje leje a za chwilę juz gluty ;-) ) wyłożyć trochę na biszkopt. Wrzucić owoce typu truskawki, maliny, wlać resztę. Do lodówki na trochę. Na wierz ch galaretka. Dzieci i mój antyplackowy m to uwielbiaja. Dorośli tez :-) z malinami jest pycha i oblednie wygląda jak w białej masie są przekrojone maliny :-)

Smacznego
 
Ostatnia edycja:
SERNIK Z PIANKĄ

Ciasto:
14 dag margaryny
14 dag cukru
2 szkl mąki
1 jajo
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2-3 łyżki śmietany

Ser:
1 kg sera
25 dag cukru
2 całe jaja
4 żółtka
2 budynie śmietankowe
3/4 literatki oleju
2 szklanki mleka

Piana:
4 białka
4 łyżki cukru

Ciasto zagnieść i wyłożyć na blachę (nie piec).
Przygotować ser. Ubić jajka, dodawać pozostałe składniki i dalej ubijać. Wylać na ciasto i piec 30 minut. (Będzie się piec dłużej, ale z pianą).

Ubić pianę z białek, następnie dodać cukier i ubić na sztywno. Wyłożyć pianę na ciasto z piekarnika i całość piec jeszcze 15 minut.

Używając sera z wiaderka trzeba dodać 1 budyń więcej, a jak jest bardzo rzadki to zamiast 2 dajemy 1,5 szklanki mleka.
 
reklama

zła kobieta, jesteś...
Przez Ciebie będę musiała ciastko piec... a ten ser to wcześniej rozdrabniasz jakoś specjalnie czy tylko kruszysz w rękach?
 


Napisz swoją odpowiedź...
Do góry