reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

In vitro 2024 - refundacja

Właśnie wróciłam do domu. Po tej punkcji trochę gorzej się czuję. Mamy 5 komórek, ale nie wiem czy ogółem czy dojrzałych, jakoś nie dopytalam lekarza. Jutro ma być telefon od embriologów więc coś więcej się dowiemy.
Kurcze tak się mówi, że 200-300 jednostek estradiolu odpowiada 1 dojrzałej komórce ale to chyba nie do końca, bo u mnie estradiol wyszedł 2000.
5 to bardzo dobry wynik. Niezmiennie trzymam kciuki żeby ładnie się zapłodniły i jaknajwiecej wytrwało do stadium blastocysty. Zdecydowaliście już co z tym badaniem zarodków?

reklama
Jutro rano mam transfer świeżego zarodka. Na ten moment dalej mamy ich 5 😊

Zdziwiłam się jednak, bo nie mam zaleconych żadnych badań przed, ani progesteronu ani usg, po prostu mam przyjść i od razu będzie transfer. Oczywiście biorę leki przygotowujące do transferu, które miałam zlecone po punkcji, ale myślałam że tak czy siak będą to jakoś sprawdzać. Tak to wygląda jakby wszystko robili całkiem naturalnie, co pewnie jest obarczone większym ryzykiem niepowodzenia. No nic, nie ma co gdybać, będzie co ma być. Chyba zacznę myśleć pozytywnie po prostu :)
Bo przy świeżym transferze jeżeli dobrze się czujesz to raczej nie zleca się żadnych badań wszytko idzie naturalnie 😉 Powiem Ci, że o dziwo patrząc tu, to jest całkiem dużo dziewczyn mających świeży transfer którym się udało, więc myślę, że nie masz co od razu się nastawiać 😉

5 to bardzo dobry wynik. Niezmiennie trzymam kciuki żeby ładnie się zapłodniły i jaknajwiecej wytrwało do stadium blastocysty. Zdecydowaliście już co z tym badaniem zarodków?
Tak, będziemy badać wszystkie ale informację dopiero w 5 dobie będę podawać embriologowi, gdy zadzwoni z informacją ile jest blastek.

Ostatnia edycja:
No to dużo lepszy wynik niż poprzednio 🙂 Mnie tylko zastanawia i nawet dzisiaj pytałam o to lekarki dlaczego w usg widzą więcej pęcherzyków a potem pobierają mniej. U mnie poprzednio było widocznych 9 ładnych o odpowiedniej wielkości a pobrali 6. Co się stało z tymi 3? Ale nie umiała mi odpowiedzieć, coś kręciła że może były puste. Z tym że jak lekarz pobiera to nie wie czy są puste czy nie i podaje jaką ilość pobrał. Nie rozumiem tego...
U Ciebie to jeszcze dziwniej to wygląda, bo widzieli 11 a pobrali 5. Chyba że wśród tych 11 część była mniejsza to wtedy takich nie pobierają. Ale u mnie było te 9 ładnych dużych, tych mniejszych nawet lekarka nie liczyła.
Pobierają płyn z każdego pęcherzyka ale nie w każdym jest komórka jajowa. Ja np miałam 36 pęcherzyków a pobranych komórkę tylko (albo aż) 22. Nie każdy pęcherzyk ma niestety komórkę jajową.

Super. No to teraz odpoczywaj, bo zasłużyłaś! :) dostałaś jakieś L4 na rekonwalescencję?
Proponowali mi L4 ale nie chciałam, wzięłam urlop na dzisiaj i tak nadchodzi weekend więc mam czas na regenerację. No teraz najgorsze 5 dni przede mną, najbardziej stresujące. Cudownie jakby się udało mieć chociaz 3 zdrowe zarodki, to jest takie moje ciche marzenie.

Ostatnia edycja:
Bo przy świeżym transferze jeżeli dobrze się czujesz to raczej nie zleca się żadnych badań wszytko idzie naturalnie 😉 Powiem Ci, że o dziwo patrząc tu, to jest całkiem dużo dziewczyn mających świeży transfer którym się udało, więc myślę, że nie masz co od razu się nastawiać 😉
A to dobrze wiedzieć, bo ja się naczytalam, że progesteron trzeba sprawdzić, endometrium, a jak zadałam to pytanie dzisiaj przez telefon, to Pani embriolog powiedziala, że Pani doktor nic nie zleciła, więc nie ma takiej potrzeby.

Jeśli jest podany 5 dniowy zarodek, to kiedy będzie już coś wiadomo odnośnie potencjalnej ciąży? Kiedyś pierwsze testy, pierwsza beta?

A to dobrze wiedzieć, bo ja się naczytalam, że progesteron trzeba sprawdzić, endometrium, a jak zadałam to pytanie dzisiaj przez telefon, to Pani embriolog powiedziala, że Pani doktor nic nie zleciła, więc nie ma takiej potrzeby.

Jeśli jest podany 5 dniowy zarodek, to kiedy będzie już coś wiadomo odnośnie potencjalnej ciąży? Kiedyś pierwsze testy, pierwsza beta?
Ja betę robiłam 6 dni po transferze, dziewczynom testy wychodziły nawet i 5 dni po 😄

Proponowali mi L4 ale nie chciałam, wzięłam urlop na dzisiaj i tak nadchodzi weekend więc mam czas na regenerację. No teraz najgorsze 5 dni przede mną, najbardziej stresujące. Cudownie jakby się udało mieć chociaz 3 zdrowe zarodki, to jest takie moje ciche marzenie.
Trzymam kciuki 💚

reklama

4dpt wieczorem był u mnie duszek na teście :) zależy od Ciebie jak się czujesz z testowaniem, jak chcesz poczekać żeby mieć większą pewność to wstrzymałabym się z testem tak do conajmniej 7dpt

Do góry