reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Kwietniowe mamy 2021

reklama
Mam date usg !!30/09!! kto ma usg ze mna??
W koncu sie dowiedzialam
Mialam tez przemila rozmowe z moja bezposrednia przelozona i powiedziala ze bedzie mnie wspierac z calego serca bo niestety ona nie jest na tyle szczesciara zeby moc byc w ciazy.smutno mi sie zrobilo.
Ale dala mi swoj numer bedzie mi pomagac w pracy jak moze do poki chce to ukrywac przed wspolpracownikam:)jest nowa wiec ma swierze kobiece podejscie:)
Ja mam prenatalne 30 września :)

Zwykle tylko młodsze dzieci uczą się z rodzicami, starsze często wolą same, a np. zajęcia z fizyki często się robi w grupce kilku rodzin ED przez rodzica, który zna tę dziedzinę lub wynajętą osobę. Sposób nauki jest dowolny. Można się uczyć tak jak w szkole, codziennie różne przedmioty, można tylko przez tydzień matematyka, można się uczyć kilku przedmiotów na raz (np. wypracowanie nt. jakichś informacji biologicznych - polski, przyroda w jednym). Wiele rodzin chwali ten system, bo - szczególnie młodsze klasy - to tylko kilka godzin nauki dziennie (plus jakieś zajecia np. sportowe poza domem), jest elastycznie, można wyjechać gdzieś i tam się uczyć, można zrobić dzień wolnego albo wycieczkę do lasu potraktować jako formę nauki o zwierzętach, drzewach itp.

Są obowiązkowe egzaminy po każdej klasie z każdego przedmiotu. Zdaje się je w szkole, która jest opiekunem każdej rodziny w ED, ma się z nią też kontakt w ciągu roku, ale bez przymusu.
A co ze szkolnymi przyjaźniami, kontaktem z rówieśnikami i super wspomnieniami ze szkoły na całe życie? To też jest nauka - jak współpracować w grupie, nawiązywać przyjaźnie itd. Dla mnie to smutne żeby dzieci w domu siedziały cały czas. Fajnie jest zmienić otoczenie. Ja uwielbiam jako dziecko chodzić do szkoły tzn w najmłodszych klasach :D

A co ze szkolnymi przyjaźniami, kontaktem z rówieśnikami i super wspomnieniami ze szkoły na całe życie? To też jest nauka - jak współpracować w grupie, nawiązywać przyjaźnie itd. Dla mnie to smutne żeby dzieci w domu siedziały cały czas. Fajnie jest zmienić otoczenie. Ja uwielbiam jako dziecko chodzić do szkoły tzn w najmłodszych klasach :D
Znajomych można mieć nie tylko w szkole, dzieci nie są uwiazane, bawią się z innymi, jeżdżą na zajęcia dodatkowe :)

Hmm, jak w portalu pacjenta sobie wybrałam usg 11-13 tydzień to w Krakowie pokazuje mi tylko trzech lekarzy do wyboru, a realnie jednego który ma terminy, więc chyba to świadczy o tym że pokazuje tylko tych, którzy mogą zrobić takie badanie...

W ogóle podczas usg prenatalnego to tylko przez brzuch jest? Nigdzie tam nie zaglądają? Pytam, bo zawsze wybieram kobiety, tu niestety mężczyzna...
W Wawie to walka o termin w luxmed i to jest zwykle USG, 11-13t. nie prenatalne, sa lekarze po prostu przydzielani do USG w ciąży i poza.
Ja mam to 11-13 w czwartek 👍🥰

Idz na ochotnika pomagac przy chorych, szybko zmienisz zdanie.
Uwielbiam ten tekst 😂😂 nie muszę iść żeby wiedzieć co się dzieje, moja mama jest pielęgniarką, a teściowa pracuje w szpitalu zakaźnym, także mam pewne źródło informacji na ten temat, a chorzy byli, są i będą i Ci co tak kiepsko przechodzą koronawirus są osobami schorowanymi albo po prostu starymi, dla których nawet zwykła grypa przed którą jakoś się nie bronisz zakładając maseczkę itp jest gwoździem do trumny...niestety, takie są fakty

Po całym dniu dzwonienia w końcu udało mi się zapisać na prenatalne!! Mam 21 października, więc chyba zamykam stawkę 😂 Będę wtedy w 12t6d. Chciała mnie zapisać tydzień wcześniej, ale mój lekarz powiedział, że najlepiej między 19 a 25 października. Z resztą sama stwierdziła, że 12t1d to taki początek, ale powinno być już widać, więc na spokojnie zrobię później :) Jedynie co, to będę musiała z przychodni po USG jechać do innego szpitala oddać krew na pappa :/

A i nie można być z osobą towarzyszącą :(

reklama
Po całym dniu dzwonienia w końcu udało mi się zapisać na prenatalne!! Mam 21 października, więc chyba zamykam stawkę 😂 Będę wtedy w 12t6d. Chciała mnie zapisać tydzień wcześniej, ale mój lekarz powiedział, że najlepiej między 19 a 25 października. Z resztą sama stwierdziła, że 12t1d to taki początek, ale powinno być już widać, więc na spokojnie zrobię później :) Jedynie co, to będę musiała z przychodni po USG jechać do innego szpitala oddać krew na pappa :/

A i nie można być z osobą towarzyszącą :(
To jeszcze miesiąc, mam nadzieję że szybko ci minie ten czas :)

Do góry