reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Kwietniowe mamy 2021

Miałyście w poprzednich lub w tej ciąży macie planowane zakładanie szwów okreznych???
Lekarz prow. Chce mi założyć bo poprzednią ciążę poronilam najprawdopodobniej przez niewydolność szyjki tylko nie jest to stwierdzone na 100% oczywiście lekarze zrzucają odpowiedzialność oczywiście istnieje ryzyko że odejdą wody płodowe albo dojdzie do krwawienia i skurczow przed wczesnych.
W pierwszej ciąży miałam niewydolność szyjki od 26tc. W 30tc byłam w szpitalu. Urodziłam między 38a39tc. Lekarz powiedział że w tej ciąży jeśli coś się zacznie dziać to zakładamy szew

reklama
Super. U mnie wyniki podobne i poród przedwczesny tez jakoś podobnie. Chyba nie będziemy się tym przejmować? ;) to i tak mniej niż 1% szans.

Nie no, nie będziemy 😉 tak się z ciekawości zastanawiałam 🙂

Może jak Maluchy nadganiają to im zaburza jakieś statystyki? W sensie jakby cały czas tak nadganialy, no to logicznie, że byłyby gotowe wcześniej.. Ale to tylko moje gdybanie 🤷‍♀️

Dziewczyny myslalyscie może o zakupie adaptera do pasów w aucie??? Mohlybyscie coś polecić od wczoraj szukam czegoś na allegro ale nie mam pojęcia które wybrać.
Wizyty mamy bardzo daleko i po wczorajszej wyprawie stwierdzilam że koniecznie muszę kupić bo strasznie opina brzuch.
Tez musze kupić. Kiedyś miałam taki co za każdym razem musiałam przekładać pasy przez materiał i mnie denerwowało, bo ja muszę mieć wszystko klik i już. Jakiś czas temu widziałam taki adapter, w którym zaczepia się tylko pas w kroku, taki jakby haczyk. No i nie wiem gdzie to widziałam. Jakby ktoras z was znalazła to proszę i link :-)

A jakim badaniem stwierdził że jest nie wy dolna? U mnie podejrzewali tylko że to mogło być przyczyna poronienia
Zaczęła się mocno skracać od tego 26tc do tego ciàgłe twardnienia brzucha. Zagrożenie porodem było w 30tc dlatego podawali mi sterydy na rozwój płucek syna. Leżąc od tego czasu i nic nie robiąc donosiłam ciąże. Teraz nie dość że szyjka już osłabiona to jeszcze dwulatek w domu więc o leżeniu raczej nie ma mowy

Zaczęła się mocno skracać od tego 26tc do tego ciàgłe twardnienia brzucha. Zagrożenie porodem było w 30tc dlatego podawali mi sterydy na rozwój płucek syna. Leżąc od tego czasu i nic nie robiąc donosiłam ciąże. Teraz nie dość że szyjka już osłabiona to jeszcze dwulatek w domu więc o leżeniu raczej nie ma mowy
Twój lekarz mówił cos o zakladniu w tej ciąży?

U mnie szyjka skracała się w 32tyg leżałam w z tydzien w szpitalu, podali mi sterydy na płucka do tego mialam malutkie rozwarcie, nie zaproponowano mi w sumie nic, a do końca ciazy funkcjonowalam normalnie i wiecie co poród wywołany w 41 tyg i to ciężko było go nawet wywołać :) Moj lekarz mowil wtedy, że często jest tak że jak kobietom wcześniej się skraca szyjka to potem przenoszą ciążę 🤷‍♀️ wiem różnie to bywa i nie ma co porównywać ale tak chcialam opowiedzieć moja historie o szyjce 😁

Twój lekarz mówił cos o zakladniu w tej ciąży?
W pierwszej ciąży wogóle nie było rozmowy na ten temat. Teraz prowadzę ciàże u innego ginekologa i sam z siebie po wywiadzie powiedział że jeśli zacznie coś się dziać z szyjką to założymy szew. Myślę że wtedy będę spokojniejsza, choć oszczędzam się od poczàtku żeby za wcześnie nie zaczęła się skracać

reklama
Do góry