reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Kwietniowki 2015

Hejka co do kocykow jesten cieniutki mialam dodatkowo do wozka drugi z licencja gruby milutki jasny niebieski Zuzia powiedziala ze odda go braciszkowi a dziadzius jej kupi duzy wiec problem z glowy

Teraz mam uwaga Kilo na plusie! Ale to dlatego ze w poprzedniej ciazy tej ze stycznia juz w marcu mialam 10 kg na plusie potem zeszlo troszke nie wiem ile potem w tej ciazy wymioty schudlam troche i teraz mam kg na plusie brzuch wielki w biodra tez poszlo.. z Zuza mialam 27 kg na plus rozstepy na calym brzuchu ktore sa malo widoczne biale paski teraz nic nie wylazi. Balsamow nie nawidze smarowalam sie tylko przed solarium.

W poniedzialek badania genetyczne na 18 przeniesli bo pani dr nie ma nienpamietam czy wam pisalam hehe..

Wczoraj znowu mialam migrene w dodatku bolal mnie migdal i ucho myslalam ze oszaleje!!

reklama
Babydust to jest szansa ze zmieszcze się w 15 na całości jak się wezme rygorystycznie? Ale tak bardzo się trzymalas diety?
hej w pierwszej ciazy dosyc pilnowalam diety bo sie wystraszylam ale podjadalam ciastka od czasu do czasu tylko w niewielkiej ilosci :)
w drugiej diety nie stosowalam juz tak bardzo bo widzialam ze po pierwszej bylo wszystko dobrze i na glukometrze tez wyniki bylo ok wiec ciastka byly czesciej :/ no i ........ mlody jednak urodzil sie wielkoludkiem wiec mialo to jednak wplyw, stad tez teraz trzymam rygorystyczna diete ale tez dlatego ze to 3 ciaza z cukrzyca + moj wiek powoduja ze jest wieksze ryzyko tego ze cukrzyca mi nie przejdzie po porodzie :(

Ostatnia edycja:
Lei, kciuki za wizytę , mam nadzieję, że będziesz zadowolona z nowego gina :)
Jeśli chodzi o usg piersi, to mówią, że te bolesne zmiany są niegroźne, zazwyczaj to jakiś włókniak/torbiel, który uciska nerw albo kanalik.
Bardziej podejrzane są zmiany, które nie bolą. Ale rozumiem doskonale Twój stres, miałam już usuwaną jedną zmianę, a w drugiej piersi do dawna mam taką bolesną, lekarz stwierdził, że to zapalenie i dał maść, ale nie pomogło, potem miałam iść na biopsję i ewentualnie usunięcie, ale nie dotarłam... I nie wiem teraz jak będzie z karmieniem piersią, na wszelki wypadek nastawiam się na butelkę.

Tabasia, ja miałam po glukozie pobieraną krew po 1h i po 2, a za każdym razem byłam kłuta po 2x, na czczo tez, bo pani nie mogła mi znaleźć żyły albo nic nie leciało...
Rozstępy to podobno w dużej mierze kwestia genetyczna. Ktoś może się nie smaorwać niczym i nic nie ma, a ktoś używa najdroższych balsamów i i tak wylezą. Ja na razie nie mam ciążowych, ale mam stare z okresu dojrzewania na udach, z tym, że nastawiam się, że nawet jak w ciąży nie wyjdą mi nowe, to pewnie po...

Marela, masakra, że lekarz na NFZ to już nawet anginy nie rozpozna, przecież synek musiał mieć zawalone migdały... Zdrówka dla niego!

Karina, rewelacja, że w Niemczech są darmowe leki dla dzieci, w Polsce nie doczekamy juz chyba prawdziwej polityki prorodzinnej.
Współczuję zgagi :( ja miałam tylko na samym początku, chyba ze 2x.

Asiulka zdrowia! uważaj na siebie, jak podejrzewasz zapalenie ucha, to leć szybko do lekarza, żebyś na weekend z tym nie została.

Lei kciuki za wizytę , mam nadzieję, że będziesz zadowolona z nowego gina ;-)

Karina
ja od jakiegos czasu mam zgage wieczorami, jakas masakra...ech..:-( super ze masz leki za darmo, niestety w polsce to nie mozliwe jest.. i pewnie nie bedzie nigdy mozliwe

Marlea zdrówka dla synka :tak:

Magdalena uwazaj na siebie. :tak:

A ja dzis jestem jakas nie tomna... mam opoznione myslenie cos... ech...

Witam !:*
Ja w piersiach tez mam jakieś zmiany, najprawdopodobniej gruczolaki, ale kazali kontrolować czy nie rosną i jak nie to zostawić. Dużo kobiet ma zmiany niestety...

Sataga mi na zgage najbardziej pomaga manti. Wszystkie inne sposoby na mnie nie działały...

Myla ja tez codziennie przed snem robię się głodna. Staram się nie jeść a później w nocy mi brzuch warczy :D

A ja wczoraj zauważyłam że mój pępek juz gotowy do wyskoczenia i z piersi zaczyna cos lecieć..

Pat, hmm, najlepiej byłoby to sprawdzić na usg i w razie potrzeby zrobić biopsję, wtedy wiadomo, czy można to zostawić, czy nie, chociaż lekarka do której chodziłam, była zwolenniczką usuwania wszelkich zmian oprócz torbieli, bo wg niej pozostawione to samo sobie może właśnie się powiększac pod wpływem hormonów, może po latach też zezłośliwieć, potem jest większa zmiana do usunięcia.Ja chyba po porodzie sie tym zajmę, przeżyłam ten zabieg niestety dość mocno i dlatego odsuwałam myśl o kolejnym, ale musze przyznać, że po początkowym wgłębieniu nie został ślad i pierś odzyskała swój kształt, tyle, że jak się ma takie małe, to wycięcie czegokolwiek z niej jeszcze jest ciężką decyzją...

