Marynia88
Moderator
Hmmm...nauka samodzielnego zasypiania...i to w wieku 4 miesięcy....to brzmi cudnie. Niestety przegapiłam ten moment, mój zasypia ze mną = z cycem. Na eliminacje karmień też jest raczej za późno bo korzystanie z cyca jest sporadyczne, nie przypomina wcześniejszych karmień - poprostu gdy Mu się przypomni to podbiega i się domaga albo próbuje się sam obsłużyć. Wiem że sytuację w której jestem mam z własnej winy ale cóż zrobić....Tez karmiłam pierwsze dziecko do końca 7 miesiąca ciąży z drugim.
Tylko ja chyba nie pomogę bo nigdy nie miałam problemu z odstawianiem. Kluczowa chyba była nauka samodzielnego zasypiania w łóżeczku jak miały 4 miesiące wiec już później nie potrzebowały piersi jako smoczka w nocy. I odstawiałam stopniowo, po jednym karmieniu mniej w każdym kolejnym miesiącu przed całkowitym odstawianiem.
A Twoje dziecko które karmiłaś będąc w ciąży samo zrezygnowało z piersi czy odstawiałaś? Ginekolog mi mówiła że ok 20 tygodnia ciąży zmienia się skład mleka a przez to jego smak i wtedy większość dzieci się sama odstawia.