reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Kwietniowki 2015

Ja pamiętam, że pediatra tez kazała nam robić badania z moczu ale tak ;o" bez pwoodu..kontrolnie, to samo z krwi...(przy 1 dziecku )
teraz nic póki co ...

ale chyba bym zbadała morfologie skoro tak źle przybiera..

"groźne" sa nagle spadki czy wzrosty a jak jest na równi np. w okolicach 3 centyla to jest ok..

reklama
Ostatnio jak właśnie byłam u lekarza to spotkałam znajoma która też miala problem z przybieraniem córki, którecoś razu nawet spadła z wagi zrobili jej badania ale wyszły ok, po prostu taka jest, teraz ma 8 miesiecy i widać ze drobną po prostu bo w życiu bym tyle jej nie dała ;)

natasza,
dwie łyżeczki malin? Wow :D To dużo jak na pierwszy raz :)
Fajnie tak malucha podkarmiać czymś innym niż mleko :) Ja już się nie mogę doczekać :) Może wtedy Moja zacznie więcej przybierać, heh ;)

Asia, czym Ty się przejmujesz, u Twojej wychodzi chyba ok. 130 g przyrostu na tydzień, mieści się w normie! nie szkoda Ci czasu na zamratwianie się, ciesz się zdrowym dzieckiem!:)
U niemowlaków żadnych badań nie robi się na czczo...

W ogóle to nie ma co dzieci porównywac, mi wszyscy mówią, że Małgosia wolniej będzie wszystkie umiejetności zdobywac,np. siadać w wieku ok 1 roku, chodzić ok. 2 lat, ok, skoro tak jest, pogodziłam się z tym, a jednak zaskakuje lekarzy, bo ma już punkty kostnienia w bioderkach i lekarz powiedział, że rzadko to sie zdarza w tym wieku, tym bardziej, że to wczesniak... i ciągle łapkami wyma****e, nóżkami, obraca się ciągle na brzuszek, spryciula mała :)

Ja wiem, że ciężko się nie martwić, ale na pocieszenie powiem tak: moja pierwsza i druga córA urodziły się malutkie pierwsza 2700g i 52cm, druga 2780g i 50cm, mam wyrzuty- chociaż może nie wyrzuty, ale jakiś taki smutek, że moje dzieci małe sie rodziły mimo iż tetaz raczej tendencja dużych dzieci ponad 3kg, a nawet 4kg, a ja w pierwszej i w drugiej ciąży 16-17kg przytyłam, ale pocieszam się tym, że szybciutko dziewczynki nadrabiały i pierwsza w 7tyg miała 4,5kg, a druga 4,750kg, za tydzień stuknie nam 13tydz. A w czwartek szczepienie to sie zważymy i ciekawa jestem ile będzie miała, bo starsza w 12tyg miała 5990g.Ale do czego zmierzam, kiedy czytałam, że w tym 7 tyg dzieci chyba Kubuś miał ok 6kg to też wydawało mi sie że co to jest te mojej 4750 i że może mało, ale z drugiej strony czytałam taką książeczkę - pierwszy rok rozwoju dziecka- taka z tego niebieskiego pudełka ze szpitala i tam pisało, że dziecko kończące 3 miesiąc pewnie będzie miało już prawie 5kg wagi, zwróciłam na to uwagę, bo mnie to zdziwiło, bo moja miała prawie 5kg w połowie tego okresu, a zaczynała z niższej wagi niż standardowo, ale skoro tak napisali tzn. że standardem jest, że ok 5kg to norma w 3m-cu, więc nie macie się czym martwić, a tym bardziej jeśli rośnie 60-62cm długość to tym bardziej wydaje mi się, że jest ok, gorzej jakby nie rosła i nie przybierała, a tak jest szczuplutka, przecież nie każde dziecko musi być od razu pulpecikiem ;-)

Doli moj ma 5 lat i 4 msc i wazy 18 kg i ciuchy na 116-122 . A nogi jak z oswiecimia. Zebra na wierzchu. Oczy podkrazone. No ale taka jego uroda. Badania ok. Zazwyczaj zje obiad i pedem do wc. Kazde dziecko jest inne. Tamten wisial mi na cycku 24h na dobe i jadlam wszystko bez ograniczen ten je duzo rzadziej ja przy jego skazie jem niewiele a kawal chlopa z niego. Takze powtorze to co pisza dziewczyny dzieci sie nie porownuje. A mnie to nawet wkurza jak pytaja do kogo podobny? Do siebie i koniec!!!
A i moj mlodszy 3,5 msc a od porodu wazony raz.

AsiaWro cos chyba wspomnialas ze Ty jestes drobna . Wiec budowa po mamie.
A mam tez kolezanke ma bliźniaczki jedna po tacie wysoka i pulpecik a druga po mamie niska i chudziutka.
Jesli sie martwisz to zrob badanie krwi jak dziewczyny radza bo po co mocz to nie wiem.

reklama
Do góry