reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

KIT/HIT - czyli co sie może przydać a co nie

reklama
wlasnie na sutki, co mi lajtway przypomniala, pomagala najlepiej czysta lanolina, kupowalam ja pod nazwa Purelan. Bepanten zle na mnie dzialal, znaczy mi nie pomagal i lekarka powiedziala bym wlasnie lanoline kupila. Wkladek uzywalam Libero i Natusan, nie wiem, czy sa w pl

moj maz tez zle zakreca butelki i jeczy, ze mu ciekna. Nie wiem jak on to robi, bo mi sie nigdy to nie zdarzylo:blink:
Maż pewnie taki zdolny jak ja;-) Ja wszystko potrafię zepsuć hihi
Lanolina jest fajna ale jak mi pomagał bepanthen to odpuściłam
moj zestaw startowy to było 6 butelek w tym jedna mała 60ml. Wszystko był wykorzystywane. My nie mieliśmy kolek więc nie kupowałam butelek kolkowych. Z tego co słyszałam od mam kolkowych średnio zdają egzamin.

Zapomniałam ze niektore mamy zamiast sterylizatora to wkladaja butle do zmywarki ;)

butelki do zmywarki:-D no fajne:-D

ja mam 6 x60 i 10 x260, kolek tez u mnie nie bylo, na szczescie, moze dlatego, ze moglam sobie pozwolic na wylewanie mleka gdy zjadlam sobie cos nieodpowiedniego a zdarzalo mi sie to dosc czesto.
Z tymi kolkami to różnie bywa- ja miałam dietę ryż, brokuły jabłka i indyk- wszytsko gotowane. Nic poza tym nie mogłam jeść. A kolki i tak były- od 17 do 21 mała syrena. Usg brzuszka też nic nie wykazywało. Pomógł bobotic i butla dr Brown. Co nie znaczy że kolki ustały- po prostu były lżejsze. Po 3 miesiącach jak ręką odjął.... Ale do butli wrócę:tak:
Każde dziecko woli ine smoczki, kazda mama inne butle- trzeba pod siebie dopasować
Po zmywarce butle są ohydne- kiedyś mi małżowina wsadził- osadza się nabłyszczacz i tak trzeba myc jeszcze raz. Ja myłam ręcznioe i wygotowywałam w wodzie- pół na pół woda z brity i demineralizowana- jak gotowałam w normalnej to się kamień osadzał

moze brokul byl po czesci przyczyna lajtway? to do kapustnych nalezy

ja w domu nie mam zmywarki, bo jak widzialam porysowane talerze i szklanki, gdzie pracowalam to nie wyobrazam sobie by moje zastawy tak wygladaly. W zyciu bym nie wpadla by w zmywarce butelki dla dziecka myc:-D

Z tymi kolkami to różnie bywa- ja miałam dietę ryż, brokuły jabłka i indyk- wszytsko gotowane. Nic poza tym nie mogłam jeść. A kolki i tak były- od 17 do 21 mała syrena. Usg brzuszka też nic nie wykazywało. Pomógł bobotic i butla dr Brown. Co nie znaczy że kolki ustały- po prostu były lżejsze. Po 3 miesiącach jak ręką odjął.... Ale do butli wrócę:tak:

Masz racje... ja nie prowadzilam zadnej diety a mamy mial tylko kolke po kapuscie...

ja potem wyparzalam wrzątkiem poprostu butle. Sterylizator jest wygodny. Ja chcialam mieć wszystko dla dziecka :) Chcialam być przygotwana w kazdy calu :) Nie wszystko się sprawdziło po to ten temat :)

Co do wkładek to najgorsze G jakie miałam to bella. W ogole cała firma ma u mnie kreche.
Naj wkladki dla mnie były Aventowskie < he he znowu avent:p> i johnsona. Szlo tego w pierwszym miesiącu na potęgę ;-)

dla mnie akurat wkladki aventu byly do bani. Nie dosc ze drogie to takie sobie, w porownaniu do tych co uzywalam. Nie mam odniesienia do innych wkladek, bo ja - wiadomo w innym kraju, wiec nie wszystko co u Was u mnie i na odwrot.

