reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Kwietniowe mamy 2021

A ja włożę kij w mrowisko ...
Zdarzyło się Wam nie dostać pracy, tylko dlatego ze konkurentem był facet ? Bo mi tak. Moje kompetencje przegrały tylko dlatego ze jestem kobietą ( nie byłam w ciąży)
Temat zatrudniania kobiet, ciązy i podejścia do tematu jest naprawdę szeroki - i wśród nas są dziewczyny, które mimo rewelacyjnych wyników nie będą miały przedłużonej umowy, ( tylko do dnia porodu)
Moja kolezanka, która w wieku 36 lat, zaszła w ciążę, po cięzkiej chorobie nowotworowej, wilu latach leczenia i kilku latach zakazie zachodzenia w ciąże - usłyszła od szefowej - to nie jest dobry moment.

Idąc dalej - zobaczcie - kobieta kobiecie wilkiem - ( wiem, są cwaniary i z tym nie dyskutuję) w obecnych czasach nie kazda zachodzi w ciaze ot tak, jedna stara sie jeden cykl, druga 3 lata, trzecia po kilku nie udanych próbach , ma ciążę dzieki invitro - i zamiast się wspierać to same siebie ciśniemy.
Ja zrobiłam zadymę o nauczycielkę po macierzyńskiem - że absolutnie nie chcemy, żeby uczyła nasze dzieci, bo to zbyt wazny przedmiot ,żeby non stop były zastępstwa bo ona bedzie na l4 - a potem okazało się że jestem w ciązy i było mi głupio samej przed sobą, bo ja nie chciałabym być tak potraktowana.
Bo są w zyciu sprawy ważne i ważniejsze. Być moze ta nauczycielka majątek wydała na leczenie, zabiegi żeby byc mamą. A tak łatwo się ocenia.
masz dużo racji. Ciężko jest się wczuć pracodawcy w sytuacje pracownika (szczególnie kiedy dotyczy to ciąży) i na odwrót. Najlepsza opcja byłaby wtedy aby poinformować pracodawcę o swoich planach żeby miał czas się przygotować - ale kto tak robi ?! Wszystko byłoby fajnie gdyby w ciąże zachodziło się na zawołanie, a co w sytuacji jak poinformujesz o planach a tu nic i ewentualne koszty z zatrudnienia nowego pracownika. Bo np. U mnie była taka sytuacja ze nie ma kto kogo zastąpić i trzeba zatrudnić nowych. Z kolei była tez sytuacja ze koleżance mieli zmienić umowę na pol etatu to powiedziała szefowi aby tego nie robił bo stara się o dziecko i on się zgodził. Nawet powiedział ze super ze powiedziała o planach. Tak ze ciężko wyczuć czasami co zrobić

reklama
Masz ten kształt C? Ja muszę się ogarnąć i swoją zamówić. Jakoś się boje tak szybko kupić. W pierwszej ciąży już w 5 miesiącu kupiłam łóżeczko. Teraz jakoś bardziej się boje wszystkiego.
To tylko poduszka :) ja też nie kupuje nic dla dziecka jeszcze ale przecież poduszka jest dla naszej wygody i juz na teraz. To tak jakby sobie nie kupić rajstop ciążowych czy spodni. Jest potrzeba to kupujemy o :) ja dzisiaj właśnie chce zamówić poduchę w kształcie Rogala. Nie chcę żeby była za wielka żeby mnie nie izolowała totalnie od meza z każdej strony :p

Zdarzyło się Wam nie dostać pracy, tylko dlatego ze konkurentem był facet ? Bo mi tak. Moje kompetencje przegrały tylko dlatego ze jestem kobietą ( nie byłam w ciąży)
Temat zatrudniania kobiet, ciązy i podejścia do tematu jest naprawdę szeroki - i wśród nas są dziewczyny, które mimo rewelacyjnych wyników nie będą miały przedłużonej umowy, ( tylko do dnia porodu)
Moja kolezanka, która w wieku 36 lat, zaszła w ciążę, po cięzkiej chorobie nowotworowej, wilu latach leczenia i kilku latach zakazie zachodzenia w ciąże - usłyszła od szefowej - to nie jest dobry moment.

