reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

🌞🌹 Kwietniowe kreski🐣🌹, pełne nadziei migają, dwie kreski radość nam długą zapowiadają.

reklama
Ja mam na zmianę „będzie co ma być, robię co mogę nic nie jest moja wina ! 😎” z
„Ale czemu jest jak jest a nie inaczej! 😭💔
😂 „najgorzej” ze ja ani a marcu ani w kwietniu nawet nie mogłam zatestowac bo bez owu 🥺 jak kurde brałam luteinę to miałam owulacje tylko mi blokowało, jak odstawiłam to bezowulacyjne No litości xD
🫂 W końcu będzie dobrze! No musi być!!

Dziewczyny, nie wiem, kiedy dokładnie owu w kwietniu, bo mi antybiotyk trochę namieszał, ale dla ułatwienia przyjmując - w sobotę 6dpo prog prawie 20 ng/ml, dzis poniedziałek 8dpo - 11ng/ml. To już zdecydowanie na okres? 😞 Badałam dla gina.

Dziewczyny, nie wiem, kiedy dokładnie owu w kwietniu, bo mi antybiotyk trochę namieszał, ale dla ułatwienia przyjmując - w sobotę 6dpo prog prawie 20 ng/ml, dzis poniedziałek 8dpo - 11ng/ml. To już zdecydowanie na okres? 😞 Badałam dla gina.
11ng/ml to wcale nie jest poziom okresowy - taki prog i na początku ciąży jest ok :)

Progesteron jest wydzielany skokowo, więc mogłaś w sobotę wyłapać górkę, a teraz dół, natomiast żeby stwierdzić np. niewydolność ciałka żółtego musiałabyś zrobić jeszcze jeden pomiar - jeśli suma wszystkich trzech będzie wynosiła więcej niż 40 ng/ml, a pojedynczy wynik nie będzie niższy niż 5 ng/ml, to będzie znaczyło, że wszystko jest ok.

Jeśli idziesz do ginekologa, to na podstawie tych wyników i obrazu usg może on również zdecydować o wdrożeniu suplementacji progesteronu w II fazie cyklu - ale to już bardzo indywidualna kwestia.

11ng/ml to wcale nie jest poziom okresowy - taki prog i na początku ciąży jest ok :)

Progesteron jest wydzielany skokowo, więc mogłaś w sobotę wyłapać górkę, a teraz dół, natomiast żeby stwierdzić np. niewydolność ciałka żółtego musiałabyś zrobić jeszcze jeden pomiar - jeśli suma wszystkich trzech będzie wynosiła więcej niż 40 ng/ml, a pojedynczy wynik nie będzie niższy niż 5 ng/ml, to będzie znaczyło, że wszystko jest ok.

Jeśli idziesz do ginekologa, to na podstawie tych wyników i obrazu usg może on również zdecydować o wdrożeniu suplementacji progesteronu w II fazie cyklu - ale to już bardzo indywidualna kwestia.
A ten trzeci pomiar ma być wykonany jakiegoś konkretnego dnia? Typu 6, 8, potem 10dpo? Czy może być 9dpo albo 11dpo? 🤔 Bo w sumie mój gin zlecił wykonanie tylko jednego pomiaru i na jego podstawie chciał zdecydować o wdrożenie suplementacji, a ja przez antybiotyk po drożności i strasznie zalatany weeekend raz że nie miałam objawów owulacji (do sobotniego proga myślałam, że to cykl w ogóle bez owulacyjny), a testy w weekend robiłam o różnej godzinie i nie zawsze po odpowiedniej przerwie więc owulka mogła być w sobotę, w nd albo i w poniedziałek. 😳🤔 Stąd zbadałam go dwa razy z ciekawości. 😶

A ten trzeci pomiar ma być wykonany jakiegoś konkretnego dnia? Typu 6, 8, potem 10dpo? Czy może być 9dpo albo 11dpo? 🤔 Bo w sumie mój gin zlecił wykonanie tylko jednego pomiaru i na jego podstawie chciał zdecydować o wdrożenie suplementacji, a ja przez antybiotyk po drożności i strasznie zalatany weeekend raz że nie miałam objawów owulacji (do sobotniego proga myślałam, że to cykl w ogóle bez owulacyjny), a testy w weekend robiłam o różnej godzinie i nie zawsze po odpowiedniej przerwie więc owulka mogła być w sobotę, w nd albo i w poniedziałek. 😳🤔 Stąd zbadałam go dwa razy z ciekawości. 😶
Z tego co mi wiadomo - co dwa dni. @Kosinka94 pamiętam, że Ty robiłaś pomiary w tym kierunku - podpowiesz jakie dokładnie miałaś zalecenia?

Dobrze pamiętasz 😉
@Anka2803 przy moich cyklach 28/29 dni miałam zacząć badać progesteron od 18dc i powtarzać go co drugi dzień aż do momentu gdy wyłapie spadek.
To się trochę spóźniłam, bo zaczelam 22dnia, ale może dla samej siebie zbadam 11dpo, bo 10dpo to akurat 1 maja. :( albo 9dpo i zobaczę co powie mój lekarz. 🤔 Dzieki za wszystkie porady dziewczyny! ☺️☺️

reklama
Do góry