reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Kwietniowe mamy 2021

To nie jest koronasceptycyzm, tylko trzeźwe myślenie. Przedsięwzięte środki ostrożności powinny być adekwatne do zagrożenia. Tutaj niestety ta proporcja jest drastycznie zaburzona. I w tym właśnie cały problem.
A czy corona party to jest trzeźwe myślenie? W USA robili takie imprezy wiedząc, ze ktoś z uczestników może być chory i chcieli udowadniać, ze sie nie zaraza. Pisząc koronasceptyzm chodzi mi o tego typu akcje, wg mnie chore. I jakiej choroby by nie dotyczyły to uważam, ze by były chore. Chodzenie w maskach po parku czy zakaz wstępu do lasu i zreszta wiele innych działań oczywiście, ze były paranoja. Ale juz propagowanie higieny myśle, ze wielu wyjdzie na dobre. Tylko i wyłącznie o to mi chodzi. Ze niektórzy nakręcając sie, ze korony nie ma, mogą inne choróbska sezonowe roznosić. A nawet przy grypie są zalecenia, żeby ze 2 tygodnie sie izolować

reklama
Ech, wczoraj po stosunku (było gwałtowniej niż zwykle...) zaczęło mnie boleć podbrzusze na środku. W ogóle mnie nie bolało od jakichś 3 tygodni. Bolało jakieś 2h dość mocno, później poszłam spać i teraz rano też jest lekki ból, można powiedzieć dyskomfort. Trochę się obawiam...
Nie przejmuj się tym 😊 Też wczoraj odważyliśmy się po dłuuuuuugim czasie spróbować i mam to samo 😉 Tak sobie tłumaczę, że skoro te narządy nie są eksploatowane z taką częstotliwością i intensywnością jak wcześniej to musi pokutować 😄 Ja obsesyjnie sprawdzam czy nie plamię, bo przy pierwszym podejściu dawno, dawno temu tak się skończyło. Teraz tylko czuję ten brzuch i oby tak zostało 🙂

A na która masz jutro? Będę trzymała kciuki ✊
Kurczę wczoraj się pochwaliłam, że mi wszystkie objawy minęły, a dziś od rana mdłości i zawroty głowy 🤦🏻‍♀️ Siedzę w pracy (na szczęście w domu) ale tak mi ciężko się pracuje, jakaś taka rozbita jestem, a dodatkowo dochodzi stres związany z jutrzejsza wizyta xD przecież ja ostatnie usg miałam 05.08, to kupa czasu 😒
na 15 czasu polskiego :)
przed mam fryzjera, a mama w czasie mojegu usg ma to kolejne badanie piersi :/

Z tego co kiedyś słyszałam to chyba mając umowę na czas nieokreślony pracodawca nie ma prawa Cię zwolnić w ciazy. Ale musisz go o tej ciazy poinformować. Najlepiej dać zaświadczenie i wtedy chyba juz jesteś chroniona. Chyba, ze informujesz go poprzez pójście na l4 z kodem”ciąża” tak jak ja, wtedy nawet zaświadczenie nie brałam. Tylko, żeby lepiej to wyszło poszłam i osobiście mu powiedziałam, mimo ze l4 wpływa elektronicznie
Lepiej donieś, bo to teraz to tylko dobra wola pracodawcy wypłacić Ci te 100%. I nie tylko na nieokreślony czas, ale w ogóle na umowę o pracę i umowę na okres próby przekraczający 1 miesiąc (tu warunek, że osiągnie się 12 tydzień przed końcem tej umowy).
Jak masz na nieokreślony to nikt ci nic nie wypowie, wracasz teoretycznie na swoje stanowisko na tych warunkach.
Teoretycznie tak. W praktyce niestety spotykam się często z wypowiedzeniem po pierwszym dniu po powrocie.
Jezu juz sie wystraszyłam, że mogą zwolnić do 12 tygodnia 😱😱
I tak i nie. Ważny jest rodzaj umowy, jej czas trwania.
Hmm, jak w portalu pacjenta sobie wybrałam usg 11-13 tydzień to w Krakowie pokazuje mi tylko trzech lekarzy do wyboru, a realnie jednego który ma terminy, więc chyba to świadczy o tym że pokazuje tylko tych, którzy mogą zrobić takie badanie...

