reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Karmienie i pielęgnacja Maluszków

Do tego kolka nie jest już tylko w nocy ale i w dzień-powiedzcie jak jest u Was-co robić? Może ja mam złe mleko? Napiszcie szybciutko
majeczka02 my też długo walczyliśmy z kolką, wzdęciami,bólami brzuszka i znaleźliśmy sposób-przed każdym karmieniem mały dostaje "zakraplacz" wody koperkowej. Już niczym więcej go nie przepajam i jest dobrze.
Wiecie co ja sie chyba mimo ze nie chce przezuce na moje sciaganie mleka i na sztuczne bo niestety nie mam tyle aby malej starczalo :-( Od wczoraj Oliwia wogole juz nie chce cyca wiec nie moge jej glodzic i daje jej butle moje i sztuczne i kolo sie zamyka :-:)-)
dorotka a może ona się już przyzwyczaiła do butelki? My co drugi tydzień po weekendzie przeżywamy terror bo jak mam zajęcia na uczelni, mały karmiony jest moim mlekiem ale z butelki:baffled: I potem nie chce ssać piersi, bo z butelki mu lepiej leci...

reklama
Majeczka - położna poleciła wode z glukozą. Gukoze 50g kupisz w aptece. Na 120 ml łyzeczka glukozy. Zółtaczka ładnie schodzi po tym;-)

A co do kapieli. To u nas róznie. Bywa że co drugi dzień jest kapana ale wtedy napuszczam wody do miski i ja myjką obmyje.
Mnie wkurzaja juz te potówki. Wiem ze mniej oliwkowac ale potem taka skóra brzydka. Poza tym jak idziemy na spacer to i tak musze buzie kremem wysmarowac...
A gdzie malutka ma te potówki. Bo moj tylko na buziuni. Ja niestosuje wtedy oliwki na buzie i nigdy niestosowałam kremów na dwór:no::no:

Blond ja dzis w nocy kilkakrotnie posypywalam malej szyje pudrem, takim jak do pupy i widze poprawe.podobne dzialanie ma maka ziemniaczana wiec moze sprobuj.Po sudokremie i linomagu moja miala jeszcze gorzej, podobno te miejsca trzeba utrzymywac w suchosci.
Puder jest bardzo dobry. nalezy dobrze osuszyc te miejsca i zapudrowac. Ubierac lekko nieprzegrzewac;-)
dziewczyny, a korzystacie z tej soli morskiej ?? profilaktycznie, czy tylko jak Maluchom cos dolega????

Ja w ogóle wczoraj złapałam doła, że chyba nie jestem za dobrą matką... nie wiem na ile mu jest dobrze... kąpać się nie lubi, za to co ok 4 przewijanie robi kupe na przewijak podczas przewijania, nie wiem czy dobrze go karmię (za dużo?? za mało??) i w ogóle jakoś nabrałam strasznych wąpliwości czy dobrze się nim zajmuję... mam nadzieję, że nauczę się bycia mamą...ehhh...
Ja stosuje codziennie po nocy sól morska aby nawilzac sluzówke.
Aniaaa nawet nie mysl ze jestes zla mama, no co ty????Kazda z nas ma jakies watpliwosci i nie wiem czy robi wszystko poprawnie ale to przeciez normalne.Kazxdego dnia sie czegos uczymy.A ja przeczytalam ze dziecko powinno byc kapane ok 15 minut po odbiciu i tak robie od jakiegos czasu i mala juz nie placze w kapieli, potem 20 minut i juz smacznie spi.Pozdrawiam i glowa do gory!!!

Może któras z Was sie orientuje.

