reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Karmienie i pielęgnacja Maluszków

Blond ja dzis w nocy kilkakrotnie posypywalam malej szyje pudrem, takim jak do pupy i widze poprawe.podobne dzialanie ma maka ziemniaczana wiec moze sprobuj.Po sudokremie i linomagu moja miala jeszcze gorzej, podobno te miejsca trzeba utrzymywac w suchosci.

reklama
Aniaaa u mnie na poczatku przy pielęgnacji i przewijaniu tez się darł teraz już ok, no poza oczkami
my kąpiemy codziennie, na pączotku usiałam 2 razy dziennie w kalium
Ppatqa - może ja mojego też powinnam 2 razy dziennie kąpać, żeby się szybciej oswoił ... przecież dziecko powinno lubić wodę, bo było w niej 9 miesięcy....może faktycznie prezez ten szpital się zraził, bo tam jak brali dzieci do kąpieli (pod kran) to było słychać wielki, potworny ryk.

Ja też kąpię w Oilatum - śłiczny zapach i skóra potem mięciutka.
Newralgiczne (czyt. suche) miejsca dodatkowo oliwkuję oliwką Hipp)
Na włoski (a kudły ma spore) co 2-3 mycie szamponik Hipp, a na codzień tylko wodą. Narazie rzadko odpuszczamy kąpiel, bo lepiej śpi po kąpieli i wyraźnie to lubi. Główki nie natłuszczam, ale obserwuję, czy coś się nie łuszczy.

Na wzdęcia i "odpukać" kolki położna poleciła espumisan.
Na razie daje radę i podobno nie wnika do organizmu - działa tylko na powietrze w jelitkach.

I u mnie problem z odbijaniem. Baaadzo rzadko pomimo długiego noszenia uda się odbić. A potem jak nie czkawka to urok ;-)
Malena - oj taaak..po tym Oilatum pięknie pachnie !!!! Na razie wlewam mu tylko 1 nakrętkę, gdyż ma malutko wody w wanience przez ten kikut, ale mam nadzieję, że szybko mu odpadnie i będę mogła lać więcej wody ! Espumisan i Esputicon podobno są dobre ! ja na razie nie podaje, bo te kolki uspokoiły się..czasem wyraźnie boli go troszkę brzuszek, ale szybko mija.
Malena, mojemy Szymkowi, też rzadko się odbija :-(

A Szymek wczoraj znowu odstawił cyrk przy kąpieli... jak tylko wsadziłam mu nóżki do wody to zaczął się ryk !! a najgorsze, że jak już go wytarłam to zrobił kupę na ręcznik !!!!!! a kąpałam go przed jedzeniem, po dość długiej przerwie w jedzeniu... kiedy w ogóle kąpiecie dzieci?? Podobno nie powinno się po jedzeniu, więc kąpie przed, ale wtedy jak go rozbieram do kąpieli to już zaczyna otwierac buzię i szukać cyca, a jak go wsadzę z powrotem w ręcznik to dalej szuka i płacze.
W ogóle to Mały lubi robić kupy na przewijak... już nie wiem kiedy go mam przewijać, żeby te kupy znajdować w pieluszce, a nie na przewijaku...

Mam jedno pytanie do Was .... nie wiecie czy można dziecko przekarmić piersią?? Ja Szymka nie dokarmiam butelką, nie dopajam, a i tak mam wrażenie, że się przejada.... jest taki mega najedzony po karmieniu, czasem trochę zwymiotuje i je strasznie łapczywie...jak je, to aż ma usteczka białe z mleka... no i ma już 2-gi podbródek !! !! Zresztą on często chyba je jak nie jest głodny tylko na pocieszenie, albo na bolacy brzuszek ...

dziewczyny, a korzystacie z tej soli morskiej ?? profilaktycznie, czy tylko jak Maluchom cos dolega????

Ja w ogóle wczoraj złapałam doła, że chyba nie jestem za dobrą matką... nie wiem na ile mu jest dobrze... kąpać się nie lubi, za to co ok 4 przewijanie robi kupe na przewijak podczas przewijania, nie wiem czy dobrze go karmię (za dużo?? za mało??) i w ogóle jakoś nabrałam strasznych wąpliwości czy dobrze się nim zajmuję... mam nadzieję, że nauczę się bycia mamą...ehhh...

A Szymek wczoraj znowu odstawił cyrk przy kąpieli... jak tylko wsadziłam mu nóżki do wody to zaczął się ryk !! a najgorsze, że jak już go wytarłam to zrobił kupę na ręcznik !!!!!! a kąpałam go przed jedzeniem, po dość długiej przerwie w jedzeniu... kiedy w ogóle kąpiecie dzieci?? Podobno nie powinno się po jedzeniu, więc kąpie przed, ale wtedy jak go rozbieram do kąpieli to już zaczyna otwierac buzię i szukać cyca, a jak go wsadzę z powrotem w ręcznik to dalej szuka i płacze.
W ogóle to Mały lubi robić kupy na przewijak... już nie wiem kiedy go mam przewijać, żeby te kupy znajdować w pieluszce, a nie na przewijaku...

Mam jedno pytanie do Was .... nie wiecie czy można dziecko przekarmić piersią?? Ja Szymka nie dokarmiam butelką, nie dopajam, a i tak mam wrażenie, że się przejada.... jest taki mega najedzony po karmieniu, czasem trochę zwymiotuje i je strasznie łapczywie...jak je, to aż ma usteczka białe z mleka... no i ma już 2-gi podbródek !! !! Zresztą on często chyba je jak nie jest głodny tylko na pocieszenie, albo na bolacy brzuszek ...

