reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Kwietniowe mamy 2022

reklama
Przestanę Was czytać bo mi co chwilę na coś ochotę robicie a ostatnio mam mało czasu żeby jakoś bardziej kreatywnie działać w kuchni 😂
Haha, mam to samo :p
A że wczoraj przeczytałam tutaj o śledziku i chipsach paprykowych, to po pracy oczywiście, że to kupiłam i własnie śledzia wciągnęłam :p

Ja się dzisiaj czuje tak bez siły, cały czas zawroty głowy, zmierzyłam ciśnienie i co? 110/62, no to drugie przy dolnej granicy 🙈 chodzę jak pijana a tu obiad trzeba robić 🙈

Ja się dzisiaj czuje tak bez siły, cały czas zawroty głowy, zmierzyłam ciśnienie i co? 110/62, no to drugie przy dolnej granicy 🙈 chodzę jak pijana a tu obiad trzeba robić 🙈
A propo ciśnienia, to wczoraj pół dnia poświęciłam na szukanie ciśnieniomierza dla kobiet w ciąży.
Chciałam kupić pierwszy lepszy, a okazało się, że w opisie jest "niewskazany dla kobiet w ciąży". Myślę sobie "jak?!".
Okazało się, że na DOZ ostatecznie znalazłam tylko jeden bezpieczny dla kobiet w ciąży.
Odnośnie tego pierwotnego zaś napisałam do producenta, o co chodzi i dostałam taką odpowiedź:

Ogólnie nie jest zaleceń aby kobieta w ciążył dokonywała pomiarów ciśnieniomierzem elektronicznym. Jest to spowodowane możliwością przepompowania przez elektroniczne urządzenie mankietu. Co może doprowadzić do nagłego skoku ciśnienia lub spadku. A w takim przypadku może to skutkować np. niedokrwieniem lub nie do tlenieniem dziecka.

Ze względu, że jest to urządzenie elektronicznie my jako firma musimy taki informację zawierać w instrukcji. Oczywiście jak dotąd nigdy nie doszło do takiej sytuacji, ale osobiście odradzamy i jeśli już dokonuje pomiarów osoba w ciąży robi to na własne ryzyko.

A propo ciśnienia, to wczoraj pół dnia poświęciłam na szukanie ciśnieniomierza dla kobiet w ciąży.
Chciałam kupić pierwszy lepszy, a okazało się, że w opisie jest "niewskazany dla kobiet w ciąży". Myślę sobie "jak?!".
Okazało się, że na DOZ ostatecznie znalazłam tylko jeden bezpieczny dla kobiet w ciąży.
Odnośnie tego pierwotnego zaś napisałam do producenta, o co chodzi i dostałam taką odpowiedź:

Ogólnie nie jest zaleceń aby kobieta w ciążył dokonywała pomiarów ciśnieniomierzem elektronicznym. Jest to spowodowane możliwością przepompowania przez elektroniczne urządzenie mankietu. Co może doprowadzić do nagłego skoku ciśnienia lub spadku. A w takim przypadku może to skutkować np. niedokrwieniem lub nie do tlenieniem dziecka.

Ze względu, że jest to urządzenie elektronicznie my jako firma musimy taki informację zawierać w instrukcji. Oczywiście jak dotąd nigdy nie doszło do takiej sytuacji, ale osobiście odradzamy i jeśli już dokonuje pomiarów osoba w ciąży robi to na własne ryzyko.
W swoim znalazłam informacje, że nie wolno go używać u noworodków i u kobiet cierpiących na zatrucie ciążowe, a w czasie ciąży należy się skonsultować z lekarzem. Szczerze to w życiu bym nie pomyślała że jakoś to może zaszkodzić. Jutro jak będę na wizycie to podpytam moją gin 🤔

W swoim znalazłam informacje, że nie wolno go używać u noworodków i u kobiet cierpiących na zatrucie ciążowe, a w czasie ciąży należy się skonsultować z lekarzem. Szczerze to w życiu bym nie pomyślała że jakoś to może zaszkodzić. Jutro jak będę na wizycie to podpytam moją gin 🤔
Z taką odnotacją też dwa ciśnienomierze znalazłam, ale wzięłam ostatecznie ten, który ma napisane, że może być dla kobiet w ciązy :)
Wydaje mi się, że chodzi tutaj o to automatyczne pompowanie rękawa. Prawdopodobnie niektóre ciśnieniomierze (jak ten z maila od producenta) nie mają jakby funkcji "stop" i przez to mogą prowadzić do niedokrwienia.

reklama
Dziewczyny, a którą aplikację ciążową polecacie? Korzystacie z jakiejś?
Używam Pregnancy - jest super. Fajny podgląd dziecka, ciekawostki na temat dziecka i stanu matki. Wygodna i zero reklam jak na razie.
2 lata temu używałam flo i wtedy było mega, ale jak teraz zainstalowałem, to pełno wyskakujących okienek, codzienne prośby o wykupienie pakietu i przymus rejestracji mejlowej mnie zniechęcil.

Do góry