Kochana, temat refluksu przerabiałam od marca do czerwca. Przez covida nikt mnie nie mógł zdiagnozować, zaczęło sie od duszności i pieczenia w przełyku i gardle... wiec robiłam sobie kwarantanne od wszystkich, bo sie bałam, ze covida złapałam
w końcu po kilku miesiącach miałam gastroskopię, wyszedł łagodny refluks i zapalenie żołądka. No wiec kwestie są 2-te objawy mogą być i z zakwaszenia organizmu i z niedokwaszenia. I weź tu zgaduj co u Ciebie jest... aczkolwiek w ciazy raczej to kwestia zakwaszenia, bo więcej kwasów sie wydziela. Najlepsza metoda jest dieta oraz tryb życia. 5-6 niedużych posiłków. Po jedzeniu unikanie uciskania brzucha i pozycji pochylania sie itd. Po jedzeniu ze 2-3 h nie kłaść sie na płasko, bo będzie wracac do przełyku. Można pic siemię lniane, tez na czczo. Albo zmielone albo zrobić kisiel z ziaren-zalać łyżkę siemienia gorąca woda i odczekać z pół godziny. Ponadto niektórym pomaga szklanka mleka i tez migdały, ale nie dużo bo są tluste. Unikaj tez „chamskich” słodyczy, typu z duża ilością kremów, zwłaszcza tłustych. No i tez smażonego powinno sie unikać. Mi baaardzo nasila objawy pozycja siedząca
jak chodzę do pracy w jeansach to w czwartek juz mam tak nasilone objawy, ze ciężka sprawa (praca siedząca przy kompie). Wtedy jakiestam ciśnienie na brzuch sie robi i dlatego refluks sie nasila, aż sie boje co będzie jak brzuch będzie ogromny i uciskający. A z leków dozwolonych dla ciężarnych Gaviscon. Doraźna pastylka jak masz dolegliwości - do ssania i rozgryzienia.