reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Kwietniowe mamy 2021

Ja byłam na wizycie na NFZ więc teoretycznie mam wszystko za darmo, ale lekarz zapytał mnie jakie badania sobie zrobiłam przed wizytą.. mam wrażenie że oczekiwał że będę na badania prywatnie chodzić, bo wypisal mi na razie tylko skierowanie na morfologie i mocz chociaż powiedział że i tak będzie tego więcej. Jak zapytałam czy nie może od razu wszystkiego wypisać to stwierdził że nie...
Co za gbur. Łaski nie robi. Są badania które wręcz mają swoje ramy czasowe. I tylko wtedy je się robi. Poza tym skąd masz wiedzieć jakie badania sobie robić jak już byłabyś skłonna do tego?!
Nie wiem ale jutro się mojej gin spytam.. Jeżeli dam radę... 😔Jak znowu czegoś nie powie złego to ja już się załamie
Póki co uszy do góry. Stres nie jest dobry.
Czytałam gdzieś, że leki na nadciśnienie, dupek i luteina, na cukrzycę i te na tarczycę. Suplementy nie mają być za darmo.
Od prywatnego również, bo to apteki będą z tego rozliczane, nie lekarze.

reklama
Dziewczyny , mi lekarz nie dał skierowania żebym betę zmierzyła... Troche to dziwne 🤪 w sobotę będę robiła sobie wszystkie badania prywatnie więc też betę zrobię

Dziewczyny , mi lekarz nie dał skierowania żebym betę zmierzyła... Troche to dziwne 🤪 w sobotę będę robiła sobie wszystkie badania prywatnie więc też betę zrobię
A przypomnij co u Ciebie na wizycie wyszło? Lekarze rzadko skierowanie na betę, bo tak naprawdę nie jest to badanie niezbędne w ciazy. Dopiero jak sie jakies komplikacje pojawiają to owszem, bo może trzeba sprawdzić czy beta spada czy przyrasta itd.

A przypomnij co u Ciebie na wizycie wyszło? Lekarze rzadko skierowanie na betę, bo tak naprawdę nie jest to badanie niezbędne w ciazy. Dopiero jak sie jakies komplikacje pojawiają to owszem, bo może trzeba sprawdzić czy beta spada czy przyrasta itd.
Lekarz zrobił mi USG i powiedział, że druga kreska na teście była niewyraźna bo zarodek jest jeszcze bardzo malutki 😊 2mm :) i że wszystko ok, zalecił mi podstawowe badania i zaprosił za 3 tygodnie

reklama
Obstawiam, ze sie rozliczają ze wszystkich skierowań i na reszte tych droższych badań kierują dopiero na dalszym, „pewniejszym” etapie ciazy... tak u nas działa NFZ niestety...
Jaguar, ja mam widoczny tylko pęcherzyk i dostałam komplet badań z HIV i tokso.
Za dwa tygodnie mam kolejną wizytę więc może wtedy dostanę. A jak nie to się wykloce o te badania. Nie po to przez 10 lat place składki żeby teraz badania prywatnie robić. I co najlepsze przez te 10 lat kiedy pracuje na zwolnieniu lekarskim byłam tylko przez trzy ostatnie miesiące ciąży z synem. A tak poza tym nie chorowałam. No i w ciąży z synem chodziłam prywatnie do lekarza więc i badania prywatnie robiłam. Ogólnie nawet miły był ten lekarz, ale inaczej będę z nim rozmawiać jak będzie sugerował badania prywatnie. W sumie to nawet karty ciąży nie dostałam a serduszko ładnie biło i moja kropka już całkiem sporych rozmiarów.

No właśnie mam pytanie. Jak to jest liczone do becikowego? Trzeba się zjawić u lekarza do 10 TC czy do 10 TC trzeba mieć kartę ciąży założona? Bo jak za dwa tygodnie dopiero dostane kartę to się nie wyrobie.. chyba że wpisze w niej datę pierwszej wizyty...

Do góry