reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Kwietniowe mamy 2021

Ok ja mam juz kartę ciąży, wpisana data pierwszej wizyty 13.08 ale w luxmed, nie NFZ, zatem też się liczy di becikowego?
No i kiedy się zgłasza ciążę u pracodawcy, dowolnie? Ja myślałam po prenatalnych, po 11.09. Co myślicie ?
Ja zgłoszę do pracodawcy dopiero po prenatalnych czyli po 22.09 :) niby u mnie bez różnicy bo i tak mam umowę na stałe, ale wole ogłaszać dopiero jak wszystko będzie dobrze ❤

reklama
Pracodawcy trzeba przedłożyć zaświadczenie o ciąży. Na becikowe nie mamy co liczyć bo jest próg. Do lekarza trzeba przed 10tc się zgłosić.
Dzwoniłam do mojego gina przez te wymioty. Jadę na kroplówkę. Powiedział, że kartę ciąży wypisze jak będzie akcja serca.

Zapomniałam dopisać, że po porodzie dostaje się zaświadczenie do becikowego od ginekologa, więc to kiedy karta ciąży jest wypisana nie ma znaczenia.
No to spoko [emoji6] po urodzeniu syna nie starałam się o becikowe więc zapomniałam o tym zaświadczeniu. A teraz też nie wiem czy mi dochód nie przekroczy, ale przelicze sobie na spokojnie po porodzie. Teraz to tak ,, w razie czego" pytam [emoji57].

Zapomniałam dopisać, że po porodzie dostaje się zaświadczenie do becikowego od ginekologa, więc to kiedy karta ciąży jest wypisana nie ma znaczenia.
Ja dostalam na poczatku ciazy zaświadczenie do becikowego od swojego lekarza ,a po porodzie dostalam w szpitalu zaświadczenie o porodzie .to dwa różne zaświadczenia

Matko ja nie pamiętam.. Syna rodziłam 12lat temu. A córkę w Szwecji.. Więc będę musiała nadrabiać i pytać w razie czego o wszystko 😛

Ja dostalam na poczatku ciazy zaświadczenie do becikowego od swojego lekarza ,a po porodzie dostalam w szpitalu zaświadczenie o porodzie .to dwa różne zaświadczenia
Zaświadczenie o porodzie jest ze szpitala do zus/pracodawcy do macierzyńskiego. Natomiast to do becikowego lekarze wypisują najczęściej po porodzie, gdy wiadomo, że dziecko się urodziło. Ja piszę właśnie o tym, że to lekarz prowadzący wypisuje to zaświadczenie. Po co robić bałagan? Przecież to dwie różne sprawy.
Żyły mi się pochowały 😒

Zaświadczenie o porodzie jest ze szpitala do zus/pracodawcy do macierzyńskiego. Natomiast to do becikowego lekarze wypisują najczęściej po porodzie, gdy wiadomo, że dziecko się urodziło. Ja piszę właśnie o tym, że to lekarz prowadzący wypisuje to zaświadczenie. Po co robić bałagan? Przecież to dwie różne sprawy.
Żyły mi się pochowały [emoji19]
Ja też mam żyły schowane. Zawsze jak robię badania musi mnie kłuć po kilka razy zanim trafi [emoji19]

reklama
Do góry