reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Kulinarne akrobacje , czyli kwietniówki gotują.

wow babeczki ale rarytasy. A mi sernik jeszcze nigdy nie wyszedl ale to chyba dlatego ze tutaj u nas nie ma takiego twardego twarogu jest tylko taki mocno zmielony pol-wodnisty, nie wiecie jak mozna taki twarog wykorzystac?Co mozna dodac zeby go troche utwardzic? Bo normalnie to mi sie rozlewa na boki i w ogoe sie nie piecze tylko taki flak zostaje. Generalnie jest to bardzo dobry twarog tylko jaby rozwodniony z jogurtem.
 
reklama
Izka ja mam swietny przepis na sernik moja babcia go robila ze swojskiego twarogu(ktory tez jest dosc rzadki) i pamietam ze im rzadsze to ciasto sie robilo tym lepszy i bardziej puszysty byl ten sernik wydaje mi sie ze to z powodu ziemniakow ktore sie tam dodaje one wchlaniaja ta wilgoc i trzymaja wiec pozniej serniczek jest swiezutki i wilgotny przez kilkka dni dzis juz mi sie nie chce szukac przepisu ale jak masz ochote to ci podrzuce jutro(jest naprawde szybki i latwy jak na sernik):-)
 
murka ja mam taki przepis od którego zaczynałam robić serniki, pomimo tego że jest z jogurtu smakuje jak oryginał i w tym cały myk :).
składniki
- 2 kubki jogurtu typu bałkański (taki jest gęstszy) lub śródziemnomorski
- 5 jaj
- 0,5 szklanki oleju
- 1,5 szklanki cukru
- 2 budynie śmietankowe
- biszkopty lub herbatniki kruche na spód
- rodzynki (może być skórka z pomarańczy)
- cukier waniliowy

Białka z jajek ubijamy mikserem na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy cukier i jeszcze chwilkę ubijamy. Odstawisz. W drugiej misce miksujesz pozostałe składniki na koniec delikatnie połączyć z ubitym białkiem i przełożyć do formy wyłożonej biszkoptami (zamiennie wafelkami) Pieczesz godzinkę w 180 stopniach
smacznego :)
 
uwielbiam ten watek :-D
Andzik-podeslij ten przepis babci jak bedziesz miala chwile, no ja wlasnie slyszalam ze mozna dodac make ziemniaczana lub ziemniaka do takiego zbyt wodnistego sernika i ze ponoc nawet lepszy jest, tylko nie wiem co w jakich proporcjach i w ktorym momencie :-)
 
SERNIK
1 kg twarogu
1 kostka margaryny
6 gotowanych ziemniakow
5-10 jaj(ja daje 8)
1 cuker waniliowy
1,5 szkl. cukru
zapach cytrynowy(tyle ile uwazasz ja daje kilka kropli)
2 lyzki maki ziemniaczanej
0,5 lyzeczki proszku do pieczenia
rodzynki

Ziemniaki ugotowac rozbic tluczkiem i wystudzic(ja czasem jak mam z obiadu resztke to zuzywam)
Zoltka utrzec z cukrem i cukrem waniliowym do bialosci, nastepnie dodawac po kolei caly czas miksujac ser, ziemniaki, zapach, proszek, make. Margaryne rozpuscic(ja to robie w mikrofali to nie jest goraca i nie musze czekac az wystygnie) i ostudzona dodac do ciasta zmiksowac na koniec dorzucic ubite na sztywno bialka ale wymeszac juz tylko lyzka lub reka delikatie no i jeszcze rodzynki wg uznania. wylac na wysmarowana blaszke( jak masz ochote to mozesz zrobic na kruchym spodzie) piec ok 1 godz. w temp 180 stopni.
SMACZNEGO!!!!!:-p
 
reklama
Sluchajcie u mnie na topie losos wiec podrzucam przepisy z lososiem :-)

SALATKA Z WEDZONYM LOSOSIEM:
1 awokado
100g lososia wedzonego (w PL sa otowe w paczkach w sienkich plasterkach)
1/2 limonki
1/2 kapusty pekinskiej
2 zabki czosnku
1-2 lyzki oliwky, sol
Awokado obrac, usnac pestke i pokroic w niewielka kostke. Dodac sol, wycisnieta limonke i czosnek i podlewac oliwka. Dokladnie wymieszac. Nastepnie pokroic kapuste w paski i ulozyc w miseczce, na to polozyc mieszanke z awokado i na wierzch pokrojoneo w cienkie paski lososia.

LOSOS ZE SZPINAKIEM W SOSIE CYTRYNOWYM
plat swiezego lososia
2-3 lyzki mrozonego szpinaku
1 cytryna
2 lyzki smietany
Lososia pokroilam w drobne paseczki, posolilam, popierzylam i skropilam polowa cytrynki. Nastepnie podsmazylam na oliwie, i dodalam szpinak, jak juz sie dobrze wymieszalo to dodalam smietanke i jeszcze raz wszystko dobrze rozmieszalam. potem trzeba probowac i dodac cytryny, pieprzu, soli wg uznania. Chyba najlepszym dodatkiem bedzie makaron tagiatelle ale ja akurat nie mialam i podalam z ryzem, tez wyszlo dobre :-)
 
Do góry