reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Kwietniowe mamy 2021

A ja zastanawiam się nad kupnem rzeczy używanych. W marcu będziemy zabierali się za wykańczanie naszego M no i gdzieś muszę szukać oszczędności. W necie można kupić łóżeczko, przewijak, ubranka. Wiadomo, trzeba będzie też kupić kilka nowych ciuszków ale wsrod używanych rzeczy też można znaleźć cuda.
Co o tym myślicie ?

Mam nadzieję, że mój mąż dzisiaj po oględzinach kupi wózek :) znaleźliśmy sobie jeden, ale był okropnie drogi więc maz namówił mnie na używany. I znalazł ponad połowę taniej.

Z takich pierdół ma których można zaoszczędzić - pieluszki muslinowe, otulacz bambusowe. Podobno fajne bo przenoszą zapach mamy, etc a za 2 małe pieluszki płacisz 50 zł... Znalazłam sklep z materiałami. Za 150 zł mam tyle szmat, że nie wiem czy zdążę je obszyc do porodu 🙈 zrobię sobie w różnych rozmiarach, będzie co kłaść na przewijak, podcierac ulewanie, awaryjnie za prześcieradło 💪

I sporo rzeczy pożyczymy od znajomych - okazuje się, że nie wszystko jest dla wszystkich dzieci. Więc zanim kupimy będziemy testować.

Uważam, że wszystko co mogę wyprac, zdezynfekować może być używane. Podobno w ciuchlandach można znaleźć perełki za grosze, ale niestety ja nie jestem w stanie tam wejść.. Trauma z dzieciństwa 🙈

Jedynie koniecznie nowy materacyk do łóżeczka i fotelik samochodowy :)

reklama
Ja zamierzam większość ciuszkow kupić używanych , dzieciaczek przez pierwszy rok wyrasta momentalnie z kolejnego rozmiaru. Wózek też używka, z młodą miałam nowy bez sensu
emoji6.png
ten co sobie wypatrzyłam 3tys nowy kosztuje , musiałabym zwariować żeby tyle wydać
emoji1787.png
emoji1751.png
nowy musi być fotelik i materac do łóżeczka to bezwzględnie
emoji6.png
Ja jak nie wypatrzę jakiejś super mega promocji na wózek to też używany kupię. Mój brzdąc w 1,5 roku popsuł 3 wózki w tym jeden nowy - a taki interes to niestety nie na Naszą kieszeń.

w weekend podczytuję na telefonie, nie dałabym rady was doczytać tyle przez weekend wpisów :)

Powodzenia na wizytach !!!

Wachlarz tematów przez weekend się przewinął. I faceci, i starsze dzieci, i seks, i wyprawka, i imprezy ;)

Nie wiem, jak sprawa wygląda w innych miastach, u mnie obecnie nie ma można sobie wykupic położnej, przy pierwszym porodzie miałam, i bardzo sobie ten "luksus" ceniłam, ale dziś szukałabym lekarza, który zrobi cc :)

PRALKO-SZUSZARKI - co macie i możecie polecić ? Najczęsciej polecają dwa sprzęty osobno, ale na to nie mam miejsca, i ze względu na rozstawioną suszarkę od wrzesnia do kwietnia/maja - marzę o tym żeby wyjąć, złożyć i do szafy, ewentualnie pojedyncze rzeczy dosuszyć na suszarce.

Z wyprawki nie mam nic. W sumie mam sporo zabawek jeszcze typu fisher price :) Znaleźć idealny wózek to chyba cud, bo nie wiem czy takie istnieją, ale ceny są kosmiczne, i jak zalezy mi na lekkim, z długą gondolą, na pompowanych kołach , ale nie na paskach - to hmmmm życzę sobie powodzenia :)
Pajace, bodziaki, półspiochy - o ile nie zamkną to celuję w F&F z Tesco, wielopaki, dobra jakościowo bawełna, po praniu nie zmieniają kształtów - jakieś perełki wyszukam w hm, smyk, lumpiki ( póki co mi tam nie ładnie pachnie, więc omijam )

Duże auta :) miałam okazję, mimo bronienia się, ale sytuacja mnie zmusiła, do prowadzenia SUV, moja fura się naprawiała ( Stary powiedział ,że zepsułam specjalnie bo chcę nowe auto), i na poczatku oooo matko jak zaparkować ( mimo kamer ), jak odebralam moje maleństwo to stary się ze mnie śmiał, bo zapomniałam jak się wrzuca wsteczny :)

A ja zastanawiam się nad kupnem rzeczy używanych. W marcu będziemy zabierali się za wykańczanie naszego M no i gdzieś muszę szukać oszczędności. W necie można kupić łóżeczko, przewijak, ubranka. Wiadomo, trzeba będzie też kupić kilka nowych ciuszków ale wsrod używanych rzeczy też można znaleźć cuda.
Co o tym myślicie ?
Super pomysł, mój stary to ma jeszcze taką smykałkę, że znajduje perełki za grosze.
W ogóle, to juz pisałam, ale ciąża, śluby, pogrzeby, małe dzieci - to jest świetny biznes. Ja nie lubię przepłacać

Powiedzcie mi, chodzicie w butach na wysokim obcasie? Ja praktycznie wcale, chyba, że jakaś okazja (wesele itp). Za miesiąc mam chrzciny i wypadałoby jakoś wyglądać, a wiadomo, że w takim butach to od razu +5 do wyglądu 😅 Ogólnie i bez ciąży nie bardzo umiem chodzić, zaraz nogi bolą ale raczej będę siedzieć więc powinno być ok tylko czy nie zaszkodzi?
Ja zawsze chodziłam tylko w obcasach 😍 Teraz mam jedne baleriny i czasem je wkładam 😄 Zaszkodzić mogą Ci tylko jak kupisz niewygodne. Celuj w buty na szerokim słupku, są najwygodniejsze a też ślicznie wyglądają. Jestem zdania, że nawet niski obcasik dodaje każdej stylizacji takiego kobiecego uroku 😊

Trzecie dziecko w drodze a musiałam wygooglować co to łupina 🤦‍♀️
Ja muszę praktycznie wszystko kupić. Tylko ja kupuje minimalistycznie. Np. 2 dzieci KP a nigdy laktatora nie miałam.
Laktator mam - na półtora roku karmienia piersią użyty raz, efekt - krew sącząca się z brodawki....ech...ja jestem zbyt drewniana na te cuda techniki, mój mały ssak świetnie sobie daje radę i oby z drugim też tak było

reklama
Do góry