reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Kwietniowe mamy 2023

jakbym o sobie czytala mega wstret w tym
do picia rowniez…czuje sie jakby mi slon na zoladku lezal i po nim skakal. ogolnie zywie sie wafalami ryzowymi, drozdzowkami o bulkami od ponad tygodnia. ale z drugiej strony ssanie. generalnie leze i wyje bo to jest jakis dramat. odliczam do lekarza aby dostac L4 bo w tej sytuacji praca po 9-12h w dodatku z ludzmi odpada ja nie mam ani sil ani cierpliwosci gdy sie tak b zle czuje.
znam to aż za dobrze. Bardzo współczuję. Ja momentami też już sama nie wiem co mam że sobą zrobić

reklama
O kurczę u mnie była 3.07 czyli wg tego powinnam być 8+1 czyli 9 tydzień. A z moich wyliczeń wychodzi mi, ze 6+3 (7 tydzień). Spora różnica, ale zobaczę co dziś lekarz powie na wizycie.
tak może być. Jeśli owulacja Ci się przesunęła. U mnie też o tydzien mlodsza ciąża niż wynika z OM i wiem na pewno że owulacji była później.

Ale się rozpisałyście 🙈
O dziewczyny jak ja Was doskonale rozumiem z tym jedzeniem ! Ja też nie mam na nic ochoty a jak mam to po 10 min mi przechodzi. Nawet z piciem mam problem. Kawa, cola poszła w odstawkę. Paradoks taki że im bardziej jestem głodna tym mi bardziej niedobrze. Jak zjem to różniej czasem na pół godz mi lepiej a czasem dalej niedobrze. U mnie trwa to już ponad 3 tyg 😞 odliczam że jeszcze raz tyle 😂 z drugiej strony to dobrze bo czuje że jestem w ciąży i się nie martwie tak bardzo czy coś jest źle. Energii też brak, cały czas bym leżała. Masakra.

Powiedzcie mi jak mam wizyte 19 września dopiero to kiedy zrobić badania z krwi, mam zlecone i zastanawiam się czy już iść czy bliżej wizyty dopiero ?

Ale się rozpisałyście 🙈
O dziewczyny jak ja Was doskonale rozumiem z tym jedzeniem ! Ja też nie mam na nic ochoty a jak mam to po 10 min mi przechodzi. Nawet z piciem mam problem. Kawa, cola poszła w odstawkę. Paradoks taki że im bardziej jestem głodna tym mi bardziej niedobrze. Jak zjem to różniej czasem na pół godz mi lepiej a czasem dalej niedobrze. U mnie trwa to już ponad 3 tyg 😞 odliczam że jeszcze raz tyle 😂 z drugiej strony to dobrze bo czuje że jestem w ciąży i się nie martwie tak bardzo czy coś jest źle. Energii też brak, cały czas bym leżała. Masakra.

Powiedzcie mi jak mam wizyte 19 września dopiero to kiedy zrobić badania z krwi, mam zlecone i zastanawiam się czy już iść czy bliżej wizyty dopiero ?
im szybciej tym lepiej. Jeśli coś bedzie nie tak zawsze możesz przełożyć wizytę albo zadzwonić i poprosić o skonsultowanie badań.
Jeśli np miała byś infekcje w drogach moczowych to trzeba ją leczyć od razu.

Ale się rozpisałyście 🙈

o ile to nie są te badania do 10tc i czekając byś przekroczyła ten 10tc, to ja bym poczekała i zrobiła kilka dni przed wizytą, wtedy najbardziej miarodajne i lekarz wie jak reagować (chodzi o badania które w miarę szybko się zmieniają w ciąży- mocz, morfologia, TSH, glukoza)

o ile to nie są te badania do 10tc i czekając byś przekroczyła ten 10tc, to ja bym poczekała i zrobiła kilka dni przed wizytą, wtedy najbardziej miarodajne i lekarz wie jak reagować (chodzi o badania które w miarę szybko się zmieniają w ciąży- mocz, morfologia, TSH, glukoza)
no tak ale jeśli jest niedoczynność tarczycy to trzeba leczenie włączyć teraz. Tak samo w przypadku cukrzycy. Może to zrobić tez lekarz rodzinny nie musi ginekolog. A trwająca infekcja może być przyczyną poronienia. Ja uważam że nie warto czekać.

no tak ale jeśli jest niedoczynność tarczycy to trzeba leczenie włączyć teraz. Tak samo w przypadku cukrzycy. Może to zrobić tez lekarz rodzinny nie musi ginekolog. A trwająca infekcja może być przyczyną poronienia. Ja uważam że nie warto czekać.
Mam morfologie, mocz, glukoze, tsh, toksoplazmone, hiv, cytomegalię, kiłę więc to chyba ten zestaw do 10 tyg. Jak będę na wizycie to już będzie 12 tydz.
Z cukrem i tarczycą nigdy problemów nie miałam, gorzej z moczem zawsze w ciąży mam infekcję, ale generalnie czuję jak się coś zaczyna. Zresztą już lekarkę uprzedzałam. Po za tym w 1 trymestrze leczą tylko uroseptem i nic innego nie przepiszą (to są ziołowe tabletki) furaginy nie wolno brać, dopiero później można.
No nic, to chyba pójde tak żeby nie mieć ich zrobionych później niż na koniec 10 tyg.

Mam morfologie, mocz, glukoze, tsh, toksoplazmone, hiv, cytomegalię, kiłę więc to chyba ten zestaw do 10 tyg. Jak będę na wizycie to już będzie 12 tydz.
Z cukrem i tarczycą nigdy problemów nie miałam, gorzej z moczem zawsze w ciąży mam infekcję, ale generalnie czuję jak się coś zaczyna. Zresztą już lekarkę uprzedzałam. Po za tym w 1 trymestrze leczą tylko uroseptem i nic innego nie przepiszą (to są ziołowe tabletki) furaginy nie wolno brać, dopiero później można.
No nic, to chyba pójde tak żeby nie mieć ich zrobionych później niż na koniec 10 tyg.
mozna na zapalenie układu moczowego w ciąży brac też inne leki zależy co się dzieje. Jeśli jest konieczność to i antybiotyk.
Co do tarczycy to ja np mam niedoczynność tylko w ciąży ( poza ciąża nie mam ). Bardzo ważne jest zrobienie toksoplazmozy bo jeśli nie chorowałaś to trzeba to kontrolować bo infekcja w ciąży szczególnie nieleczona jest dla dziecka bardzo niebezpieczna.

reklama
Ja ten zestaw no plus kilka innych badań robiłam dzisiaj (6+0) a wizyta jutro. W pierwszej ciąży miałam cukier już w tej górnej granicy obawiam się jak będzie teraz. Lepiej zrobić przed 10 tc 😀 bo zawsze możesz spróbować skonsultować wyniki wcześniej, a z moczem nie ma żartów.

Do góry