reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Kwietniowe mamy 2021

reklama
Bardzo mi przykro przez te wszystkie złe wieści 😔 ściskam Wam dziewuszki!
A tym samym ja zaczęłam się martwić. Bo u mnie też jest drobna różnica między OM a USG. Byłam na wizycie 7+3 według OM, a według USG wyszło 7+0, serduszko biło, zarodek miał 11mm. Czy któraś z Was też miała takie drobne różnice i jak było dalej?
Kolejna wizyta w poniedziałek, co prawda u innego lekarza, ale będę miała porównanie czy dzidzia rośnie.

Ojej ciezka sytuacja ale te mdłości mogą trwać dzień a mogą 5 miesięcy :) wiec takie zwolnienie na chwilę nie ratuje a kobiet w ciąży zwolnic nie mozna prawo nie pozwala tyle ze jesli podjęłaś pracę wiedząc o ciąży i ukrywając to przed pracodawca to też moze jakies podjąć kroki w tym kierunku jeśli podjęłaś pracę i np byłaś w 4tyg możesz zawsze mowic ze nie wiedziałaś o niej wiec trochę łatwiej, myślę ze duza role odgrywa tutaj czy bylas przed podpisaniem umowy u lekarza czy nie bo moze w jakiś sposób moga to zweryfikować ale to takie moje gdybanie nie bardzo się na tym znam :)
No nie mów, że kobiety w ciąży nie można zwolnić, bo jeśli to nowa praca to trzeba policzyć kiedy kończy się umowa na okres próbny, jeśli kończy się po 12tc to tak, pracownica jest chroniona, ale jeśli umowa kończy się przed 12tc to pracodawca ma prawo nie przedłużyć umowy i jeśli zaczęło się pracę wiedząc, że się jest w ciąży to jest to powód do zwolnienia dyscyplinarnego, aczkolwiek są przecież badania do pracy z tym też chyba mocz i wyszłoby, że jest ciąża

Ale urlop musisz wziąć, bo musi być jeden dzień przepracowany...wiem, bo czeka mnie to pod koniec września i rozmawiałam już z księgową męża jak to załatwić to powiedziała, że muszę wypisać wniosek o zaległy urlop wypoczynkowy od 30.09(bo 29.09 kończy mi się macierzyński) i 1.10 dać L4 ciążowe i zaświadczenie :)
A jak mój stan nie pozwala mi na urlop tylko na l4?

Bardzo mi przykro przez te wszystkie złe wieści 😔 ściskam Wam dziewuszki!
A tym samym ja zaczęłam się martwić. Bo u mnie też jest drobna różnica między OM a USG. Byłam na wizycie 7+3 według OM, a według USG wyszło 7+0, serduszko biło, zarodek miał 11mm. Czy któraś z Was też miała takie drobne różnice i jak było dalej?
Kolejna wizyta w poniedziałek, co prawda u innego lekarza, ale będę miała porównanie czy dzidzia rośnie.
Taka różnica, to żadna różnica ;) ja też miałam różnice i lekarz nawet się tym nie zmartwił ostatnio i powiedział że wszystko w porządku i ksiazkowo. Nie zawsze terminy się pokrywają po prostu💁

Przed podpisaniem umowy nie byłam w ciąży I nic nic ukrywałam przed pracodawca :( Teraz Według kalendarza mam 7+4 dni, ostatnia miesiączka to 17 lipiec według usg do zapłodnienia doszło około 5-8 sierpnia :( Co do teleporady to Pani chcuala mi wypisać zwolnienie ma tydzień ale z oznaczeniem z jakiego powodu. Co dałoby pracodawcę możliwość zwolnienia mnie gdybym wróciła z l4 bo jestem przed 3 miesiącem ciąży. Beznadziejna sytuacja :(
A umowę teraz na ile masz? Na miesiąc, czy na 3 msc? To jest bardzo istotne, bo liczy się, czy będziesz przed 3 msc ciąży w momencie zakończenia umowy, czy już po 3 msc...policz sobie który to będzie tydzień jak Ci się skończy umowa

No nie mów, że kobiety w ciąży nie można zwolnić, bo jeśli to nowa praca to trzeba policzyć kiedy kończy się umowa na okres próbny, jeśli kończy się po 12tc to tak, pracownica jest chroniona, ale jeśli umowa kończy się przed 12tc to pracodawca ma prawo nie przedłużyć umowy i jeśli zaczęło się pracę wiedząc, że się jest w ciąży to jest to powód do zwolnienia dyscyplinarnego, aczkolwiek są przecież badania do pracy z tym też chyba mocz i wyszłoby, że jest ciąża
Nie ma obowiązkowego moczu czy krwi we wstępnych badaniach medycyny pracy. :)

reklama
Do góry