Mi mówili że jeżeli nie rośnie to zostawić. Tym bardziej że węzły itp wszytko ok. I sprawdzam, jak cos krośnie to wtedy zrobię biopsję ale jak narazie ok :)

Myla ja jem ziemniakki nawet calkiem sporo bo mi cukry ladnie trzyma :) duzo lepiej wychodze na ziemniakach niz na kaszach czy makaronie al dente
ale to co mi ladnie trzyma nie znaczy ze tobie bedzie ale bez glukomentru to ty jednak nie bedziesz w stanie wiedziec co mozesz a czego nie mozesz jesc :( podejdz do apteki czesto maja takie proomocyjne za darmo a po recepte po paski niech ci lekarz pierwszego kontaktu wypisze :)
bylam dzisiaj wlasnie u diabetologa i Pani doktor tez jest bardzo zadowolona z moich wynikow i powiedziala ze jak tak dalej beda sie trzymac moje cukry to mam przyjsc dopiero za 2-3 miesiace jak mi sie paski skoncza :) :)
no i mam dopiero jakies 3,5 kg do przodu :) jak na mnie to naprawde mega ekstra wynik bo w 1 ciazy +10 a w 2 juz mialam +13 na tym etapie :) no ale wtedy wlasnie obciazenie robilam dopiero ok 24 tc ciazy i dopiero wtedy zaczynalam diete :(

tzn jakie masz wyniki?
Myla mam 2 glukometry - tzn z tym który uzywam to mam 3 wiec jak chcesz to ci sprezentuje jeden.

Co do rozstępów to w pierwszej ciazy nie przybył mi zaden. Za to jak zaczełam karmic i nawału dostałam to na piesiach zrobiła mi sie masakra.

Tabasia mi teraz też robili tylko na czczo i po 2 godzinach.

Ja miałam na czczo, po godzinie i po 2. I wyniki na czczo i po 2 h miałam w normie. ten po godzinie mi wysoki wyskoczył. Pani diabetolog podsumowała - o w koncu jakis normalny ginekolog który potrafi zlecic prawidłowo badanie cieżarnych.
Mówiła ze juz jeden wynik poza skala wskazuje na cukrzyce/nietolerancje glukozy która lepiej miec pod kontrola.

Zlobek - u mnie nie ma panstwowego. A prywatmy dopiero ze dwa lata temu otworzyli. Starszym opiekowala sie tesciowa ale wracalam do pracy jak mial 7 msc. Nianki nie dalam rady znalezc. Tylko ze ona 110 km od nas i od pon do piatku z nami. Teraz chyba oddam do prywatnego a do pracy wroce jak bedzie mial 1,5 roku.2 msc wychowawczego bo bez sensu wracac do szkoly w maju jak sie caly rok nie uczylo no i potem wakacje.

.

A po co masz brać bezpłatny wychowawczy? Jestes nauczycielką? To urlop z 2015 roku przechodzi ci po macierzyńskim. Poza tym mozesz jeszcze wybrać 60 dni opiki nad chorym dzieckiem (z pediatrą porozmawiać wystarczy)

hej w pierwszej ciazy dosyc pilnowalam diety bo sie wystraszylam ale podjadalam ciastka od czasu do czasu tylko w niewielkiej ilosci :)
w drugiej diety nie stosowalam juz tak bardzo bo widzialam ze po pierwszej bylo wszystko dobrze i na glukometrze tez wyniki bylo ok wiec ciastka byly czesciej :/ no i ........ mlody jednak urodzil sie wielkoludkiem wiec mialo to jednak wplyw, stad tez teraz trzymam rygorystyczna diete ale tez dlatego ze to 3 ciaza z cukrzyca + moj wiek powoduja ze jest wieksze ryzyko tego ze cukrzyca mi nie przejdzie po porodzie :(

A wiesz ze mi po ciastkach, czekoladzie w 1 ciazy cukier nie wariował?? Po nabiale górki a po kanapce z dzemem norma tj koło 90. Teraz jeszcze nie próbowałam.

L
Rozstępy to podobno w dużej mierze kwestia genetyczna. Ktoś może się nie smaorwać niczym i nic nie ma, a ktoś używa najdroższych balsamów i i tak wylezą. Ja na razie nie mam ciążowych, ale mam stare z okresu dojrzewania na udach, z tym, że nastawiam się, że nawet jak w ciąży nie wyjdą mi nowe, to pewnie po...

dokłądnie, uda i biodra mam z okresu dojrzewania. Na łydkach pod kolanami wylazły mi w okresie tanca w zespole. A po ciazy na piersiach. W trakcie nic ale przyznaje ze sie smaruje

reklama
Aylin na czczo mam w zakresie 75-80 po posilkach najczesciej oscyluje w okolicy 110 jak zjem troche ciasta to mam ok 125 -130
najgorzej cukry wygladaja po owocach czy soku owocowym :( bo wtedy nawet po niewielkiej ilosci mam ok 135 takze wyeliminowalam z diety a ze nie przepadam za owocami wiec nie cierpie :) moge za to pizze (2 kawalki) i makarony ktore bardzo lubie :) ryz na mnie zle dziala nawet ten brazowy no i 2 kawalki dobrego chleba na raz to tez na luzaku moge ale nie wiecej :)
co do obciazenia to mi wlasnie w pierwszych ciazach ten wynik po 1h mialam zawyzony tylko a teraz oba po 1h i po 2h byly zle ;( po 1h mialam 201 a po 2h mialam 196 czyli duzo za duze :(

Do góry