reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Kwietniowe mamy 2021

Tak poza tym dzień dobry Wszystkim 😊 u nas dziś deszczowo i brzydko, aż nie chce się wstawać,ale już wczoraj przeleżałam calutki dzień... Pod wieczór mnie krocze bolało jakbym 2 dni na rowerze z beznadziejnym siodełkiem jeździła, mam nadzieję,że będzie ok dziś.. martwię się tym.. ostatnio mówiłam swojemu lekarzowi,że coś takiego mi się zdarza, ale stwierdził pozniej,że szyjka jest idealna w ramach komentarza.. boję się żeby coś tam z nią się nie działo, bo ja po Vacum w pierwszej ciąży i łyżeczkowaniu w drugiej - na siłę, bo stwierdzili,że "mocno nieustępliwa ta szyjka".. przypomniałam też o tym mojemu lekarzowi i stwierdził,że dlatego na każdej wizycie będziemy te szyjkę dokładnie kontrolować.. wizyta teraz dopiero 2.12 a ja już się martwię 🤦
Pytałam ginekolog też o ten ból krocza to powiedziała, że to najprawdopodobniej więzadła po pierwszej ciąży.
Tobie ten ból przechodzi jak jesteś w pozycji bardziej poziomej, np jak się położysz czy usiądziesz? Ginekolog mówiła, że jeśli wtedy przechodzi to dobrze i najprawdopodobniej to te więzadła ;) oczywiście trzeba sprawdzać na wszelki wypadek szyjkę ;)

reklama
Ej no nie żartujecie, bo ja nie dosyć,że drugie to jeszcze chłopczyk,a już córka ledwie się na świat wyłoniła przy użyciu siły (nie tylko mojej). 3810kg to było zbyt wiele na moje możliwości 🤦😂
No u mnie to samo😳 drugi i chłopak. Już przy pierwszym robiliśmy wszystko z dr, żeby szybciej przyszło na świat, bo chciałam rodzić naturalnie, a ona szła na rekord😁 mówił, że on obstawia powyżej 4 kg przy porodzie

Ja mam 4ty dzień ból głowy, aż mi niedobrze jest... Ciśnienie teraz ok. 99/60, a zawsze miałam (tzn. Przed ciążą) 130/80. Odkąd jestem w dwupaku to było ok. 115/70. Z musu wypiłam kawę ale nie pomogła...
Poza tymi bólami to trochę lepiej się czuję.

Ja nie chcę zostać wyśmiana bo czytałam że to niemożliwe itd. Ale od ok. 12 tyg. czuję, szczególnie nad ranem, poniżej pępka takie wypychanie, jakby mi ktoś od wewnątrz usg przez brzuch robił. Jestem pewna na 100 procent że to nie są ruchy jelit. Ale na jakimś forum innym to dziewczynę ktoś zwyzywał jak napisała że już czuje ruchy... Być może to nie ruchy ale na pewno nie jelita. Nie mam też żadnych dolegliwości że strony układu pokarmowego czy moczowego. Dla mnie ewidentnie są to ruchy. W pierwszej to duuużo później czułam.
Życzę wam dobrego dnia dziewczyny. Ktoś dziś wizytuje? Ja czekam do 19.11.

Nie przejmuj się jakimś naskakiwaniem.. każda ciąża może być przeżywana inaczej..i Ty sama najlepiej wiesz jak się czujez.. i co czujesz !

Ja ciśnienie w ciązy też mam sporo niższe.. a normalnie to książkowo 120/80. Teraz... ostatnio miałam 100/60... Ogólnie jestem fanką kawy, a w ciąży... męczę właśnie w pracy małą filiżankę :) Zawsze były to 2 duże kubki :)

U mnie kurcze na odwrót 😂 mała była 2 tygodnie do tyłu (i 2 tygodnie po terminie się urodziła),a młody cały czas równo 4 dni do przodu. W kwietniu zobaczymy czy to robi różnicę 😂 a powiedzcie mi dziewczyny te które są w kolejnej ciąży - kiedy poczuliście ruchy? Bo mówi się,że druga ciąża szybciej.. 🤔 ja z młodą ok 17 tc mimo,że była właśnie mniejsza, a tu kończę 15 i czekam,czekam i nic.. 🤷
Ja około 12 t.c. 😳 w pierwszej około 19

Ja mam 4ty dzień ból głowy, aż mi niedobrze jest... Ciśnienie teraz ok. 99/60, a zawsze miałam (tzn. Przed ciążą) 130/80. Odkąd jestem w dwupaku to było ok. 115/70. Z musu wypiłam kawę ale nie pomogła...
Poza tymi bólami to trochę lepiej się czuję.

