reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

KIT/HIT - czyli co sie może przydać a co nie

reklama
wlasnie na sutki, co mi lajtway przypomniala, pomagala najlepiej czysta lanolina, kupowalam ja pod nazwa Purelan. Bepanten zle na mnie dzialal, znaczy mi nie pomagal i lekarka powiedziala bym wlasnie lanoline kupila. Wkladek uzywalam Libero i Natusan, nie wiem, czy sa w pl

moj maz tez zle zakreca butelki i jeczy, ze mu ciekna. Nie wiem jak on to robi, bo mi sie nigdy to nie zdarzylo:blink:
Maż pewnie taki zdolny jak ja;-) Ja wszystko potrafię zepsuć hihi
Lanolina jest fajna ale jak mi pomagał bepanthen to odpuściłam
moj zestaw startowy to było 6 butelek w tym jedna mała 60ml. Wszystko był wykorzystywane. My nie mieliśmy kolek więc nie kupowałam butelek kolkowych. Z tego co słyszałam od mam kolkowych średnio zdają egzamin.

Zapomniałam ze niektore mamy zamiast sterylizatora to wkladaja butle do zmywarki ;)

butelki do zmywarki:-D no fajne:-D

ja mam 6 x60 i 10 x260, kolek tez u mnie nie bylo, na szczescie, moze dlatego, ze moglam sobie pozwolic na wylewanie mleka gdy zjadlam sobie cos nieodpowiedniego a zdarzalo mi sie to dosc czesto.
Z tymi kolkami to różnie bywa- ja miałam dietę ryż, brokuły jabłka i indyk- wszytsko gotowane. Nic poza tym nie mogłam jeść. A kolki i tak były- od 17 do 21 mała syrena. Usg brzuszka też nic nie wykazywało. Pomógł bobotic i butla dr Brown. Co nie znaczy że kolki ustały- po prostu były lżejsze. Po 3 miesiącach jak ręką odjął.... Ale do butli wrócę:tak:
Każde dziecko woli ine smoczki, kazda mama inne butle- trzeba pod siebie dopasować
Po zmywarce butle są ohydne- kiedyś mi małżowina wsadził- osadza się nabłyszczacz i tak trzeba myc jeszcze raz. Ja myłam ręcznioe i wygotowywałam w wodzie- pół na pół woda z brity i demineralizowana- jak gotowałam w normalnej to się kamień osadzał

moze brokul byl po czesci przyczyna lajtway? to do kapustnych nalezy

ja w domu nie mam zmywarki, bo jak widzialam porysowane talerze i szklanki, gdzie pracowalam to nie wyobrazam sobie by moje zastawy tak wygladaly. W zyciu bym nie wpadla by w zmywarce butelki dla dziecka myc:-D

Z tymi kolkami to różnie bywa- ja miałam dietę ryż, brokuły jabłka i indyk- wszytsko gotowane. Nic poza tym nie mogłam jeść. A kolki i tak były- od 17 do 21 mała syrena. Usg brzuszka też nic nie wykazywało. Pomógł bobotic i butla dr Brown. Co nie znaczy że kolki ustały- po prostu były lżejsze. Po 3 miesiącach jak ręką odjął.... Ale do butli wrócę:tak:

Masz racje... ja nie prowadzilam zadnej diety a mamy mial tylko kolke po kapuscie...

ja potem wyparzalam wrzątkiem poprostu butle. Sterylizator jest wygodny. Ja chcialam mieć wszystko dla dziecka :) Chcialam być przygotwana w kazdy calu :) Nie wszystko się sprawdziło po to ten temat :)

Co do wkładek to najgorsze G jakie miałam to bella. W ogole cała firma ma u mnie kreche.
Naj wkladki dla mnie były Aventowskie < he he znowu avent:p> i johnsona. Szlo tego w pierwszym miesiącu na potęgę ;-)

dla mnie akurat wkladki aventu byly do bani. Nie dosc ze drogie to takie sobie, w porownaniu do tych co uzywalam. Nie mam odniesienia do innych wkladek, bo ja - wiadomo w innym kraju, wiec nie wszystko co u Was u mnie i na odwrot.

