reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Kulinarne akrobacje , czyli kwietniówki gotują.

wow babeczki ale rarytasy. A mi sernik jeszcze nigdy nie wyszedl ale to chyba dlatego ze tutaj u nas nie ma takiego twardego twarogu jest tylko taki mocno zmielony pol-wodnisty, nie wiecie jak mozna taki twarog wykorzystac?Co mozna dodac zeby go troche utwardzic? Bo normalnie to mi sie rozlewa na boki i w ogoe sie nie piecze tylko taki flak zostaje. Generalnie jest to bardzo dobry twarog tylko jaby rozwodniony z jogurtem.
 
reklama
Izka ja mam swietny przepis na sernik moja babcia go robila ze swojskiego twarogu(ktory tez jest dosc rzadki) i pamietam ze im rzadsze to ciasto sie robilo tym lepszy i bardziej puszysty byl ten sernik wydaje mi sie ze to z powodu ziemniakow ktore sie tam dodaje one wchlaniaja ta wilgoc i trzymaja wiec pozniej serniczek jest swiezutki i wilgotny przez kilkka dni dzis juz mi sie nie chce szukac przepisu ale jak masz ochote to ci podrzuce jutro(jest naprawde szybki i latwy jak na sernik):-)
 
murka ja mam taki przepis od którego zaczynałam robić serniki, pomimo tego że jest z jogurtu smakuje jak oryginał i w tym cały myk :).
składniki
- 2 kubki jogurtu typu bałkański (taki jest gęstszy) lub śródziemnomorski
- 5 jaj
- 0,5 szklanki oleju
- 1,5 szklanki cukru
- 2 budynie śmietankowe
- biszkopty lub herbatniki kruche na spód
- rodzynki (może być skórka z pomarańczy)
- cukier waniliowy

Białka z jajek ubijamy mikserem na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy cukier i jeszcze chwilkę ubijamy. Odstawisz. W drugiej misce miksujesz pozostałe składniki na koniec delikatnie połączyć z ubitym białkiem i przełożyć do formy wyłożonej biszkoptami (zamiennie wafelkami) Pieczesz godzinkę w 180 stopniach
smacznego :)
 
uwielbiam ten watek :-D
Andzik-podeslij ten przepis babci jak bedziesz miala chwile, no ja wlasnie slyszalam ze mozna dodac make ziemniaczana lub ziemniaka do takiego zbyt wodnistego sernika i ze ponoc nawet lepszy jest, tylko nie wiem co w jakich proporcjach i w ktorym momencie :-)
 
SERNIK
1 kg twarogu
1 kostka margaryny
6 gotowanych ziemniakow
5-10 jaj(ja daje 8)
1 cuker waniliowy
1,5 szkl. cukru
zapach cytrynowy(tyle ile uwazasz ja daje kilka kropli)
2 lyzki maki ziemniaczanej
0,5 lyzeczki proszku do pieczenia
rodzynki

Ziemniaki ugotowac rozbic tluczkiem i wystudzic(ja czasem jak mam z obiadu resztke to zuzywam)
Zoltka utrzec z cukrem i cukrem waniliowym do bialosci, nastepnie dodawac po kolei caly czas miksujac ser, ziemniaki, zapach, proszek, make. Margaryne rozpuscic(ja to robie w mikrofali to nie jest goraca i nie musze czekac az wystygnie) i ostudzona dodac do ciasta zmiksowac na koniec dorzucic ubite na sztywno bialka ale wymeszac juz tylko lyzka lub reka delikatie no i jeszcze rodzynki wg uznania. wylac na wysmarowana blaszke( jak masz ochote to mozesz zrobic na kruchym spodzie) piec ok 1 godz. w temp 180 stopni.
SMACZNEGO!!!!!:-p
 
reklama
Sluchajcie u mnie na topie losos wiec podrzucam przepisy z lososiem :-)

SALATKA Z WEDZONYM LOSOSIEM:
1 awokado
100g lososia wedzonego (w PL sa otowe w paczkach w sienkich plasterkach)
1/2 limonki
1/2 kapusty pekinskiej
2 zabki czosnku
1-2 lyzki oliwky, sol
Awokado obrac, usnac pestke i pokroic w niewielka kostke. Dodac sol, wycisnieta limonke i czosnek i podlewac oliwka. Dokladnie wymieszac. Nastepnie pokroic kapuste w paski i ulozyc w miseczce, na to polozyc mieszanke z awokado i na wierzch pokrojoneo w cienkie paski lososia.

LOSOS ZE SZPINAKIEM W SOSIE CYTRYNOWYM
plat swiezego lososia
2-3 lyzki mrozonego szpinaku
1 cytryna
2 lyzki smietany
Lososia pokroilam w drobne paseczki, posolilam, popierzylam i skropilam polowa cytrynki. Nastepnie podsmazylam na oliwie, i dodalam szpinak, jak juz sie dobrze wymieszalo to dodalam smietanke i jeszcze raz wszystko dobrze rozmieszalam. potem trzeba probowac i dodac cytryny, pieprzu, soli wg uznania. Chyba najlepszym dodatkiem bedzie makaron tagiatelle ale ja akurat nie mialam i podalam z ryzem, tez wyszlo dobre :-)
 
Do góry