reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Kulinarne akrobacje , czyli kwietniówki gotują.

reklama
SLuchajcie a dzisij zrobilam jeszcze taki piernik:
Piernik najlepszy - Przepis
robi sie prosto i szybko, jeszcze nie sprobowalam, narazie sie chlodzi, juz jutro go przekroje i wysmaruje powidlami i poleje czekolada bo u mnie juz dochodzi 22 i nie chce mi sie juz dzis. Wyglada dobrze a pachnie! wow w calym domu tymi przyprawami-gozdzikiem i cynamonem, bardzo swiatecznie :-) Ja zrobilam tylko jedna modyfikacje-zamiast kawy inki uzylam kakao, bo nie mam kawy inki. Mam nadzieje ze go nie zepsulam ta zmiana.
 
iza prosiłaś, abym napisała co przygotowujemy z teściową. To połączenie jedzenia na wigilię i na pozostałe dwa dni świąt: tradycyjnie barszcz z uszkami, pierogi z kapusta i grzybami, ryba w galarecie, ryba po grecku, jakieś sledzie, salatka warstwowa z tuńczykiem, karkówka pieczona - to ma robic teściowa. A ja planuję: sałatke jarzynową, kompot z suszonych owoców, zrazy, sałatkę (kilka rodzajów sałaty, pomidorki koktajlowe, ogórek zielony, odrobina cebuli, mocno zesmażony (taki a'la grillowany) boczek i do tego sos winegret, lin w sosie śmietanowym z pieczarkami i jak sie uda to strucla drożdżowa z makiem :) to chyba na tyle. buxka
 
ilonka albo inne dziewczyny- podpowiedzcie proszę jaką sałatkę można zrobić na Wigilię z rybką (tą ilonka np z tuńczykiem?) albo jakąś ze śledziami marynowanymi? Bo brak weny, a to moja działka :-D
 
Przepis na Quiche ( francuska zapiekanka, która zawsze wychodzi):

Podstawą jest ciasto francuskie albo kruche (słone), którym wykładamy spód i boki naczynia żaroodpornego albo jakiejś innej okrągłej blaszki. Ja mam coś takiego:

forma-do-pieczenia_big.jpg
Na ciasto wkładamy trochę sera żółtego. Tak z 30dkg. A w zasadzie to ile kto lubi. Na to wlewamy masę: zbełtaną śmietanę
(200ml) z 4 jajami, solą i pieprzem. Na wierzch czego dusza zapragnie. Ja mam kilka wypróbowanych farszy:

1. Szpinak z serem gorgonzola i oliwkami
2. Opakowanie 200g wędzonego łososia (moja ulubiona)
3. Mięso mielone usmażone z cebulką i brokuły
4. Pieczarki usmażone z cebulką, szynka, suszone pomidory
5. Pieczarki, pomidory świeże, cukinia, cebulka dymka, pietruszka, przyprawa do potraw włoskich

Pieczemy do godziny w piekarniku, w 180 stopniach. Polecam, bo jest szybka i smakuje po prostu każdemu! To taka pizza w stylu francuskim:-)

No i można jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno!
 
Ostatnia edycja:
reklama
Do góry