tak, wlasnie, sterylizator wygodny i uzywam go do dzisiaj, ale jak pisalam ja nie gotowalam, bo i jedno i drugie pradu u mnie potrzebuje, wiec po co mam sobie utrudniac zycie, wkladam, nastawiam i samo sie wylacza a ja myslec o tym nie musze

ale zescie napisaly

kosmetyki tez dylko do kapieli. oliotum, mustella niczym wiecej nie mylam nie smarowalam
do pupy sudocrem i bepanthen i na sutki super
zadnych gabeczek do kapieli, kolderek itp nie uzywalam
poduszecze mialam i na niej Marcela trzymalam jak karmilam
termometr do ucha z brauna elektroniczny

butelki na poczatku w ogole nie potrzebne byly bo tylko cyc potem wyprobowalam multum az podeszla Marcelkowi z Nuka z szerokim smoczkiem
butleki zawsze po prostu mylam recznie czy w zmywarce, ale ja wody z buteli tez nie przegotowuje itp. zbytnia sterylnosc nie dla mnie :)
pieluchy tetrowe z 20szt. i kupowalam na allegro i super ale dosc drogie byly
kaftaniki tylko do momentu az pepowina odpadla, latwiej bylo mi przbierac itp
i tak jak piszecie tylko pajace zapinane z przodu a najlpeiej takie co w kroczu. nie trzeba calego dziecia rozbierac by pieluche zmienic. i aby byly wygodne, bawelniane bez zadnych naszywek wszywek itp
tylko frida na katarek i sol morska w spreju

i cos nowego
karuzela z pilotem z ficher praic mialam super sprawa duzo funkcji itp ale gdzies tak ok 3 no moze 2 miesiaca zycia
pudelko na husteczki to kit pod koniec paczki trzeba te chustki wygrzebywac
reczniki z kapturem koniecznosc
przescieradelko z gumka na przewijak super sprawa, dziecko sie nie przykreja do tej ceratki i o wiele to milsze, a jak sie zabrudzi kremem itp to do prania i z glowy
i gondola ( ja akurat mialam mieka z wozka) ale co kolwiek, gondola kolyska. kladlam w nia Marcelka i przenosilam z kuchni do slanu, u nas sypailnia na pietrze wiec by nie latac w to i wewte jak siedzilam sama w domu to go w gondolke i chodzil ze mna po pokojach :)
a dla mamy TantumRosa po porodzie w saszetkach do podmywania sie super sprawa
majtki wielorazowe z siateczki ( tych pelnych z tego tworzywa nie kupujcie bo tylek sie tylko poci) te z siateczki podtrzymuja wkladke i sie dopasowuja do ciala na pobyt w szpitalu bomba

Ostatnia edycja:
Dziękuje dziewczyny za podpowiedzi i proszę o więcej... te wszystkie cuda do wyparzania butelek, laktatory, ilości potrzebnych butelek... Właściwie piszcie wszystko, bo moja dzidzia mimo, że wyczekiwana to ma zieloną w tej kwestii mamusię :)

iga73 dasz radę wkleić większe zdjęcie tego hamaczka?

nie umiem, to sukces, że takie dałam radę wkleić
hamaczki kupowałam w Smyku, mam nadzieję, że jeszcze są, teraz też chcę kupić, zawsze miałam 2 i na zmianę prałam

co do butelek to miałam po jednej i wcale nie były używane, do pół roku karmiłam tylko piersią, a później od razu były kubeczki Gerbera albo Aventu, ale Gerber był lepszy, nic z nich nie kapało, nawet jak dziecko rzuciło kubkiem

Ja wodę zagotowywalam czasem własnie dzieci maja problemy brzuszkowe z powodu wody. Wlewałam do termosu 0,75l i gotowe :)

kaftaniki są fajne ale latem jak dzidzia nie potrzebuje zbyt duzo na sobie. Ja je lubilam i nie sprawiały mi trudnosci ale dlugo nie uzywalam bo moje dziecie roslo jak na drozdzach:-)

co do niekapków to mamy aventu ale ustnik twardy jak diabli. Głównie pijemy z normalnego kubka-doidy cup

ja nie miałam karuzeli i tu tez nie będę mieć

u mnie sie sprawdził fajnie pojemnik na pieluchy. Nie musiałam pedałowac z pieluszką na doł ciagle :)

reklama
ja miałam Avenu z gumowym ustnikiem, ale to było 7 lat temu, mogło się zmienić przez ten czas

a karuzele dostaliśmy - 2 przy pierwszym dziecku, a kolejną przy drugim, 2 oddałam, jedną z mięciutkimi zabawkami mam jeszcze

na przewijak kładłam ręcznik i pieluszkę tetrową

Do góry