W ogóle podczas usg prenatalnego to tylko przez brzuch jest? Nigdzie tam nie zaglądają? Pytam, bo zawsze wybieram kobiety, tu niestety mężczyzna...
Ja wolę do mężczyzn chodzić. Kobiety są mało delikatne. A to przede wszystkim są lekarze lub specjaliści.
A czy corona party to jest trzeźwe myślenie? W USA robili takie imprezy wiedząc, ze ktoś z uczestników może być chory i chcieli udowadniać, ze sie nie zaraza. Pisząc koronasceptyzm chodzi mi o tego typu akcje, wg mnie chore. I jakiej choroby by nie dotyczyły to uważam, ze by były chore. Chodzenie w maskach po parku czy zakaz wstępu do lasu i zreszta wiele innych działań oczywiście, ze były paranoja. Ale juz propagowanie higieny myśle, ze wielu wyjdzie na dobre. Tylko i wyłącznie o to mi chodzi. Ze niektórzy nakręcając sie, ze korony nie ma, mogą inne choróbska sezonowe roznosić. A nawet przy grypie są zalecenia, żeby ze 2 tygodnie sie izolować
Medal jej 🙂 z tą higieną trafiłaś. Wystarczy spojrzeć na mojego sąsiada za plotem. Pan prokurator a zwykły niechluj. Brudas taki, że moczem znaczy teren. Fuj!
Co do reszty mam identyczne zdanie.

Nie przejmuj się tym 😊 Też wczoraj odważyliśmy się po dłuuuuuugim czasie spróbować i mam to samo 😉 Tak sobie tłumaczę, że skoro te narządy nie są eksploatowane z taką częstotliwością i intensywnością jak wcześniej to musi pokutować 😄 Ja obsesyjnie sprawdzam czy nie plamię, bo przy pierwszym podejściu dawno, dawno temu tak się skończyło. Teraz tylko czuję ten brzuch i oby tak zostało 🙂
Tylko że my właściwie mamy taką samą częstotliwość jak przed ciążą, częstą :)

A na która masz jutro? Będę trzymała kciuki ✊
Kurczę wczoraj się pochwaliłam, że mi wszystkie objawy minęły, a dziś od rana mdłości i zawroty głowy 🤦🏻‍♀️ Siedzę w pracy (na szczęście w domu) ale tak mi ciężko się pracuje, jakaś taka rozbita jestem, a dodatkowo dochodzi stres związany z jutrzejsza wizyta xD przecież ja ostatnie usg miałam 05.08, to kupa czasu 😒
Ale już jutro będziesz wiedzieć :)
Ja właśnie wchodzę w etap lekkiego niepokoju bo tak: już tydzień po poprzednim badaniu a jeszcze dwa do kolejnego 😨

Lepiej donieś, bo to teraz to tylko dobra wola pracodawcy wypłacić Ci te 100%. I nie tylko na nieokreślony czas, ale w ogóle na umowę o pracę i umowę na okres próby przekraczający 1 miesiąc (tu warunek, że osiągnie się 12 tydzień przed końcem tej umowy).
No co Ty mówisz, pojęcia nie miałam 😱 w pierwszej ciazy żadnego zaświadczenia nie niosłam😜 w l4 lekarz wpisuje kod, ze ciąża, wiec to nie jest wystarczający dowód? U mnie szef nie ogarnia takich tematów, księgowa robi przelew 100% i raczej ryzyka nie mam...

reklama
Hmm, jak w portalu pacjenta sobie wybrałam usg 11-13 tydzień to w Krakowie pokazuje mi tylko trzech lekarzy do wyboru, a realnie jednego który ma terminy, więc chyba to świadczy o tym że pokazuje tylko tych, którzy mogą zrobić takie badanie...

W ogóle podczas usg prenatalnego to tylko przez brzuch jest? Nigdzie tam nie zaglądają? Pytam, bo zawsze wybieram kobiety, tu niestety mężczyzna...
Ja kiedyś też zawsze wybierałam kobiety a przygotowania do ciąży i prowadze u faceta.bo sumie co za różnica? Myślę że on już nie jedno widział i nie traktuje tego narządu jako coś specjalnego tylko jak ręką czy noga :) myślę że może mieć fajne podejście i się przekonasz do mężczyzny :)

Do góry