Marika krzyczała bardzo przy kąpieli - teraz tak jak pisałam - lejemy jej więcej wody i bardzo powolutku wkładamy i cały czas polewam jej brzuszek, coraz bardziej jej się podoba, a wczoraj nawet nie płakała przy myciu główki :-)

Kupa na przewijaku podczas zmiany pieluchy? Skąd ja to znam... ostatnio nawet po kąpieli strzeliła w nas :-)... a i siku często do tego dojdzie.

Co do przejedzenia to czytałam, że dziecko karmione piersią nie może się przejeść, ale czasem też mi się wydaje, ze Marika chce cyca na uspokojenie (a smoczka nie). I pomimo, że "karmię na żądanie" staram się, żeby to było mniej więcej co 2-3h. A ile czasu Szymek jest przy piersi? Bo moja tak 20-30 minut i czasem jak zaczyna przysypiać i pomimo, że mocno trzyma cycka to ją odstawiam.

Ja w ogóle wczoraj złapałam doła, że chyba nie jestem za dobrą matką... nie wiem na ile mu jest dobrze... kąpać się nie lubi, za to co ok 4 przewijanie robi kupe na przewijak podczas przewijania, nie wiem czy dobrze go karmię (za dużo?? za mało??) i w ogóle jakoś nabrałam strasznych wąpliwości czy dobrze się nim zajmuję... mam nadzieję, że nauczę się bycia mamą...ehhh...

codziennie mam takie myśli, zwłaszcza w krytycznych sytuacjach, kiedy moja mała rybka drze się i nic jej nie uspokaja... :-) Aniu - musimy się nauczyć siebie nawzajem, Ty musisz wyczuć Szymka. Pocieszam się, że z dnia na dzień jest łatwiej i będzie coraz lepiej. Dzieci zrobią się bardziej komunikatywne, zaczną się śmiać, bawić same, potem siedzieć...

Aniaaa ja kąpałam 2 razy bo miał noworodkowe zapalenie skóry. Jestes dobra mamą. mój też potrafi walnąc w czasie przewijania lub ssikać się na mamusie, tatusia, ścianę:). Koleżanki synek nasikał raz do kibla- niosła go bez pieluszki i okurat wybrał miejscea;)

Aniaaa nawet nie mysl ze jestes zla mama, no co ty????Kazda z nas ma jakies watpliwosci i nie wiem czy robi wszystko poprawnie ale to przeciez normalne.Kazxdego dnia sie czegos uczymy.A ja przeczytalam ze dziecko powinno byc kapane ok 15 minut po odbiciu i tak robie od jakiegos czasu i mala juz nie placze w kapieli, potem 20 minut i juz smacznie spi.Pozdrawiam i glowa do gory!!!

no ja wlasnie tez kapie na glodnego i tez sie drze strasznie:(ale jutro sprobuje jak Aga.my wlasnie sie wykapalismy i maly zjadl i zasnal w sekunde bo urzedowal od 11.
sprobowalam z tym talkiem i zobaczymy, mam nadzieje ze pomoze bo pod paszkami to juz tragedia byla.
czy Wy po psiknieciu woda morska cos dalej robicie?czy zostawiacie?bo moj mi sie wydaje ze ma bardiej czasami zapchany ten nosek a wyciagnac przed nie moge nic...

ANIAA nawet nie mysl ze jestes zla mama choc ja tak mialam w szpitalu Kazda ma jakies watpliwosci ale CZARNA jak bylam w szpitalu napisala mi eska ZE DLA OLIWI JESTEM NAJLEPSZA MAMA NA SWIECIE i tego staram sie 3 mac :-)

AGA dzieki za cynk o kapieli :-)

ANIU I KATE zazdroszcze ze u was sie najadaja cycami MYsle ze nie przekarmicie :-)
ANIU moja je tez bardzo lapczliwie ale niestety z butelki i czasem sie krztusi bo tak szybko chce pic :-(

Wiecie co ja sie chyba mimo ze nie chce przezuce na moje sciaganie mleka i na sztuczne bo niestety nie mam tyle aby malej starczalo :-( Od wczoraj Oliwia wogole juz nie chce cyca wiec nie moge jej glodzic i daje jej butle moje i sztuczne i kolo sie zamyka :-(
No ale mam nadzieje ze moze jak bedzie ciut starsza to bedzie miala wiecej cierpliwosci bo to o to tez sie rozchodzi Ja ja przystawiam non stop ale niestety sie nie da :-(

Acha odkrylam najlepsza pozycje do odbijania Biore ja na rece ze glowke na na ramieniu moim oczywiscie twarz ma na ramieniu A brzuszek na moich piersiach i tak ja nosze i zazwyczaj w takie pozycji jej sie odbija POLECAM :-)

reklama
Może któras z Was sie orientuje.

Znajoma przestrzegała nas przed szczepionkami konserwowanymi rtęcią. Ponoc u niektórych dzieci wywołuje autyzm:baffled: Póki co połozna nie umiała mi powiedziec czy te skojarzone to własnie są z tą rtęcią wrrr
Wiecie które szczepionki są bezpieczne?

Do góry