reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Kulinarne akrobacje , czyli kwietniówki gotują.

reklama

Załączniki

• rogaliki.jpg
    rogaliki.jpg
    33,2 KB · Wyświetleń: 38
Ostatnia edycja:
ewela_grzyba- gratuluję wypieku, apetycznie wyglądają te rogaliki, szkoda, że ja nie mogę mącznych potraw jeść :hmm:

ja dziś dziewczyny podaję przepis na rafaello które robię często dla rodzinki

zółtka - 3 szt
Mąka pszenna - 3 łyżki
mąka ziemniaczana - 3 łyżki
cukier waniliowy - 3 opakowania
mleko- 3 szklanki
cukier- 1 szklanka
wiórki kokosowe, 1,5 paczki - razem 150 g
margaryna - 1 kostka
krakersy, na 2 warstwy - 2 opakowania, najlepsze są Krakuski ponieważ się tak bardzo nie rozmiękają

czas przygotowania: ok 20 min
Żółtka utrzeć z cukrem waniliowym na puszystą pianę, dodać mąkę ziemniaczaną, pszenną, szklankę mleka i dokładnie wymieszać.
2 szklanki mleka zagotować z cukrem i 1 paczką wiórek kokosowych.
Do gotującego mleka dodać masę z żółtkami i mieszać na ogniu, aż zgęstnieje. Dodać margarynę i mieszać do uzyskania jednolitej masy.
Tortownicę wyłożyć krakersami a następnie zalać 1/2 kremu. Przełożyć ponownie krakersami itd. Wierzchnią warstwę kremu obficie posypać pozostałą częścią wiórek kokosowych.
Pozostawić w lodówce na około 3-4 godzin

smacznego

i wcięło mi posta... :dry:

rogaliki piękne!
komentarz o odtłuszczaniu cudny!
tęczowe ciasto śliczne! ale ja na pewno coś pokopię z odmierzaniem czasu krzepnięcia galaretek i nie będzie tak równiutko... :sorry2:
za to robię dziś rafaello zawiszki, bo po opisie ciasta nie jestem w stanie sobie go odmówić...:-p lecę do sklepu po składniki :laugh2:

Ostatnia edycja:
reklama
Do góry