reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Kwietniowe mamy 2021

A jaką miałaś na początku? Bo też jest ważne o ile i w jakim tempie ta szyjka się skraca. Jak miałaś od początku 3 cm, to nie jest jakieś gwałtowne skracanie. Mi np w pierwszej ciąży w 3 tygodnie skróciła się z 4 cm na 2,5 cm. Miałam zalecone oszczędzanie, luteinę, dużo magnezu, nospę (nawet na początku scopolan w czopkach).
Nie miałam mierzona, to moje pierwsze mierzenie było. Jestem obecnie 18+5. Za półtora tyg mam prenatakbe, czy tam też może mi ją zmierzyć.?
A to jest moja druga cisza, pierwsza poroniłam w kwietniu....

reklama
Ja nie pracuje. Jestem na świadczeniu na Nadie bo ma orzeczenie o niepełnosprawności jeszcze na 20 miesiecy. Więc jak się dziecko urodzi to na nie nie będę miała nic prócz 500+ bo zostaje na świadczeniu
No to ciężka sytuacja. Współczuję. Dostajesz przynajmniej coś z tytułu tej opieki? A jak na l4 teraz?

Nie miałam mierzona, to moje pierwsze mierzenie było. Jestem obecnie 18+5. Za półtora tyg mam prenatakbe, czy tam też może mi ją zmierzyć.?
Każdy ginekolog może Ci ją zmierzyć na każdej wizycie i pilnuj teraz, żeby to robili ;) bo zdarza się, że dziewczyny chodzą prywatnie i na nfz, albo zmieniają lekarzy i to jest często przeoczone ;)

@Oruszka88 jaka płeć? Wiesz już coś?

W ogóle fajnie wiedzieć, czym się zajmujecie na co dzień ;)

Dziewczyna piłkarza? 😁 No to powiem Ci, że podziwiam, ja miałam problem z powrotem na cały etat, niestety nie mamy nikogo blisko i nie ma nam kto pomóc przy opiece...
Hahah nie piłkarza ale hokeisty. Niestety teraz jesteśmy na drugim końcu Polski niż nasze rodziny i też będziemy z małym sami ale damy radę nie ma wyjścia 💪🏼

Pracuje bo ja nie nadaje się do siedzenia w domu i na łep dostaje. Ostatnio pracowałam do dnia przed CC i mam nadzieję że teraz tez się uda.
o jaaaa ale super. Tez sobie tak siebie wyobrażałam. Ale życie zweryfikowało moje plany. Tzn. Poprzednia ciąża strata a teraz w 9 tyg. Plamienia i trzy tygodnie leżenia. Dodatkowo koronawirus i już odpuscislam. Ale jestem tzn. Dotychczas byłam mega aktywna aż mąż zawsze mówił ze jestem jak cyborg. Mega lubie tez swoją prace ale cóż 🤷🏼‍♀️ coś za coś

Cześć dziewczyny, mam pytanko.
Czy któraś miała problem z szyjka macicy tzn. Mialam dziś wizytę kontrolna i Dr powiedział że jest na granicy a dokładnie 2. 7 a minimum niby 2.5 nie ukrywam trochę się zdenerwowałam, dodadkowo dostałam zwiększony duphaston na 3x1.
Napiszcie proszę jak to u Was i jak z zaleceniami, z góry dzięki za każdą odpowiedź ❤
Mi zaczęła się skracać w 26tc. W 30 wylądowałam w szpitalu, podawali mo steryd na rozwój płucek syna. Od 26tc luteina i duphaston, zakaz przytulanek z mężem i nakaz leżenia. Urodziłam między 38 a 39tc. Oszczędzaj się i spytaj lekarza o pessar lub szew na szyjke

tak powinien. Mi na prenatalnych zapisał długość szyjki. Chociaż jak czytałam to powinni robić przez brzuch i dopochwowe na prenatalanych odnośnie tej szyjki właśnie. Ale ja miałam tylko przez brzuch i wpisał szyjkę

reklama
Ja te 4pierwsze miesiące cieszyłam się że jestem w domu bo wymiotowałam non stop i kursy tylko od lozka do muszli. Ale teraz to nawet chciałabym popracować. Bo w domu już dostaje bzika. Człowiek nawet nie ma okazji żeby się wystroić 😂
🤗😂 a to prawda to jedyna zaleta tego ze nie trzeba dużo ciążowych ciuchów bo ja np. To w sumie tylko do lekarza i z psem chodze 🤷🏼‍♀️ a co do początków ciąży to tez się cieszyłam nawet bo byłam wiecznie zmęczona a wieczorem to szlam o 20 spać bo myślałam ze zejdę z tego świata

Do góry