tak, wlasnie, sterylizator wygodny i uzywam go do dzisiaj, ale jak pisalam ja nie gotowalam, bo i jedno i drugie pradu u mnie potrzebuje, wiec po co mam sobie utrudniac zycie, wkladam, nastawiam i samo sie wylacza a ja myslec o tym nie musze

ale zescie napisaly

kosmetyki tez dylko do kapieli. oliotum, mustella niczym wiecej nie mylam nie smarowalam
do pupy sudocrem i bepanthen i na sutki super
zadnych gabeczek do kapieli, kolderek itp nie uzywalam
poduszecze mialam i na niej Marcela trzymalam jak karmilam
termometr do ucha z brauna elektroniczny

butelki na poczatku w ogole nie potrzebne byly bo tylko cyc potem wyprobowalam multum az podeszla Marcelkowi z Nuka z szerokim smoczkiem
butleki zawsze po prostu mylam recznie czy w zmywarce, ale ja wody z buteli tez nie przegotowuje itp. zbytnia sterylnosc nie dla mnie :)
pieluchy tetrowe z 20szt. i kupowalam na allegro i super ale dosc drogie byly
kaftaniki tylko do momentu az pepowina odpadla, latwiej bylo mi przbierac itp
i tak jak piszecie tylko pajace zapinane z przodu a najlpeiej takie co w kroczu. nie trzeba calego dziecia rozbierac by pieluche zmienic. i aby byly wygodne, bawelniane bez zadnych naszywek wszywek itp
tylko frida na katarek i sol morska w spreju

i cos nowego
karuzela z pilotem z ficher praic mialam super sprawa duzo funkcji itp ale gdzies tak ok 3 no moze 2 miesiaca zycia
pudelko na husteczki to kit pod koniec paczki trzeba te chustki wygrzebywac
reczniki z kapturem koniecznosc
przescieradelko z gumka na przewijak super sprawa, dziecko sie nie przykreja do tej ceratki i o wiele to milsze, a jak sie zabrudzi kremem itp to do prania i z glowy
i gondola ( ja akurat mialam mieka z wozka) ale co kolwiek, gondola kolyska. kladlam w nia Marcelka i przenosilam z kuchni do slanu, u nas sypailnia na pietrze wiec by nie latac w to i wewte jak siedzilam sama w domu to go w gondolke i chodzil ze mna po pokojach :)
a dla mamy TantumRosa po porodzie w saszetkach do podmywania sie super sprawa
majtki wielorazowe z siateczki ( tych pelnych z tego tworzywa nie kupujcie bo tylek sie tylko poci) te z siateczki podtrzymuja wkladke i sie dopasowuja do ciala na pobyt w szpitalu bomba

Ostatnia edycja:
Dziękuje dziewczyny za podpowiedzi i proszę o więcej... te wszystkie cuda do wyparzania butelek, laktatory, ilości potrzebnych butelek... Właściwie piszcie wszystko, bo moja dzidzia mimo, że wyczekiwana to ma zieloną w tej kwestii mamusię :)

iga73 dasz radę wkleić większe zdjęcie tego hamaczka?

nie umiem, to sukces, że takie dałam radę wkleić
hamaczki kupowałam w Smyku, mam nadzieję, że jeszcze są, teraz też chcę kupić, zawsze miałam 2 i na zmianę prałam

co do butelek to miałam po jednej i wcale nie były używane, do pół roku karmiłam tylko piersią, a później od razu były kubeczki Gerbera albo Aventu, ale Gerber był lepszy, nic z nich nie kapało, nawet jak dziecko rzuciło kubkiem

Ja wodę zagotowywalam czasem własnie dzieci maja problemy brzuszkowe z powodu wody. Wlewałam do termosu 0,75l i gotowe :)

kaftaniki są fajne ale latem jak dzidzia nie potrzebuje zbyt duzo na sobie. Ja je lubilam i nie sprawiały mi trudnosci ale dlugo nie uzywalam bo moje dziecie roslo jak na drozdzach:-)

co do niekapków to mamy aventu ale ustnik twardy jak diabli. Głównie pijemy z normalnego kubka-doidy cup

ja nie miałam karuzeli i tu tez nie będę mieć

u mnie sie sprawdził fajnie pojemnik na pieluchy. Nie musiałam pedałowac z pieluszką na doł ciagle :)

reklama
ja miałam Avenu z gumowym ustnikiem, ale to było 7 lat temu, mogło się zmienić przez ten czas

a karuzele dostaliśmy - 2 przy pierwszym dziecku, a kolejną przy drugim, 2 oddałam, jedną z mięciutkimi zabawkami mam jeszcze

na przewijak kładłam ręcznik i pieluszkę tetrową

Do góry