reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Karmienie i pielęgnacja Maluszków

Ja moge jesc tylko banany bo po jablkach,gruszce i winogronach mam wdecia wiec nie jem tego :-(
Wiolu nie pomoge z ta wysypka bo jesli chodzi o buzie to moja ma 2 biale kropeczki ale ma je od urodzenia Na raczkach miala czerwona wysypke ale po filecie sie wysuszylo i przeszlo

Ja dzis po tym meczeniu piersi teraz mam je takie twarde ale mala dalej nie hce ssac coraz gorzej jest z tym jej ssaniem Juz ja daje na wstrzymanie i jak placze to miwie zeby troche poplakala bo butkli nie dostanie wiem wyrodna matka ze mnie ale ona po 5 min cyca juz nie chce bo nie leci jej fajnie :-(U mnie jest jeszcze jeden klopot bo moja prawa piers jest gorsza i w niej jest jeszcze mniej mleka niz w lewej i wogole jak sciagam czy laktatorem czy recznie to prawa jest gorsza :-(
Teraz mala cycoli jakos po 3 min ale dzis jak narazie sciaglam 85 ml nie liczac tego co ona dzis zjadla ale pewnie tego tez niewiele I jak ona ma sie najadac jak ja na caly dzien mam ponad 100 a ona za jednym razem je minimum 80 :-(

reklama
Witam mój przeważnie wycycoli jedną, rzadko 2, wczoraj wycyckał 2 i dalej płakał to ja mu butle, a mały nie chciał i marudził dalej, my go bujamy nosimy, w końcu ija go wziełam na cyca- spokój i usnął po minucie- i zrozum tu dziecko.

Dokladnie ja mojej daje cyca pozniej butle i duzo wypije Przebrana jest i dalej marudzi to czasem zas daje cyca mimo ze jest pusto a ona usypia na nim Dokladnie i zrozum tu dziecko :-)

Wanilia moj tez ma taka kaszke na policzkach, już chyba ponad 2 tyg. Wczoraj bylam u pediatry z okazji pleśniawek i zapytałam o tą wysypkę, to powiedziała, że to raczej nie jest alergia i jej to wyglada na sprawy łojotokowe. Powiedziała, że na razie nic z tym nie robić, obserwować. W przyszłym tyg mamy szczepienie, więc zobaczymy co wtedy powie, jeżeli wysypka nadal bedzie.
Dorotka mam to samo. Maiek od 3 dni wieczorem trochę possie i dostaje focha. Ja go wtedy albo na parę sekund smoczkiem zatykam i poxniej przystawiam albo odstawiam i czekam az mu troche przejdzie i przystawiam. Nie zawsze to niestety dziala. Wydaje mi sie, ze mam za malo pokarmu. Ostatnio max 20 ml moge sciagnac na jedno posiedzenie laktatora. Robię to zazwyczaj w nocy, bo wtedy mam więcej mleka, a mały mniej pije i ja te resztki ściagam. A był taki zas, gdy go nie dokarmiałam, ewentualnie mleczkiem wqczesniej sciagnietym. Ech....

Ja Wam szczerze powiem, że miałabym kłopot ze zidentyfikowaniem co mogło zaszkodzić Bartkowi. Generalnie nie jem jakichś wynalazków, a on praktycznie cały czas się pręży jak ma zrobić kupę i ona taka jakby bardziej gęsta jest - może taki jego urok :confused: Jak normalnie mogłaby dla mnie nie istnieć, to teraz mam szał na czekoladę. Oczywiście nie jadłam, kilka kasztanków ot co, ale chodzi za mną już od kilku dni. I zaczęłam jeść aktivię, ciekawe czy actiregularis pomoże też Bartkowi ;-)

Witam. Również jestem październikową mamą synka o imieniu Gabryś:-).
Dorota czytając twoje wypowiedzi wydaje mi się, że czytam samą siebie. Od samego początku miałam problemy z przystawieniem małego do piersi, a jak już się nauczył to po 2 min zasypiał i kończyło się na butelce. W rezultacie po 40 min karmienia kończyło się na 90 ml z butelki i tak non stop. Mimo że rodzina mnie wspierała i nie naciskała na karmienie piersią to całymi dniami ryczałam ponieważ nie potrafiłam podjąć decyzji o odstawieniu od piersi. W rezultacie poszłam do poradni laktacyjnej i napiszę ci zalecenia jakie tam dostałam (ma to na celu zwiększenie laktacji)
* ciepły okład na pierś na 10 min przed karmieniem - regularnie
* zioła mlekopędne 1kubek pić przez 1h ( dziewczyny uważajcie kobitka od laktacji powiedziała że herbatki hipa dla kobiet karmiących mogą wywoływać u maluchów ból brzucha)
* ricinus communis CH5 (lek homeopatyczny) 3*5granulek pod język 15min przed karmieniem
*calcium gluconicuk 3*1tab
* jeżeli dziecko zasypia przy piersi nalezy go odstawić od piersi i wybudzić
* jeżeli trzyma sutka w buzi ale nie je naciskać pierś
* na początku karmić po 20 min z każdej piersi
* najlepiej wypożyczyć laktator Lactina medeli (koszt zabójczy 8zł doba) ale jeżeli masz laktator w domu to po każdym karmieniu należy sciągać pokarm na przemian 7 min z jednej piersi i z drugiej potem po 5min i na końcu po 3min, nawet jeżeli nie leci mleko to i tak należy pobudzać sutki laktatorem
* zamiast dopajać butelką używać zestawu SNS medeli - koszt 70zł ale można zrobić własnoręcznie w domu (butelkę zawiesić na szyji za pomocą sznorówki lub jakiegoś sznurka przez smoczek przeciągnąc rurkę do karmienia piersią - do kupienia w aptece - i włożyć dzidziusiowi przez górna wargę w momęcie kiedy ssie piers - jednocześnie wspomaga to laktacje- rurkę przykleić do piersi plastrem).
Ja ostatecznie odstawiłam od piersi, ale tylko dlatego ponieważ nie miałam już siły walczyć, ale jeżeli ty jesteś pełna determinacji to myślę że Ci się uda. Trzymam kciuki. Ps zapisz się może w swoim mieście do poradni laktacyjnej wizyty są bezpłatne.

KALA dzieki za rady Njapier zrobie kilka z tych punktow I dzis jak bede w przychodni to zapytam o ta poradnie laktacyjna gdzie co i jak DZIEKI WIELKIE napewno skorzystam Chce karmic piersia ale jak za jakis czas nic nie zadziala to tez zrezygnuje

reklama
Dziewczyny, mam problem przy karmieniu: Mała często się krztusi, chyba je za bardzo łapczywie. I niestety męczy nas czkawka - prawie po każdym karmieniu.

Do góry