reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Kwietniowe mamy 2021

Dziewczyny które robiły testy genetyczne ze wzgledu na podwyzszone ryzyko wady. Jakie testy robiłyście: Sanco, Nifty czy Harmony. Niektóre kobiety robią amniopunkcje bo % jest najbardziej wiarygodna ale czytalam ze to troche ryzykowne badanie. Co wy wybierałyście i jak długo czekałyscie/czekacie na wynik?

reklama
Ojej wspolczuje ale jeśli chodzi o ciążę nie martw się, napoczatku ciąży czytałam dużo o tym, że nue wykryli żadnych wpływów tego wirusa raczej zwykla grypa jest groźniejsza niż ten wirus dla dzidzi. Jak zdrowa ciąża to nic nie ruszy :*

Czy któraś z mam ma malutki brzuszek jeszcze lub mało widoczny? Wszystkie macie takie ładne okrągłe ze aż się zaczelam martwić :)
Ja mam malutki, ale pocieszam się, że to dlatego, że to pierwsza ciàża :)

Dziewczyny które robiły testy genetyczne ze wzgledu na podwyzszone ryzyko wady. Jakie testy robiłyście: Sanco, Nifty czy Harmony. Niektóre kobiety robią amniopunkcje bo % jest najbardziej wiarygodna ale czytalam ze to troche ryzykowne badanie. Co wy wybierałyście i jak długo czekałyscie/czekacie na wynik?
Nifty , czekam jeszcze jest do 10 dni ale tu dziewczyny miały po 5 dniach :)

@M_P_90 - masz prawo do swojego zdania. Też mam rodzinę w służbie zdrowia, mieszkamy na Śląsku i widzą to zupełnie inaczej niż Twoja. Moja bliska znajoma pracuje w jednoimiennym jako lekarka. Hmm do śmiechu jej nie jest. Siostra mojej przyjaciółki robi prześwietlenia, w sensie jest radiologiem, mówi, że tak fatalnych obrazów płuc u młodych osób nigdy nie widziała. Fajnie, że u Was sytuacja inna, ale to nie znaczy, że wszędzie jest taka sama. Może inaczej byś mówiła, gdyby dotknęło to bezpośrednio Ciebie albo Twoich bliskich. I nie chcę być złośliwa, ale wierz mi, jesteśmy od dawna na różne sposoby inwigilowani i nie sądzę, żeby nagle covid miał być super pomysłem, żeby nas inwigilować :D
@Loli05 - miałam gorączkę, trudności z oddychaniem, potężne bóle głowy i dużo dziwnych obajwów. Teraz został kaszel. Nie wiem, jak wpłynie na dziecko. Dowiemy się pewnie w kwietniu.

@mayfly - dziękuję. Nie mamy pojęcia, gdzie doszło do zakażenia. Mąż przez prawie tydzień dętka, dziś ma lepszy dzień. Zosia miała fatalną dobę, teraz ok. Lilianka i Szymon w porządku.

Zostaję pod opieką mojego ginekologa. 3 listopada mam planowaną wizytę i ma nadzieję, że do tego czasu będzie ok. Mówi, że mam brać dużo witaminy d3 i ewentualnie c. No i nie panikować, bo już II trymestr. Tyle wiem. Sanepid milczy.
Jak się teraz czujesz? U mnie jedynie z objawow póki co to lekki bol mięśni w okolicach karku i minimalny katar, ale z jednej dziurki. 😐 Mam nadzieje, ze nic więcej nam już nie przyjdzie 😖

