reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

In vitro 2024 - refundacja

Boże muszę bo się uduszę 🙈 teraz z kolei trafiłam na jakąś stronę tik toka gdzie laski wylewają żale, że program obejmuje „tylko” procedurę i transfery… No piorun mnie trzaska jak to widzę. Kryteria tak okrojone, refundowane niemalże wszystko ale i tak znajdą powody do narzekania.. A jak którejś odpisałam, żeby sobie podliczyła ile by ją to wyszło komercyjnie to mi odpisała, że nie musi bo zna te koszty bardzo dobrze 😅 no pozdro, dajta wszystko za darmo a i tak będzie źle
co to za strona 😈

reklama
Jutro rano mam transfer świeżego zarodka. Na ten moment dalej mamy ich 5 😊

Zdziwiłam się jednak, bo nie mam zaleconych żadnych badań przed, ani progesteronu ani usg, po prostu mam przyjść i od razu będzie transfer. Oczywiście biorę leki przygotowujące do transferu, które miałam zlecone po punkcji, ale myślałam że tak czy siak będą to jakoś sprawdzać. Tak to wygląda jakby wszystko robili całkiem naturalnie, co pewnie jest obarczone większym ryzykiem niepowodzenia. No nic, nie ma co gdybać, będzie co ma być. Chyba zacznę myśleć pozytywnie po prostu :)

Jutro rano mam transfer świeżego zarodka. Na ten moment dalej mamy ich 5 😊

Zdziwiłam się jednak, bo nie mam zaleconych żadnych badań przed, ani progesteronu ani usg, po prostu mam przyjść i od razu będzie transfer. Oczywiście biorę leki przygotowujące do transferu, które miałam zlecone po punkcji, ale myślałam że tak czy siak będą to jakoś sprawdzać. Tak to wygląda jakby wszystko robili całkiem naturalnie, co pewnie jest obarczone większym ryzykiem niepowodzenia. No nic, nie ma co gdybać, będzie co ma być. Chyba zacznę myśleć pozytywnie po prostu :)
Piękny wynik 🤞❤️ niech ta dobra passa trwa :)

Właśnie wróciłam do domu. Po tej punkcji trochę gorzej się czuję. Mamy 5 komórek, ale nie wiem czy ogółem czy dojrzałych, jakoś nie dopytalam lekarza. Jutro ma być telefon od embriologów więc coś więcej się dowiemy.
Kurcze tak się mówi, że 200-300 jednostek estradiolu odpowiada 1 dojrzałej komórce ale to chyba nie do końca, bo u mnie estradiol wyszedł 2000.

Ostatnia edycja:
Właśnie wróciłam z pierwszej kontroli stymulacji. Wygląda to dobrze, już jest widocznych 12 większych pęcherzyków plus dużo drobnych. To dopiero 3 dzień więc jeszcze dużo może się zmienić, ale wygląda to optymistycznie 🙂 W poniedziałek będzie więcej wiadomo, już się nie mogę doczekać. A jak tam wasze stymulacje dziewczyny?

Właśnie wróciłam do domu. Po tej punkcji trochę gorzej się czuję. Mamy 5 komórek, ale nie wiem czy ogółem czy dojrzałych jakoś nie dopytalam lekarza. Jutro ma być telefon od embriologów więc coś więcej się dowiemy.
Kurcze tak się mówi, że 200-300 jednostek estradiolu odpowiada 1 dojrzałej komórce ale to chyba nie do końca, bo u mnie estradiol wyszedł 2000.
A ile miałaś widocznych pęcherzyków przed punkcją? Ja przy estradiolu 1600 miałam pobranych 6 komórek a dojrzałe były 4. Więc może przypada bardziej 400 jednostek na 1 dojrzałą komórkę 🤔

W poprzedniej procedurze miałam estradiol 600 i w USG 6 pęcherzyków z czego 2 dojrzale komórki.
W tej w USG 11 pęcherzyków, estradiol 2000 i 5 oocytów po punkcji.

W poprzedniej procedurze miałam estradiol 600 i w USG 6 pęcherzyków z czego 2 dojrzale komórki.
W tej w USG 11 pęcherzyków, estradiol 2000 i 5 oocytów po punkcji.
No to dużo lepszy wynik niż poprzednio 🙂 Mnie tylko zastanawia i nawet dzisiaj pytałam o to lekarki dlaczego w usg widzą więcej pęcherzyków a potem pobierają mniej. U mnie poprzednio było widocznych 9 ładnych o odpowiedniej wielkości a pobrali 6. Co się stało z tymi 3? Ale nie umiała mi odpowiedzieć, coś kręciła że może były puste. Z tym że jak lekarz pobiera to nie wie czy są puste czy nie i podaje jaką ilość pobrał. Nie rozumiem tego...
U Ciebie to jeszcze dziwniej to wygląda, bo widzieli 11 a pobrali 5. Chyba że wśród tych 11 część była mniejsza to wtedy takich nie pobierają. Ale u mnie było te 9 ładnych dużych, tych mniejszych nawet lekarka nie liczyła.

reklama
No to dużo lepszy wynik niż poprzednio 🙂 Mnie tylko zastanawia i nawet dzisiaj pytałam o to lekarki dlaczego w usg widzą więcej pęcherzyków a potem pobierają mniej. U mnie poprzednio było widocznych 9 ładnych o odpowiedniej wielkości a pobrali 6. Co się stało z tymi 3? Ale nie umiała mi odpowiedzieć, coś kręciła że może były puste. Z tym że jak lekarz pobiera to nie wie czy są puste czy nie i podaje jaką ilość pobrał. Nie rozumiem tego...
U Ciebie to jeszcze dziwniej to wygląda, bo widzieli 11 a pobrali 5. Chyba że wśród tych 11 część była mniejsza to wtedy takich nie pobierają. Ale u mnie było te 9 ładnych dużych, tych mniejszych nawet lekarka nie liczyła.
Ostatnio widziałam fajny post na temat właśnie oocytów i jakie różne komórki są pobierane w czasie punkcji. Niestety na usg może być widać 10, a potem się okazać że część z nich jest pusta, niedojrzała, albo nieprawidłowa itp. Edit: I jeszcze może być sytuacja że będzie ciężko dostać się do pęcherzyków i lekarz nie pobierze jakiegoś z uwagi na trudny dostęp i ryzyko powikłań.

Ostatnia edycja:
Do góry