reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Kwietniowki 2015

Ja pamiętam, że pediatra tez kazała nam robić badania z moczu ale tak ;o" bez pwoodu..kontrolnie, to samo z krwi...(przy 1 dziecku )
teraz nic póki co ...

ale chyba bym zbadała morfologie skoro tak źle przybiera..

"groźne" sa nagle spadki czy wzrosty a jak jest na równi np. w okolicach 3 centyla to jest ok..

reklama
Ostatnio jak właśnie byłam u lekarza to spotkałam znajoma która też miala problem z przybieraniem córki, którecoś razu nawet spadła z wagi zrobili jej badania ale wyszły ok, po prostu taka jest, teraz ma 8 miesiecy i widać ze drobną po prostu bo w życiu bym tyle jej nie dała ;)

natasza,
dwie łyżeczki malin? Wow :D To dużo jak na pierwszy raz :)
Fajnie tak malucha podkarmiać czymś innym niż mleko :) Ja już się nie mogę doczekać :) Może wtedy Moja zacznie więcej przybierać, heh ;)

Asia, czym Ty się przejmujesz, u Twojej wychodzi chyba ok. 130 g przyrostu na tydzień, mieści się w normie! nie szkoda Ci czasu na zamratwianie się, ciesz się zdrowym dzieckiem!:)
U niemowlaków żadnych badań nie robi się na czczo...

W ogóle to nie ma co dzieci porównywac, mi wszyscy mówią, że Małgosia wolniej będzie wszystkie umiejetności zdobywac,np. siadać w wieku ok 1 roku, chodzić ok. 2 lat, ok, skoro tak jest, pogodziłam się z tym, a jednak zaskakuje lekarzy, bo ma już punkty kostnienia w bioderkach i lekarz powiedział, że rzadko to sie zdarza w tym wieku, tym bardziej, że to wczesniak... i ciągle łapkami wyma****e, nóżkami, obraca się ciągle na brzuszek, spryciula mała :)

Ja wiem, że ciężko się nie martwić, ale na pocieszenie powiem tak: moja pierwsza i druga córA urodziły się malutkie pierwsza 2700g i 52cm, druga 2780g i 50cm, mam wyrzuty- chociaż może nie wyrzuty, ale jakiś taki smutek, że moje dzieci małe sie rodziły mimo iż tetaz raczej tendencja dużych dzieci ponad 3kg, a nawet 4kg, a ja w pierwszej i w drugiej ciąży 16-17kg przytyłam, ale pocieszam się tym, że szybciutko dziewczynki nadrabiały i pierwsza w 7tyg miała 4,5kg, a druga 4,750kg, za tydzień stuknie nam 13tydz. A w czwartek szczepienie to sie zważymy i ciekawa jestem ile będzie miała, bo starsza w 12tyg miała 5990g.Ale do czego zmierzam, kiedy czytałam, że w tym 7 tyg dzieci chyba Kubuś miał ok 6kg to też wydawało mi sie że co to jest te mojej 4750 i że może mało, ale z drugiej strony czytałam taką książeczkę - pierwszy rok rozwoju dziecka- taka z tego niebieskiego pudełka ze szpitala i tam pisało, że dziecko kończące 3 miesiąc pewnie będzie miało już prawie 5kg wagi, zwróciłam na to uwagę, bo mnie to zdziwiło, bo moja miała prawie 5kg w połowie tego okresu, a zaczynała z niższej wagi niż standardowo, ale skoro tak napisali tzn. że standardem jest, że ok 5kg to norma w 3m-cu, więc nie macie się czym martwić, a tym bardziej jeśli rośnie 60-62cm długość to tym bardziej wydaje mi się, że jest ok, gorzej jakby nie rosła i nie przybierała, a tak jest szczuplutka, przecież nie każde dziecko musi być od razu pulpecikiem ;-)

Doli moj ma 5 lat i 4 msc i wazy 18 kg i ciuchy na 116-122 . A nogi jak z oswiecimia. Zebra na wierzchu. Oczy podkrazone. No ale taka jego uroda. Badania ok. Zazwyczaj zje obiad i pedem do wc. Kazde dziecko jest inne. Tamten wisial mi na cycku 24h na dobe i jadlam wszystko bez ograniczen ten je duzo rzadziej ja przy jego skazie jem niewiele a kawal chlopa z niego. Takze powtorze to co pisza dziewczyny dzieci sie nie porownuje. A mnie to nawet wkurza jak pytaja do kogo podobny? Do siebie i koniec!!!
A i moj mlodszy 3,5 msc a od porodu wazony raz.

AsiaWro cos chyba wspomnialas ze Ty jestes drobna . Wiec budowa po mamie.
A mam tez kolezanke ma bliźniaczki jedna po tacie wysoka i pulpecik a druga po mamie niska i chudziutka.
Jesli sie martwisz to zrob badanie krwi jak dziewczyny radza bo po co mocz to nie wiem.

reklama
Do góry