reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Kwietniowe mamy 2023

Oooo, a z jakiej firmy bierzesz? Musze w tym tyg powtorzyc badania, bo robilam tylko tsh i wynosilo prawie 4, a ft3 i ft 4 nie robilam..
Swanson ;) jod po śniadaniu i selen po obiedzie. Zrób koniecznie ft3 i ft4 bo lekarze patrzą na tsh ale to ft3 i ft4 mówią o kondycji tarczycy ;) ja wcześniej miałam to tak rozjechane ze masakra a teraz oba na poziomie 50% i czuje się super

reklama
Musisz niestety cofnac ten wychowawczy, bo bedac na wychowawczym i idąc na l4 nikt Ci nic nie płaci :( Nie pamiętam czy to jest tak, ze musialabys wrocic na 1 dzień do pracy, czy np wziąć urlop wypoczynkowy i potem l4, musialabys dopytac w kadrach może.

Ja znowu z lewej str mam ciagle siniaki a z prawej bylo super az do wczoraj - krew i siniak :( ale zauwazylam wczoraj pod swiatlo, ze caly brzuch mam w widocznych żyłach, a wcale nie jest chudy, pewnie trafilam na te żyłkę 🙊

@Daanaa idź normalnie i powiedz, ze potrzebujesz l4, bo Ci coraz ciężej pracować. Nie spotkalam sie, zeby lekarze robili problem z tego powodu.

Ja pracuje, chcialabym pracowac do końca grudnia, ale zobaczymy.. tez mam taki głupi charakter, ze przejmuje sie innymi, że zostaną na lodzie.. ale nie mam z tym problemu jak ktos idzie na l4 po tescie ciążowym czy później, przeciez co mi do tego, każdy zna siebie i chce dla siebie i dziecka jak najlepiej :D
Mi moja pani doktor mówiła ze najlepiej wbijać Ok 5 cm od pępka w prawo bądź w lewo. Raz się zagapiłem zrobiłam niżej i siniak mega duży.. z prawej strony niestety mi się robią :/ a z lewej jest Ok ;)

Nie mówię, że masz się jakoś bardzo bać. Po prostu w takich sytuacjach wstrzymanie zasiłku jest wręcz standardem
Tez nad tym myślałam. Ale mam nadzieję, że ZUS problemów mi nie będzie robił. Przecież nie poszłam na zwolnienie bo mi się nie chciało, a że względu plamien na początku i ostrych boleści brzucha. A pracuje niestety na magazynie.

Nie do końca. W ciąży mam jeść wszystko co do tej pory i po 1h mierzyć cukier jeśli jest do 120 max do 130 wiadomo, że muszę odstawić te produkty. Odstawiłam słodkie i nie jem słodyczy - bo po nich to cukier miałam bardzo wysoki. Jednak wczoraj zjadłam pączki, a po 1h miałam niski cukier. Więc kompletnie nie rozumiem jak funkcjonuje moja cukrzyca. Co do pory posiłków to ich na razie się nie trzymam bo nie wcisnę w siebie nic kompletnie, gdy nie jestem głodna. Tak jem 3-4 posilki dziennie. Nie objadam się. Staram się jeść zdrowo i dużo zieleniny. Owoce tez jem ale bardziej stawiam na brzoskwinie i jabłka. ( pomaga również na zaparcia ) No i woda. Ale z tym to mam meksyk. Za cholere mi ona nie wchodzi. Ale z nią miałam problem przed ciąża, no a teraz jest gorzej.