Kochana wiem o co Ci chodzi bo mój synuś to też taki maminy (chociaż ostatnio zdarza Mu się być tatowym😉 ale dopóki jestem w zasięgu wzroku) to jest mega słodkie i rozczula ale czasem też chcę mieć chwilę dla siebie i się denerwuję ale też szybko uspokajam bo rozumiem że syn tego potrzebuje i wiem że to minie i będzie mi tego brakować. Wątpie żeby mając naście lat był takim tulaskiem😉
Mój jeszcze nie mówi ale wiem że gdy usłyszę pierwsze "kocham Cię" to się rozwyje (na samą myśl mam łzy w oczach).
Siostra mojego partnera też ma takiego mamowego synka który aktualnie ma 5 lat ale widzę że już powoli staje się wspaniałym młodym człowiekiem - śmiały, wesoły, mądry, ciekawy świata i ludzi i myślę że to że jest teraz takim fajnym chłopcem to właśnie duża zasługa jego mamy. Była gdy jej potrzebował, była gdy oglądał bajkę, tuliła, rozmawiała a teraz to owocuje. Młody z poczuciem miłości, akceptacji i bezpieczeństwa rusza na podbój świata. A ja patrząc na niego i jego relacje z Mamą wiem że warto.
Taaaak ja też bym chciala zeby moje dzieci były odważne, wiedziały, że mają we mnie wsparcie i moim mężu, były docenianie, znały swoją wartość, byli dobrymi ludźmi i mieli szacunek do innych to moje marzenie, staram się dawac mu jak najwięcej miłości i poczucia bezpieczeństwa to bardzo ważne
Co do tego ze przejdzie mu tulenia patrząc na jego większą wersję (tate) watpie ze mu przejdzie chyba taki ma już charakter po nim, mój mąż to taki pieszczoch ze hoho😅
Więc w domu moim tulenie mnie ciągle a ja jestem raczej z tych osób zamkniętych na tulenie i czulosci nie potrzebuje aż tak tego jak oni no ale dla nich się otwieram, żeby nie czuli się odrzuceni 😊😊
Jak byl mój mały w brzuchu to myslalam sobie noo jak się urodzi to będą się tak we dwóch tulic razem, guzik razem się nie tula tylko mnie hehehehe więc teraz już tak nie myślę przy drugim dziecku ale mam cicha nadzieję że będzie to córeczka tatusia bo chciałabym żeby on miał też tak dużo miłości od dzieci jak ja mam od syna a syn to tak niekoniecznie chce się przytulać do innych osób niż do mnie

Ja miałam ryzyko po pappa 1:68, zrobilam nifty pro w tamtym tygodniu we wtorek i wczoraj odebrałam 🙂na amniopunkcje się nie zdecydowałam

Załączniki

• IMG_20201017_064721.jpg
    IMG_20201017_064721.jpg
    107,7 KB · Wyświetleń: 73
Ja robiłam nifty pro. U mojego lekarza mieli jeszcze sanco ale jak porównasz te oba testy to nifty ma dużo większy zakres. To jest tak jak już tu dziewczyny wcześniej pisały: jest to tez jakiegoś rodzaju statystyka ale bardzo dokładna i odpowiedz jest zawsze tak lub nie. Oczywiście ze są marginesy błędu. Mój lekarz który robił prenatalne powiedział ze jeśli usg i pappa i nifty wyszły dobrze to nie ma co robić amio. Oczywiście jeśli jest wskazanie to trzeba rozważyć. Na wynik nifty pro czekałam 7 dni. A maja czas do 10 dni roboczych

reklama
Ja robiłam nifty pro. U mojego lekarza mieli jeszcze sanco ale jak porównasz te oba testy to nifty ma dużo większy zakres. To jest tak jak już tu dziewczyny wcześniej pisały: jest to tez jakiegoś rodzaju statystyka ale bardzo dokładna i odpowiedz jest zawsze tak lub nie. Oczywiście ze są marginesy błędu. Mój lekarz który robił prenatalne powiedział ze jeśli usg i pappa i nifty wyszły dobrze to nie ma co robić amio. Oczywiście jeśli jest wskazanie to trzeba rozważyć. Na wynik nifty pro czekałam 7 dni. A maja czas do 10 dni roboczych
przepraszam nie doczytałam ze napisać ( jeśli było podwyższone ryzyko) jednak opinie są tez takie, ze jeśli testy genetyczne wyjdą dobrze to często nie robi się już amio. Tutaj ewentualnie musiałabyś porozmawiać z lekarzem i tez sama zadecydować co da Ci większa spokojność.

Do góry