reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Kwietniowe mamy 2021

Ja pitolę, naprawdę kolejny raz utwierdzam się w przekonaniu, że nie warto chodzić na NFZ. Cała wizyta trwała 10 min 🤦 USG krócej. Ok sprawdził wszystko, wszystko ok, ale bez przesady. On tam na zywkle wizyty przyjmuje co 15 min. Chyba nawet płatne też. Grrr

No nic. Teraz dobre wiadomości. Dzidziol zdrowy, kość nosowa jest, przezierność 1,7, serce biło 157, ręce i nogi na swoim miejscu (w takim tempie to moglam zapomnieć o liczeniu palców 😂). Ma ok 6 cm. Serce, żołądek, jelita i mózg ok. Płci w tym momencie nie określi. I tyle wiem. Wyniki na @ do 2,5 tyg. A dzidzia podczas badania pomachała mi i biła sobie brawo 😍
🤗🥰 tam na zdjęciu to widać takie jakby usteczka :)

reklama
Ja nie zapytałabym się czy kobieta ma w planach dzieci lub czy je posiada a już o męża to wcale ale nie chciałabym zatrudniać osoby która zataja przede mną fakt o ciąży na rozmowie rekrutacyjnej. No trudno, mam jeszcze trochę czasu to przemyślę jak to rozwiązać.
To akurat rozumiem, sama odmowiłam z powodu ciązy, spaliłabym za sobą mosty, a świat jest mały i może za kilka lat znowu będę miała okazję wysłać do nich cv

Ja nie zapytałabym się czy kobieta ma w planach dzieci lub czy je posiada a już o męża to wcale ale nie chciałabym zatrudniać osoby która zataja przede mną fakt o ciąży na rozmowie rekrutacyjnej. No trudno, mam jeszcze trochę czasu to przemyślę jak to rozwiązać.
Pytanie o dzieci czy rodzinę na rozmowie kwalifikacyjnej jest nie legalnie , nie można o to pytać ale z własnego doświadczenia wiem , że pytają [emoji6]

A i okres wyczekiwania po przerwie w ubezpieczeniu więcej niż 30 dni wynosi 30 dni a nie 90 no chyba , że pracownik ma 10 lat stażu pracy to wtedy nie ma okresu wyczekiwania.

90 dni jest przy chorobowym na własnej działalności gospodarczej ;)

Teraz zanim się dostanę to dwa tygodnie..
A mój gin robił kiedyś prenatalne, ale teraz pewnie jest bez certyfikatu dlatego nie robi. To juz poczekam na wizytę u niego. Chyba, że umowie się do zwykłego Gina, bo to szybciej się dostanę na wizytę
a to jeśli tak sytuacja ze robił to tez ma doświadczenie a w tej sytuacji to certyfikat to formalność. Na pewno tez dobrze sprawdzi ale idź na wizytę bo będziesz spokojniejsza.

Teraz zanim się dostanę to dwa tygodnie..
A mój gin robił kiedyś prenatalne, ale teraz pewnie jest bez certyfikatu dlatego nie robi. To juz poczekam na wizytę u niego. Chyba, że umowie się do zwykłego Gina, bo to szybciej się dostanę na wizytę
to mów jaka jest sytuacja, ty nie masz czasu czekac bo pozniej to będziesz mieć połówkowe.

Pytanie o dzieci czy rodzinę na rozmowie kwalifikacyjnej jest nie legalnie , nie można o to pytać ale z własnego doświadczenia wiem , że pytają [emoji6]

A i okres wyczekiwania po przerwie w ubezpieczeniu więcej niż 30 dni wynosi 30 dni a nie 90 no chyba , że pracownik ma 10 lat stażu pracy to wtedy nie ma okresu wyczekiwania.

90 dni jest przy chorobowym na własnej działalności gospodarczej ;)
Kamiśka - zmieniły się przepisy,
Jeśli jest przerwa 30 dni - to masz 90 dni wyczekiwania ( jestem własnie w tej sytuacji)
Masz rację , jeślii masz 10 lat stażu to ok
Przy samozatrudnieniu też jest wydłuzony czas oczekiwania ale nie pamiętam ile

Dziewczyny mam dziś apogeum smutku 😞 aż dziś się popłakałam te hormony 😑 rano dzwonił mój tata jedzie w piątek na testy na covid, niby wiem że rzadko choruje i ma silny organizm ale martwię się o niego 😞 póki słyszałam o tym zdawałam sobie sprawę że wirus jest, uważałam ale teraz jak pojawił się w moim bliskim otoczeniu to jakoś nabrałam lęku o dzidziusia 😞 już i tak ograniczyłam wyjścia tylko do niezbędnego minimum, tylko mąż chodzi do pracy ale też uważa.. Jeszcze na domiar złego dziś mnie złapało ciągnięcie w dole brzuch, wiem że to od rozciągania macicy ale jednak uciążliwe 😞 chociaż gardło mi odpuszcza dzisiaj to tyle dobrego.. Mega dziś kiepski dzień mam 😞

Hej. Mama już poszła. Najpierw rezonans, później na blok operacyjny. Cały czas ryczę. Weszłam do was żeby się trochę oderwać.

I juz nie pamiętam co chciałam wam napisać :-/

Pamiętam tylko, że któraś pytala o ciemny stolec po tabletkach. Może jest w nich dużo żelaza?
Kochana duze kciuki za mame i Ciebie,bedzie wszystko dobrze,napewno wiedza co robia,daj znac pozniej xx

Kochane nie oceniajcie mnie proszę. Bardzo długo szukałam pracy, a o ciąży dowiedziałam się już po rozmowie rekrutacyjnej. Nie uchylałam się w żaden sposób od pracy, wykonywałam wszystkie swoje obowiązki bo czułam się świetnie. Poza tym z tego co wiem, z prawnego punktu widzenia nie ma obowiązku informowania pracodawcy o tym fakcie co chyba jest równoznaczne z tym, że nie można wyciągać konsekwencji że względu na zatajenie tej informacji 🤷
U mnie minęło 1,5 miesiąca i odmówiłam, własnie z powodu ciąży,

reklama
Kamiśka - zmieniły się przepisy,
Jeśli jest przerwa 30 dni - to masz 90 dni wyczekiwania ( jestem własnie w tej sytuacji)
Masz rację , jeślii masz 10 lat stażu to ok
Przy samozatrudnieniu też jest wydłuzony czas oczekiwania ale nie pamiętam ile
Jaką masz umowę? No chyba , że zlecenie z dobrowolnym chorobowym to wtedy się zgodzę. Kiedy zmieniły się przepisy? Co prawda jestem od 2 miesięcy na zwolnieniu i wypadłam lekko z kadrowego środowiska ale nie sądzę , że na tyle żebym przegapiła tak ważne zmiany [emoji6]

Do góry