Najważniejsze w cukrzycy jest sprawdzenie po czym ten cukier tak skacze. Tak mi poradziła lekarka żeby po każdym posiłku mierzyć po 1h. Jeśli te cukry skaczą to zostaje lekarz. Ja już wiem, że od października przejdę na insulinę. Na razie odstawiam metformax.
ok, dzięki. Ja po posilkach cukier mam ok puki co ...tylko gorzej na czczo. Jak u Ciebie z cukrem na czczo? Co do pączków...Czytałam , że jedząc w ciąży zakazane rzeczy ...np. takiego paczką może dojść do skoku cukru znacznie wcześniej ...np. po 15 minutach .. więc jak zmierzysz po godzinie to on może być w normie, ale i tak było wybicie po tych 15 minutach. Dlatego tak ważne jest jedzenie rzeczy dozwolonych bo przy jedzeniu niedozwolonych tak naprawdę nie wiesz kiedy ten cukier wybiło chyba, że miałoby się sensor , który non stop monitoruje cukier. Nie jestem specjalistą... piszę tylko co wyczytałam.

a ile masz czasu żeby popracować nad cukrami na czczo tzn. zanim dostaniesz insulinę ? Co zjadasz na ostatnią kolację ? Cały czas masz wyższe na czczo czy czasami ?
Od kiedy mierze cukier czyli od tygodnia mam codziennie za wysoki cukier. Raz miałam 95 a tak to powyżej 100. Kolejna wizytę u diabetolog mam 27 września ale w ten czwartek jadę na oddział diabetologiczny na Karowej, tam będzie spotkanie z lekarzem może czegoś nowego się dowiem albo już sama nie wiem co robić i na co liczyć. Na kolację już jadłam te cholerna kanapkę z chuda wędlina, serek skyr i nadal za wysoko

Powiedziałam dziś bezpośrednim przełożonym o ciąży, bałam się bo korpo, bo moja 2 letnia umowa mi się kończy 2 miesiące przed porodem bo i tak są problemy kadrowe i bardzo mi zależało na tej konkretnej pracy- praca moich marzeń.
Tymczasem, odbiór bardzo pozytywny, gratulacje, zapewnienie, że ciąża nie będzie pretekstem do przerwania współpracy, propozycja pomocy przy rozmowach z HR jak to ugryźć itp. Ogólnie mam donieść zaświadczenie o ciąży i dać im znać, to zaczną działać abym miała gdzie wracać. :)

Cześć Dziewczyny :-)
Widzę że dziś na tapecie temat l4... Wiecie, jak tylko macie taka możliwość to je bierzcie... Ja w ciąży z Borysem wzięłam od razu l4 że względu na moje wcześniejsze poronienia, no i wtedy zaczął szaleć ten cały Covid i bałam się że ktoś mnie nim w sklepie zarazi.. Teraz czuję się w miarę i mam zupełnie inna prace niż wtedy więc nie spieszy mi się z L4, :-)

A, I któraś z Was pisała o niskim tsh... nie pamiętam niku. @Lena1984 ?? To byłaś Ty ? Bierzesz coś na to ?? Bo mi też wyszło tsh poniżej normy...

reklama
Hej dziewczyny :) Chciałam się z Wami przywitać, mam nadzieję, że zostanę z Wami na dłużej. Ciąża jest dla mnie zaskoczeniem - po dwóch poronieniach ciąż biochemicznych przestaliśmy z mężem planować większą rodzinę. Mam już 9 letnią córeczkę, życie zawodowe i towarzyskie w rozkwicie, a tu taka niespodzianka :):) Obecnie jestem w 9tc1d, w 6tc4d była uwidoczniona akcja serca. Ze względu na wcześniejsze poronienia biorę duphaston i acard. Towarzyszy mi spory niepokój z uwagi wiek i wcześniejsze utraty, ciąża z córką też do łatwych nie należała. No ale nie nad wszystkim ma się kontrolę. Pocieszam się tym, że moja mama w wieku 39 lat urodziła bliźniaki:)
Od dwóch tygodni jestem na L4 z powodu silnych mdłości, które uniemożliwiały mi pracę (pracuję bezpośrednio z ludźmi), ale mam nadzieję, że uda mi się wrócić do pracy, jak się lepiej poczuję. Czas pokaże.

Podobnie jak niektóre z Was kontroluję glukozę, miałam cukrzycę ciążącą w 1 ciąży. W 5 tygodniu już miałam robioną krzywą cukrzycową, ale wyszła ok. Staram się trzymać jednak dietę.
Trzymajcie się ciepło!!!

Do góry