Mademoiselle_Nika
Moderator
(ja tylko merytorycznie - to tak na swoje usprawiedliwienie )A wiesz może jak to wygląda jeśli w trakcie tego zwolnienia zaszłabym w ciążę? Nie ukrywam,że starania to jedyne co teraz motywuje mnie do funkcjonowania,lekarz wie o tym,więc leki są odpowiednio dobrane,ale czy jeśli zaszłabym w ciążę to ZUS może mi robić jakieś problemy?
Co do komisji: nie ma się czego bać. Jesteś na zwolnieniu po poronieniu. Masz za sobą traumatyczne przejście. Przechodzisz normalny i naturalny proces żałoby. Dostaniesz pytania dlaczego jesteś na zwolnieniu, jak Twoje samopoczucie itp.
Co do zwolnienia: na zwolnieniu od psychiatry (czy każdym innym 80%) możesz przebywać 180 dni. Jeżeli w czasie zwolnienia zajdziesz w ciążę dostaniesz l4 związane z ciążą i stanem ciąży. 270 dni. Wyjątkowo jeżeli l4 przerywane jest tzw l4 „ciążowym” z kodem B nie musi być powrotu do pracy na 60 dni aby od nowa uzyskać okres świadczeń.
(Moja wiedza pochodzi z kilku ostatnich dni orientowania się w temacie, nie jestem kadrową).
Jeżeli potrzebujesz pogadać, wsparcia, obawy masz jakieś pytania - śmiało pisz do mnie na PW!