Znajoma przestrzegała nas przed szczepionkami konserwowanymi rtęcią. Ponoc u niektórych dzieci wywołuje autyzm:baffled: Póki co połozna nie umiała mi powiedziec czy te skojarzone to własnie są z tą rtęcią wrrr
Wiecie które szczepionki są bezpieczne?
Pierwsze o tym słysze:baffled: Ja bede szczepic ta o ktorej pisałam wczesniej;-)

Moja Laura miała jak była malutka. Jej pomógl taki kompres. :
Podgrzewasz oliwke (aby była ciepła nie goraca!!!!) smarujesz tym główke zakładasz folie i czapeczke bawełniana na kilka min (minimum 15) ja trzymałam koło 30. To sie robi przed kapiela. Potem normalnie myjesz a resztki wyczesujesz;-) Bynajmniej u nas to zadziałało i juz nie miała:-p

czytałam, że kiedyś uważano, że te skojarzone mogą by niebezpieczne, ale to podobno MIT

najlepiej niech pediatra może doradzi... ja mam zamiar szczepić tymi płatnymi

Też tak słyszałam. To były badania z Wielkiej Brytanii i facet sam przyznał, że badania były nierzetelne, a przestraszenie rodzice przestali szczepić dzieci i o mało co nie doszło do epidemii odry (chyba) - tak ja słyszałam

A wiecie co mój Mały zrobił???? Przesikał pieluchę !! !! !! już trzeci raz mu się to zdarzyło !! !! !! Chyba siusiak był bokiem....

Mój Bartek tak miał w pampersach. Dobrze sprawdzają się Bella, bo dwójki też mają taką "suchą pieluszkę"

Moja Laura miała jak była malutka. Jej pomógl taki kompres. :
Podgrzewasz oliwke (aby była ciepła nie goraca!!!!) smarujesz tym główke zakładasz folie i czapeczke bawełniana na kilka min (minimum 15) ja trzymałam koło 30. To sie robi przed kapiela. Potem normalnie myjesz a resztki wyczesujesz;-) Bynajmniej u nas to zadziałało i juz nie miała:-p

Robiłam tak samo - działało :tak:

Wesolutkaaa moja mala nie ma, ale znajoma powiedziala ze w razie czegi to zeby dwoma palcami pocierac to miejsce w czasie mycia wloskow(oczywiscie nie za mocno).Podobno dziala wiec jak nic innego nie pomoze to sprobuj tego.Powodzenia

A teraz pytanie za milion zloty:
Moja mala uwielbiala sie kapac, sprawialo jej to ogromna radosc i plakala jak wyciagalismy ja z wanienki.Od trzech dni jest odwrotnie, placze jak tylko wlozymy ja do kapieli a przestaje jak ja wyciagamy.Wszystko robimy tak jak zawsze.Wiecie moze o co jej chodzi bo my juz nie mamy pojecia.Ja juz wymyslam takie rzeczy ze szkoda gadac(ze np.skora ja swedzi albo piece w tej wodzie itp., wiez ze to glupie ale o co jej moze chodzic????)

Ostatnia edycja:
Czarna - położna oceniła ze to potówki. Są niby tam gdzie dziecko najwiecej sie poci i fakt ze juz schodzą jak jej nie oliwkuje. Ale buzie kremem smaruje - sama nie lubie wychodzic na dwór jak nie mam niczego na buzi.

Agniesia ciekawe to co piszesz.

reklama
Jejuuu..wiecie co ?? już mam dośc tych przesikiwanych Pampersów !! jednego w nocy przesikał, drugiego w dzień... mokry jest zawsze na jednym boku wysoko, powyżej pampersa (tak jakby górą się wylewało). Już jestem rzewrażliwiona przy zakładaniu.. siusiaczek zawsze w dół, pampers podciągnięty do góry, spięty tak żeby mocno trzymał, ale nie uciskał brzuszka..ak go ściągam, to wszystko jest tak jak go zakładałam, tylko ciuszki mokre... a zmieniam co 2-3 godziny !! !! chyba spróbuję te większe 3-6kg, i te Bella lub Huggiesy..bo już mi ręce opadają :-(

Kasia - tych Bella nigdy nie próbowałam.... ale aż ciężko uwierzyć, żeby akurat Pampersy przesikiwał ...

Do góry