reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Kwietniowe mamy 2024

reklama
ja mam i endo zaleciła mi przyjmować 2x w tyg podwójną dawkę
ja się właśnie zastanawiam czy nie powinnam mieć zwiększonej dawki. W pierwszej ciąży ginekolog na pierwszej wizycie kazał mi zwiększyć z 50 na 100 i tak brałam już cała ciąże.

Teraz tylko zapytał jaka dawkę biorę ale nic nie mówił żeby zwiększać…
Do endokrynologa na wizytę swojego mam dopiero pod koniec września

ja się właśnie zastanawiam czy nie powinnam mieć zwiększonej dawki. W pierwszej ciąży ginekolog na pierwszej wizycie kazał mi zwiększyć z 50 na 100 i tak brałam już cała ciąże.

Teraz tylko zapytał jaka dawkę biorę ale nic nie mówił żeby zwiększać…
Do endokrynologa na wizytę swojego mam dopiero pod koniec września
kurczę no z tego co mi lekarze mówili to w ciąży zwiększa się zapotrzebowanie na te hormony i dlatego zwiększają mi dawki od razu, ale ja też mam małą tarczycę i od razu mi mówili, że ona w takiej sytuacji niedomaga. Może zbadaj sobie tsh przed następną wizytą u ginekologa i zapytaj o dawkę leku

Możesz robić bete co 2 dni żeby sprawdzać czy wszystko się rozwija, a najlepiej uzbroić się w cierpliwość i nie panikować chociaż wiem że to trudne. Jak widać różnie może być, żadna z nas a przynajmniej większą część nie ma owulacji jak w zegarku. :) ❤️
tylko przy tych dużych wartościach ona dużo wolniej rosnie I ciężko ocenić. 🤷‍♀️ Już przy ponad 6000 przyrasta 100% w 4 lub 5 dni.

Dziewczyny a czy któraś z Was niedoczynnosc tarczycy ?
Czy macie już może zwiekszona dawkę jeśli przyjmujecie tyroksynę ?
ja przed ciaza tsh 2,11 bez lekow, ale w ciążach mi bardzo rosnie, wiec w dniu testu zaczelam brac 50, po tygodniu tsh 4, zwiększyłam na 100, wczoraj byłam u endo, zmniejszyła mi na 75, powiedziala, ze przesadzilam z iloscia, i po miesiącu mam sprawdzić i dostosować dawkę.

Hej, ja po wizycie niestety z mieszanymi myślami. Pisałam Wam, że mam bardzo nieregularne cykle ( teraz, bo całe życie jak w zegarku) no i okazało się że kropek młodszy niż wskazuje z om, bo ma tylko 4 mm i brak jeszcze akcji serca 😥
spokojnie, ja byłam w pierwszej ciazy w 6+5 (i to byl rzeczywisty wiek ciazy, nie bylo opoznienia) i był zarodek, ale nie było widać serduszka, pani dr powiedziala, że tak moze być i żebym przyszla za tydzień, no i ja cala uchachana, że wszystko dobrze, rozpowiedzialam wszystkim o ciazy. 🙈 brawo ja haha Tydzień później serduszko się znalazło. :)

kurczę no z tego co mi lekarze mówili to w ciąży zwiększa się zapotrzebowanie na te hormony i dlatego zwiększają mi dawki od razu, ale ja też mam małą tarczycę i od razu mi mówili, że ona w takiej sytuacji niedomaga. Może zbadaj sobie tsh przed następną wizytą u ginekologa i zapytaj o dawkę leku
ciekawe, ja też mam małą, przed pierwsza ciaza zdarzało mi się tsh kolo 4-5, a czasem spadało do normy, zaszłam w ciążę z tsh 4,9, a w dniu testu poszlam na betę i tsh było już 8 czy 9. 🤷‍♀️ przed druga i trzecia ciaza mialam w normie, ale jak robilam betę i wyszła dopiero 3,4, to już tsh było 5, i od razu euthyrox, teraz łyknęłam od razu w dniu testu, nie czekając na wynik z krwi, bo bylo wiadomo, że też zacznie rosnąć, i mimo leku i tak urosla na 4.

ciekawe, ja też mam małą, przed pierwsza ciaza zdarzało mi się tsh kolo 4-5, a czasem spadało do normy, zaszłam w ciążę z tsh 4,9, a w dniu testu poszlam na betę i tsh było już 8 czy 9. 🤷‍♀️ przed druga i trzecia ciaza mialam w normie, ale jak robilam betę i wyszła dopiero 3,4, to już tsh było 5, i od razu euthyrox, teraz łyknęłam od razu w dniu testu, nie czekając na wynik z krwi, bo bylo wiadomo, że też zacznie rosnąć, i mimo leku i tak urosla na 4.
mi az tak bardzo sie nie podnosi, mam niedoczynnosc tarczycy stwierdzona od stycznia dopiero, ale ja biore euthyrox od tamtej pory caly czas i w ciazy tylko dawka sie zwieksza. To mialas tsh poza ciaza na poziomie 4-5 i lekarz nie zalecil Ci brania lekow?

reklama
mi az tak bardzo sie nie podnosi, mam niedoczynnosc tarczycy stwierdzona od stycznia dopiero, ale ja biore euthyrox od tamtej pory caly czas i w ciazy tylko dawka sie zwieksza. To mialas tsh poza ciaza na poziomie 4-5 i lekarz nie zalecil Ci brania lekow?
lekarz mi zalecił, ale na powiedzialam, że nie mam żadnych objawow niedoczynności, a wiem też, że przez wysoki kortyzol, a mam bardzo wysoki, może wychodzic fałszywie podwyższony wynik, więc powiedzialzm, że nie będę brac lekow. Jestem bardzo nielekowa, jak widzę piguly, od razu mi gorzej. W ciazy, oczywiscie, biorę, nie będę ryzykować zdrowia dziecka dla własnej fanaberii, ale poza ciazami nie bralam. Jeszcze moja mama ma Hashi od 15 lat, wiec kontroluje wszystkie wyniki i usg robie co jakiś czas. Wszystko jest idealnie, poza czasem podwyższonym tsh.

Do góry