reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Kwietniowe mamy 2023

Hejka :) dużo z was ma cukrzycę ciążowa. Ja zawsze miałam dobry cukier. Dwa tygodnie temu na morfologii cukier na czczo 70. Dziś zrobiłam sobie w domu badanie. Po godzinie po obiedzie cukier 193. I zrobiłam sobie teraz. 5 godzin nic nie jadłam ani nie piłam i cukier 159 :o jestem przerażona. Będę badać jeszcze jutro rano na czczo. Kiedy cukier powinien mnie niepokoić??
Z rana max 90 po każdym posiłku do 1h max 140. Musisz go skontrolować z kilka dni. Jeśli nadal będzie wysoki to predko do lekarza po skierowanie na krzywą.

reklama
Ale ja w żadnym wypadku nic do Ciebie nie mam, po prostu ZUS ma swoje działanie i takie rzeczy sprawdza i warto być tego świadomym.

Moim zdaniem to bardzo dziwna rada. Po pierwsze L4 powinno wynikać z choroby, a nie z samego założenia ciąży. Po drugie, serio siedzieć 9 miesięcy w domu? Dla mnie masakra, no ale ja żyję bardzo aktywnie - i nie mam tu na myśli samego sportu, ale jakieś kino, knajpki, wakacje, spacery z psem
czasami l4 wynika z tego, że nie możesz pracować dalej w zawodzie, bo to niebezpieczne dla dziecka (laboratorium) ja tak mam :) jeżeli ZUS przyjdzie sprawdzić a ciebie nie będzie, to wezwie cię do wyjaśnienia. Ty mówisz że byłaś na spacerze i po sprawie :) gwarantuje, że nikt nie będzie nikogo dręczył z tego powodu ;)

wiesz ,u mnie to to plamienie takie między jasnobrązowe -żółto-różowe...więc chyba trochę słabo , że różowe ,ale nic nie poradzę ,zrobię co mogę . Cieszę się, że u Ciebie już jest lepiej 🙂 dodaje to otuchy ❤️ . Ja właśnie nie miałam krwawienia ...zaczęło się od plamienia lekkiego ...kilka dni przerwy i znów więc nie wiem jak to się dalej potoczy .
To może Twój krwiak jest mały i szybko się wchlonie. Mój lekarz powiedział, że takie plamienie nas nie niepokoi chyba, że pojawi się czerwona, żywa krew. Mnie za pierwszym razem leciało aż po nogach i majtki mi przemokły. Także mocno się przestraszyłam.

Hejka :) dużo z was ma cukrzycę ciążowa. Ja zawsze miałam dobry cukier. Dwa tygodnie temu na morfologii cukier na czczo 70. Dziś zrobiłam sobie w domu badanie. Po godzinie po obiedzie cukier 193. I zrobiłam sobie teraz. 5 godzin nic nie jadłam ani nie piłam i cukier 159 :o jestem przerażona. Będę badać jeszcze jutro rano na czczo. Kiedy cukier powinien mnie niepokoić??
A umyłaś dłonie przed badaniem ? To może mieć wpływ na wynik ...Niby wyciskanie krwi z palca też może zawyżać wynik. Glukometr też może pokazywać wyższe /niższe wyniki niż faktycznie. Tak strzelam w czym może być problem ...Sprawdź sobie na czczo jeszcze cukier . Aha...przy cukrzycy ciążowej 5 godzin przerwy między posiłkami w ciągu dnia to za długo ...nie mówię, że Ty masz cukrzycę,tylko tak ogólnie , że nie pomagają takie długie przerwy. Jak Cię będą pomiary niepokoić to najlepiej do lekarza dla swojego spokoju . Sama dopiero się wczytuję w to wszystko więc ktoś doświadczony na pewno lepiej Ci podpowie . 🙂

A umyłaś dłonie przed badaniem ? To może mieć wpływ na wynik ...Niby wyciskanie krwi z palca też może zawyżać wynik. Glukometr też może pokazywać wyższe /niższe wyniki niż faktycznie. Tak strzelam w czym może być problem ...Sprawdź sobie na czczo jeszcze cukier . Aha...przy cukrzycy ciążowej 5 godzin przerwy między posiłkami w ciągu dnia to za długo ...nie mówię, że Ty masz cukrzycę,tylko tak ogólnie , że nie pomagają takie długie przerwy. Sama dopiero się wczytuję w to wszystko więc ktoś doświadczony na pewno lepiej Ci podpowie . 🙂
Sprawdzę na czczo jutro :) nigdy nie miałam do czynienia z cukrzycą, zawsze cukier miałam wzorowy nawet na badaniach dwa tygodnie temu. Ale fakt faktem dużo słodkiego jem ;) mam nadzieję że wszystko będzie ok. Pokontroluje ten cukier parę dni.

To może Twój krwiak jest mały i szybko się wchlonie. Mój lekarz powiedział, że takie plamienie nas nie niepokoi chyba, że pojawi się czerwona, żywa krew. Mnie za pierwszym razem leciało aż po nogach i majtki mi przemokły. Także mocno się przestraszyłam.
on jest mały (miał 12*7mm) tzn.trudno powiedzieć czy się nie powiększył skoro jest też różowe plamienie ? , ale puki nie pójdę na wizytę to mogę sobie gdybać i nic to nie da 🤷
Jejku , współczuję Ci przejść z takim mocnym krwawieniem 😔

on jest mały (miał 12*7mm) tzn.trudno powiedzieć czy się nie powiększył skoro jest też różowe plamienie ? , ale puki nie pójdę na wizytę to mogę sobie gdybać i nic to nie da 🤷
Jejku , współczuję Ci przejść z takim mocnym krwawieniem 😔
Kochana to że była przerwa w krwawieniu to nie znaczy że krwiak się powiększa. Wg mojego lekarza krwiak ma 2 opcje: albo się wchłonie albo się oczyści. Wchłanianie jest niezauważalne, krwawienie napędza strachu. Dopóki to nie jest żywa krew to na pewno dobry objaw. Będzie dobrze. Odpoczywaj i przyciągaj dobre myśli :)

reklama
Tez byłam zdziwiona, ale widocznie dane mi są paczki. Ale po rafaello ( 4szt) po1h cukier 170 😱 już ich nie ruszam. 🤣 wyrzuciłam 🤣😭

Bonzur,
To jest dziwaczna choroba... Najważniejsze, że pączusie Twoje 😍
Mnie dziś dla odmiany głowa boli 🤨😐już nie pamiętam kiedy to miało miejsce. I jakoś dziś tak częściej mi nie dobrze 🤢Naleśników mi się zachciało, a teraz już długo na nie nie spojrzę.

Do góry