Idąc dalej - zobaczcie - kobieta kobiecie wilkiem - ( wiem, są cwaniary i z tym nie dyskutuję) w obecnych czasach nie kazda zachodzi w ciaze ot tak, jedna stara sie jeden cykl, druga 3 lata, trzecia po kilku nie udanych próbach , ma ciążę dzieki invitro - i zamiast się wspierać to same siebie ciśniemy.
Ja zrobiłam zadymę o nauczycielkę po macierzyńskiem - że absolutnie nie chcemy, żeby uczyła nasze dzieci, bo to zbyt wazny przedmiot ,żeby non stop były zastępstwa bo ona bedzie na l4 - a potem okazało się że jestem w ciązy i było mi głupio samej przed sobą, bo ja nie chciałabym być tak potraktowana.
Bo są w zyciu sprawy ważne i ważniejsze. Być moze ta nauczycielka majątek wydała na leczenie, zabiegi żeby byc mamą. A tak łatwo się ocenia.
Ja oceniam bo znam przypadek akurat taki. Nie staranie latami, nie leczenie ale normalne planowanie ze jak tylko podpisze umowę to zachodzi w ciąże i jak najszybciej się zwalnia. Będąc pracodawca po jednym takim numerze można inaczej patrzeć na kolejna potencjalna pracownice.

@magdula36 trzymam kciuki!

Bez stresów, mi przez noc się śniły takie głupoty! Przez tą moją panikę..
Lekarz do mnie przyjechał i mówi może rodzimy teraz będzie szybciej i hop mam córkę na rękach 😜🤣🤣
I tak chodziłam z tym dzieckiem 13 tc a ona była taka wielka haha 🤣🤣🤣

Troche ześwirowalam powiem szczerze, że to moje dziecko nie chciało się ruszać i rozważam czy nie iść do innego Gina tego omówić i od razu poszukać kości nosowej, może się dupskiem nie odwróci 😜🤣
Za 2 tygodnie wizyta u mojego Gina.
Moze świruje faktycznie.
Muszę się sama sprowadzić ma ziemię.

Kochane dziś wizytujące trzymam kciuki ❤️❤️❤️

@magdula36 o której godzinie?
Zjedz coś slodkiego przed kolejnym usg. Mi też się zdawało że moje takie spokojne więc przed prenatalnymi zjadlam 3 cukierki i cały mała cały czas się ruszala aż za bardzo ale to mnie uspokoiło :D

Ja oceniam bo znam przypadek akurat taki. Nie staranie latami, nie leczenie ale normalne planowanie ze jak tylko podpisze umowę to zachodzi w ciąże i jak najszybciej się zwalnia. Będąc pracodawca po jednym takim numerze można inaczej patrzeć na kolejna potencjalna pracownice.
napisałam - że niestety są cwaniary. :(

Mam to samo i dosłownie zaczynam się martwić, bo dochodzi do tego, że mogę cały dzień nie jeść i wg się głodna nie czuję...🙄😔😔 na tą chwilę od początku ciąży przytyłam 1kg, a zaraz zacznie mi się 5msc ciąży...
Ja moge cały dzień nic nie jeść a wieczorami to jak potwór. Zjem kolacje, potem jakiś owoc a potem chodze i mlaskam bo coś bym zjadła. Ostatnio mąż się śmieje bo jem drugą kolacje o 23, bo bym zasnac z glodu nie mogła🙈
@maartulka ja miałam w 26tc skracającą się szyjke. Od 28tc leżałam plackiem w łóżku do końca ciąży. Ciąże donosiłam, poród poszedł gładko. W 30tc byłam w szpitalu, podawali mi sterydy na rozwój płucek w razie gdyby synek chciał wcześniej wyjść. Oszczędzaj się, leż i wszystko będzie dobrze. Lekarz proponował Ci szew lub pessar? Trzymam kciuki za szyjke. Sama teraz mam stres bo lekarz powiedzuał ze w tej ciąży pewnie szyjka też będzie niewydolna, tyle że zapowiedział że jak coś będzie się działo to założymy szew

Akurat ja zgadzam się z Tobą w 100%. Natura nie wybiera. Na własnej skórze bardzo boleśnie doświadczyłam dyskryminacji ze względu na płeć. Od początku zatrudnienia w moim korpo miałam genialne wyniki, o wiele lepsze od kolegów. Gdy dobiegła końca moja 3 umowa na czas określony wiadomo już było, że jestem w ciąży. Zostałam poinformowana bez ogródek, że gdyby nie ciąża otrzymałabym tak samo jak koledzy umowę na czas nieokreślony. Dodam tylko, że w tym samym czasie kolega z gorszymi wynikami otrzymał umowę na czas nieokreślony. Poprosiłam związki zawodowe o interwencję i napisałam do dwóch fundacji, które zajmują się sprawami dyskryminacji.

Kiedy się zmieniły? Ja wszędzie widziałam też 30 dni, niby miały się zmienić na 90 ale tego nie wprowadzono. Nie strasz mnie bo mi właśnie za 2 dni pyknie 30 i chciałam iść na zwolnienie niedługo
Ja mam zakaz w tym roku.
Jak masz 10 lat stażu pracy to ok

Link do: Strona główna - ZUS w załączniku masz formularz i na jego koncu wyjasnienie komu i kiedy przysługuje

reklama
Do góry