reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Kwietniowe mamy 2021

A jaką miałaś na początku? Bo też jest ważne o ile i w jakim tempie ta szyjka się skraca. Jak miałaś od początku 3 cm, to nie jest jakieś gwałtowne skracanie. Mi np w pierwszej ciąży w 3 tygodnie skróciła się z 4 cm na 2,5 cm. Miałam zalecone oszczędzanie, luteinę, dużo magnezu, nospę (nawet na początku scopolan w czopkach).
Nie miałam mierzona, to moje pierwsze mierzenie było. Jestem obecnie 18+5. Za półtora tyg mam prenatakbe, czy tam też może mi ją zmierzyć.?
A to jest moja druga cisza, pierwsza poroniłam w kwietniu....

reklama
Ja nie pracuje. Jestem na świadczeniu na Nadie bo ma orzeczenie o niepełnosprawności jeszcze na 20 miesiecy. Więc jak się dziecko urodzi to na nie nie będę miała nic prócz 500+ bo zostaje na świadczeniu
No to ciężka sytuacja. Współczuję. Dostajesz przynajmniej coś z tytułu tej opieki? A jak na l4 teraz?

Nie miałam mierzona, to moje pierwsze mierzenie było. Jestem obecnie 18+5. Za półtora tyg mam prenatakbe, czy tam też może mi ją zmierzyć.?
Każdy ginekolog może Ci ją zmierzyć na każdej wizycie i pilnuj teraz, żeby to robili ;) bo zdarza się, że dziewczyny chodzą prywatnie i na nfz, albo zmieniają lekarzy i to jest często przeoczone ;)

@Oruszka88 jaka płeć? Wiesz już coś?

W ogóle fajnie wiedzieć, czym się zajmujecie na co dzień ;)

Dziewczyna piłkarza? 😁 No to powiem Ci, że podziwiam, ja miałam problem z powrotem na cały etat, niestety nie mamy nikogo blisko i nie ma nam kto pomóc przy opiece...
Hahah nie piłkarza ale hokeisty. Niestety teraz jesteśmy na drugim końcu Polski niż nasze rodziny i też będziemy z małym sami ale damy radę nie ma wyjścia 💪🏼

Pracuje bo ja nie nadaje się do siedzenia w domu i na łep dostaje. Ostatnio pracowałam do dnia przed CC i mam nadzieję że teraz tez się uda.
o jaaaa ale super. Tez sobie tak siebie wyobrażałam. Ale życie zweryfikowało moje plany. Tzn. Poprzednia ciąża strata a teraz w 9 tyg. Plamienia i trzy tygodnie leżenia. Dodatkowo koronawirus i już odpuscislam. Ale jestem tzn. Dotychczas byłam mega aktywna aż mąż zawsze mówił ze jestem jak cyborg. Mega lubie tez swoją prace ale cóż 🤷🏼‍♀️ coś za coś

Cześć dziewczyny, mam pytanko.
Czy któraś miała problem z szyjka macicy tzn. Mialam dziś wizytę kontrolna i Dr powiedział że jest na granicy a dokładnie 2. 7 a minimum niby 2.5 nie ukrywam trochę się zdenerwowałam, dodadkowo dostałam zwiększony duphaston na 3x1.
Napiszcie proszę jak to u Was i jak z zaleceniami, z góry dzięki za każdą odpowiedź ❤
Mi zaczęła się skracać w 26tc. W 30 wylądowałam w szpitalu, podawali mo steryd na rozwój płucek syna. Od 26tc luteina i duphaston, zakaz przytulanek z mężem i nakaz leżenia. Urodziłam między 38 a 39tc. Oszczędzaj się i spytaj lekarza o pessar lub szew na szyjke

tak powinien. Mi na prenatalnych zapisał długość szyjki. Chociaż jak czytałam to powinni robić przez brzuch i dopochwowe na prenatalanych odnośnie tej szyjki właśnie. Ale ja miałam tylko przez brzuch i wpisał szyjkę

reklama
Ja te 4pierwsze miesiące cieszyłam się że jestem w domu bo wymiotowałam non stop i kursy tylko od lozka do muszli. Ale teraz to nawet chciałabym popracować. Bo w domu już dostaje bzika. Człowiek nawet nie ma okazji żeby się wystroić 😂
🤗😂 a to prawda to jedyna zaleta tego ze nie trzeba dużo ciążowych ciuchów bo ja np. To w sumie tylko do lekarza i z psem chodze 🤷🏼‍♀️ a co do początków ciąży to tez się cieszyłam nawet bo byłam wiecznie zmęczona a wieczorem to szlam o 20 spać bo myślałam ze zejdę z tego świata

Do góry