reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Kwietniowe mamy 2023

Nie mam pojęcia o co chodzi, a lekarz nic nie mówił?
Mówił, ale dosyć zdawkowo, sama mam wykształcenie medyczne więc mniej więcej wiem z czym to się wiąże, od strony czysto fizjologicznej. Jednak widzę że dzielicie się doświadczeniami, problemami a ja na sobie samej pierwszy raz czegoś takiego doświadczam i chciałam się dowiedzieć czy może któraś z Was miała podobny problem, podzielić się jak przez to przeszła i jak finalnie sytuacja wyglądała .. tego mi lekarz, ani książka nie powie, z pierwszej ręki. Stosuje się do zaleceń, m.in. zaprzestanie karmienia piersią, niestety.

reklama
Dać się da, zaznajomiłam się chyba ze wszystkimi możliwymi artykułami z przepisami, tylko właśnie poużerać się i to załatwić.. A Twój pracodawca jak wtedy zareagował? Chyba też muszę się przestawić na takie myślenie, bo szkoda nerwów i stresów.. Na pewne rzeczy nie mamy wpływu, czasem trzeba isc po prostu po swoje. Człowiek uczciwie pracuje, płaci składki a potem jeszcze się zamartwia, jak chciałby skorzystać z tego, co gwarantuje mu umowa i kodeks🤦‍♀️. Głupi charakter, ale to niestety pewne rzeczy, które zostały nam wpojone, ciągną się latami.
Generalnie nie robili jakiejś afery 😉 wzięlam zaswiadczenie od lekarza o ciąży, napisałam pismo powołując się na paragrafy że działalam w niewiedzy (bo tak było) i złozyłam to razem. Przyjęli i wypowiedzenie wycofali. Od razu też poszłam na l4. Przecież całe chorobowe i macierzyńskie pokrywa zus 🤷‍♀️ nie usłyszałam jakichś przykrych słów w swoją stronę. Kierownik nawet pogratulował. A to ze reszta pracowników plotkuje to normalne, ludziom się nie dogodzi.

Hej ☺️ dzisiaj miałam wizytę. 8+6.
Dzidziuś rozwija się prawidłowo, jednak lekarz wykrył na USG widoczne cechy odklejania się kosmówki.... Czy któraś z Was ma podobny problem ? Albo może przechodzila w poprzedniej ciąży i chciałaby się podzielić info ? Pozdrawiam ❤️
Niestety nie wiem, ale zapewne odpoczynek, odpoczynek, i spokój 😊 możesz wpisać w wyszukiwarkę na forum to pewnie wynajdzie wątki, gdzie dziewczyny się wypowiadały

Niestety nie wiem, ale zapewne odpoczynek, odpoczynek, i spokój 😊 możesz wpisać w wyszukiwarkę na forum to pewnie wynajdzie wątki, gdzie dziewczyny się wypowiadały

Dobrze, że żadna z Was nie musi przez to przechodzić :) Dziś już mam trochę więcej info, a to pozwala spojrzeć z dystansem na sytuację. Tak naprawdę to nikt nie przewidzi co się wydarzy, także odpuszczam zamartwianie się 🤷🏼‍♀️😉

Dobrze, że żadna z Was nie musi przez to przechodzić :) Dziś już mam trochę więcej info, a to pozwala spojrzeć z dystansem na sytuację. Tak naprawdę to nikt nie przewidzi co się wydarzy, także odpuszczam zamartwianie się 🤷🏼‍♀️😉
Bardzo rozsądnie 😊 mam nadzieję, że sytuacja się poprawi i będzie wszystko okej u was

Nie no dieta jest porażka. Niestety, bardzo mi ciężko jest ale trzymam się dzielnie. Po posiłkach mam dobry cukier, raz czy dwa miałam niewiele powyżej 130. A tak oscyluje w okolicach 108-120 więc super ale codziennie na czczo mam powyżej 100 niestety, posiłki na noc też mi nie pomagają. Ja też raczej jestem głodna, a najgorzej że ciągle jem kanapki, czuje się jak w gimnazjum 🙈
Lepiej kontrolować tego krwiaka, na początku też często chodzę do ginekologa, nie zaszkodzi a lepiej obserwować co się dzieje
a ile masz czasu żeby popracować nad cukrami na czczo tzn. zanim dostaniesz insulinę ? Co zjadasz na ostatnią kolację ? Cały czas masz wyższe na czczo czy czasami ?

Nie wiem jak szybko planujesz zwolnienie i ile osób zatrudnia Twoja firma, ale ZUS też nie będzie o tym wiedział i nie specjalnie go będzie to interesowało. Kontrole masz raczej jak w banku
Zwolnienia nie planowałam, miałam w planach pracować aż dam radę, ale zdrowie i warunki w pracy na to nie pozwoliły. Kontroli się nie boję.

reklama
dziękuję za odpowiedź. Czyli trzymasz dietę tak samo jak przy cukrzycy ciążowej ? Jak Ci idzie ? Jak cukry na czczo ? Podlamuja mnie te wyniki no ale co poradzić ...
Nie do końca. W ciąży mam jeść wszystko co do tej pory i po 1h mierzyć cukier jeśli jest do 120 max do 130 wiadomo, że muszę odstawić te produkty. Odstawiłam słodkie i nie jem słodyczy - bo po nich to cukier miałam bardzo wysoki. Jednak wczoraj zjadłam pączki, a po 1h miałam niski cukier. Więc kompletnie nie rozumiem jak funkcjonuje moja cukrzyca. Co do pory posiłków to ich na razie się nie trzymam bo nie wcisnę w siebie nic kompletnie, gdy nie jestem głodna. Tak jem 3-4 posilki dziennie. Nie objadam się. Staram się jeść zdrowo i dużo zieleniny. Owoce tez jem ale bardziej stawiam na brzoskwinie i jabłka. ( pomaga również na zaparcia ) No i woda. Ale z tym to mam meksyk. Za cholere mi ona nie wchodzi. Ale z nią miałam problem przed ciąża, no a teraz jest gorzej.

Najważniejsze w cukrzycy jest sprawdzenie po czym ten cukier tak skacze. Tak mi poradziła lekarka żeby po każdym posiłku mierzyć po 1h. Jeśli te cukry skaczą to zostaje lekarz. Ja już wiem, że od października przejdę na insulinę. Na razie odstawiam metformax.

Do góry