reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Kulinarne akrobacje , czyli kwietniówki gotują.

reklama
Mam nadzieję, że jeszcze może się przyda - mój domowy przepis na biszkopta:
- szklanka cukru
- 4 jajka
- szklanka mąki
- łyżeczka proszku do pieczenia.

Na dużą blachę można wziąć o połowę większe porcje...Nie ma szans żeby się nie udał:) Można też dodać trochę kakao i łyżeczkę mleka, na ciemne ciasto. W zależności od piekarnika piecze się ok. godziny w 180st (natomiast w moim elektrycznym wystarcza mu jakieś 25 min).

Własnie sie zajadam:tak:
Sałatka z selera naciowego

1 podwójną pierś z kury ugotować w osolonej wodzie , potem pokroić w kostkę. Do miski wsypać puszkę kukurydzy , pokrojonego w kostkę ananasa, posiekane orzechy włoskie (około 20dkg), i pokrojony w paseczki seler naciowy (zielona część rośliny), do tego dorzucamy pierś i 1 jogurt naturalny duży. Mieszamy dokladajac jeszcze 4 łyzki majonezu. Doprawiam lekko sola i pieprzem

Makaron z truskawkami

makaron - najlepiej jakiś płaski - kokardki albo łazanki (tylko takie falowane)
truskawki - rozgnieść widelcem
śmietana (zwykła)

Makaron po ugotowaniu warto zostawić do ostudzenia, żeby się nie ścięła śmietanka:)

dzięki Karina, na pewno skorzystam z tego przepisu w tygodniu a już jutro zaopatrze się w odp.składniki. A śmietana jaka, 12% czy lepiej 18%? A czy to wszystko słodzisz?

murka - śmietanka wszystko jedno jaka, ja biorę 12%, bo to zawsze trochę mniej kalorii ;-)można też wziąć jogurt naturalny jak lubisz. I cukier - jak najbardziej, tak na pół kilo truskawek to tak ze 2 łyżki, ale wszystko zależy od tego czy śmietana była kwaśna czy nie:) No i co do ilości śmietany, to zależy też jak kto lubi. U mnie w rodzinnym domu brało się chyba cały taki mały kubeczke, ale to wtedy wychodzi taki bardziej śmietanowy ten "sos". Ja teraz biorę jakieś pół kubeczka, żeby było lepiej truskawkami czuć:) Ale co, kto lubi:-)

Koktail owocowy

4 mandarynki
3 pomarańcza
300g jagód

Mandarynki i pomarańcza wycisnąc soczek. Zmiksować z jagodami. Przecedzić przez sitko, tak aby pestki nie przedostały się do koktailu, bo mogą spowodować gorycz.

Po prostu pyszności-ja właśnie popijam :)

Smacznego Brzuszkom:*

Kasiagaw-ja robie troche podobne ale nie koktajl tylko herbatke-z gestego syropu z owocow lesnych robie taka herbatke i dodaje plsterki cytryny i pomaranczy-super smakuje. Takie polaczenie cytrusow z owocami lesnymi jest pycha!
A ja znalazlam wczoraj fajne ciasto, moze sie komus spodoba, bede robila za kilka dni:
Kulinarne Spotkania: Murzynek z serem i brzoskwiniami
a na sam widok zdjecia dostaje slinotoku :-D

reklama
Murzynek - Przepis

Wystudzone ciasto przekrawam w połowie i przekładam konfitura wisniowa. Zamiast polewy z przepisu rozpuszczam gorzka czekolade , polewam ciasto i posypuje migdałami.
W przepisie są migdały zmielone - ja nimi wysypuje tylko blache , a do ciasta sypie w płatkach.

Ciasto jest wilgotne, pyszne i mocno czekoladowe!!!:-)

Do góry