Ja nie chcę zostać wyśmiana bo czytałam że to niemożliwe itd. Ale od ok. 12 tyg. czuję, szczególnie nad ranem, poniżej pępka takie wypychanie, jakby mi ktoś od wewnątrz usg przez brzuch robił. Jestem pewna na 100 procent że to nie są ruchy jelit. Ale na jakimś forum innym to dziewczynę ktoś zwyzywał jak napisała że już czuje ruchy... Być może to nie ruchy ale na pewno nie jelita. Nie mam też żadnych dolegliwości że strony układu pokarmowego czy moczowego. Dla mnie ewidentnie są to ruchy. W pierwszej to duuużo później czułam.
Życzę wam dobrego dnia dziewczyny. Ktoś dziś wizytuje? Ja czekam do 19.11.
Skąd ktoś inny może wiedzieć co dana osoba czuje? Skoro czujesz ruchy i to nie są jelita to znaczy że czujesz dzidzie. Nie przejmuj się tym co piszą "specjalistki" na forach. Więc gratuluję i cieszę się razem z Tobą. Ja odkąd czuje swoją dzidzie to jestem dużo spokojniejsza.

Ale z tego co kojarzę to nie ma tam wyników na SMA jest mukowiscydoza, niedoczynność tarczycy, itd ale SMA nie kojarzę...
Nie są w standardzie szpitali, można je jakoś dodatkowo zrobić odplatnie, od 2021 roku ma ruszyć 7 regionalnych laboratoriów. Liczy się tylko czas by szybko zrobić testy i podać lek w razie co.

Niestety nie ujawnia się w takich podstawowych jak my mamy typu nosek itd.
Z koleżanką gadałam ostatnio i tak zeszło na temat sma właśnie
Poczytałam troszke o tym i podobno Ministerstwo Zdrowia od początku przyszłego roku chce te badania dołączyć do tych standardowych - jeśli tak to je zrobie a jeśli nie to raczej nie.

Cześć dziewczyny. Co do sma to tez się nas tym zastanawiałam bo w bliskim otoczeniu koleżance dziecko się urodziło chore. Faktycznie trzeba to samemu zrobić tylko chyba na poród trzeba by wziąć ze sobą ten test do badania aby tez krew od razu pobrali. Ale tu pewności nie mam. Tak czytałam o ile dobrze pamietam. To nie są skomplikowane testy wiec może super jak je wprowadza w standard.
A co do szyjki i badania jej to nie wiem jakie Wy macie odczucia ale to badanie jest masakryczne. Ja nie przypominam sobie żebym kiedykolwiek wcześniej aż tak jakoś mocno była badana. Nawet pytałam lekarza to on mówi ze musiałam mieć kiedyś to na pewno. Mój lekarz pierwszy raz teraz w ciąży zbadał mi szyjkę jakoś zaraz po tym jak przestałam plamić i ja później stwierdziłam ze to było tak mocne badanie ze chyba znowu zacznę. Na szczęście nic już nie było a następnym razem było lepiej bo może wiedziałam na co się nastawić

reklama
Ja też się wystraszyłam tym tekstem @Lola13 i mam nadzieję, że to nieprawda😅 bo tu słyszę, że drugie zawsze większe, tam, że chłopcy są więksi. To ile ja mam nosić w brzuchu? 5 kg?
Heheh moja siostra ma 3chlopcow i kazdy kolejny byl tak ok 200g wiekszy:p ostatni cos kolo 4300g mial:p a miala 3cesarki planowane i za drugim i tezecim razem w 38tc:p moj pierwszy tez nie byl maluszkiem 3850g:p i 58cm...mialam dwie bloskie kolezanki, ktore rodzily jedna zaraz przede mna, drug pare dni po mnie, to moje dziecko wygladalo jak by bylo conajmniej miesiac starsze🙈 dlatego jak sobie tak pomysle, ze drugie wieksze...😂 a moja ginekolog ostatnio jak robila usg, to powiedziala: Oo chyba bedzie duze dziecko😳

Do góry