reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Karmienie i pielęgnacja Maluszków

Dorotko laktatorem też pobudzisz laktację ale najlepiej jak mała będzie ssała pierś.

No i picie wody jak najbardziej, zupki, soki owocowe świeże, owoce.

reklama
MADZIU iwem ze jak mala bedzie ssala to bedzie najlepiej ale co mam zrobic jak ona za dlugo nie chce ssac i ssa kilka minut i caly czas laktacja jest niewielka bo ona nie chce dlugo ssac Wiec moze sprobuje tym laktatoremJuz sie chytam wszystkiego bo zalezy mi aby mala byla na moim mleku
Na necie poczytalam troche o sciaganiu o technikach i podoba mi sie technika ze dziecko ssie jedna piers a z drugiej sie wtedy sciaga i to dziala sprawdzilam ale sama nie dam rady malej trzymac na jednym i na drugim recznym laktatorem sciagac pokarm Przydalby sie elekrtyczny ale nie stac mnie na niego :-(
M mi pomogl sciagnac troche w trakcie karmienia ale za wiele nie sciaglam bo to juz byla koncowka karmienia Oliwi i ona uz ssac nie chciala a to wlasnie polega na tym ze jak dziecko ssie z jednej to druga tez jest jakos pobudzona ale postaram sie jakos to wyprecyzowac I chce scigac jak najczesciej tym laktatorem Moze to jakos pomoze i mleka moze sie wiecej pojawi a jak mleka bedzie wiecej to Oliwia bedzie dluzej ssala bo sie nie bedzie wkurzala :-)
Nie wiem ale jak nie sprobuje to nie bede wiedziala Ide dalej poczytac o technikach :-)

Wlasnie jestem ciekawa czy jakbym czesto sciagala laktatorem to czy by mi sie zwiekszyla laktacja ?????????????
Mala umie ssac ale possie kilka minut i wielki ryk jakby ja ze skory obdzierano a jak da sie jej butle to dziecka nie ma i jaka zadowolona

Bo z butli nie musi się wysilać.
A chyba wszystkie dziecie z natury leniuszki :tak:

Ja przez pierwsze trzy dni nie miałam wogóle pokarmu.
A mała była całymi dniami pod kroplówą albo lampami i nie było możliwości przystawiania. Oszywiście jak już ją przynosili to nakarmioną i śpiącą :crazy:
Jak już był odpowiedni moment to nie mogła chwycić - mam płaskie brodawki.
Ale cały czas męczyłam piersi laktatorem i na 4 dzień przyszedł pokarm.
Potem już jej nosiłam ściągnięty pod lampy a nauczyła się ssać przez kapturki dopiero po 6 dniach. Teraz już nie ma problemu.
Mleczko się produkuje - jeszcze mi nie zabrakło.
Przeważnie ssie jedną. Czasem podaję obie piersi, bo z prawej jakoś łatwiej leci, więc jak się złości to ją przestawiam na "łatwiejszego cycka" :-D
Pokarmu jest dużo, bo nawet po długim karmieniu mogę swobodnie ściągnąć 100ml z obu i jeszcze się do "dna" nie dokopałam.
Naprawdę polecam pracę z laktatorem.
Tylko się nie stresuj za szybko, bo czasem trudno zassać i trzeba trochę pomachć, żeby coś poleciało :sorry:

MALENA dzieki No wlasnie wyczytalam tez ze nie moge patrzec non stop czy leci czy nie bo wtedy nie bedzie lecialao ale jak tu nie patrzec jak musze sie ta gruszka namachac i rece bola :-(

Acha nie wiem co to moze byc ale mnie czesto ostatnio kuje cos w piersiach taki bol jakby mi ktos cos tam robil To jest nieprzyjemne bo bola mnie te piersi ale nie jak dotkne tylko tak same z siebie
;-(

Dorotko spróbuj ułożyć małą na poduszce złożonej na pół - tak jakby stała poduszkaczyli rogami do dołu a na wierzchu połóż małą.
Będzie jadła a ty możesz z drugiej piersi ściągać pokarm.

Co do bólu takiego w piersi to i ja mam :baffled: wydaje mi się, że to po prostu mleko w kanalikach mlecznych.
A poza tym piersi są wrażliwe.

Myślę, że wszystko się unormuje.

Macierzyństwo nie jest łatwe, ale my dzielne mamy damy radę wszystkim przeciwnościom :tak::-D

MADZIU dzieki sprobuje z ta poduszka :-)

Ja dzis dzielnie sciagam pokarm ,molestuje swoje piersi aby bylo mleko Jak mala spi to ja sciagam dzielnie choc malo leci i czesto sie to staram robic i nawet lepiej mi sie sciaga recznie niz tym laktatorem :-)
Wlasnie ide sciagac :-)

Dorotko laktatorem też pobudzisz laktację ale najlepiej jak mała będzie ssała pierś.

No i picie wody jak najbardziej, zupki, soki owocowe świeże, owoce.

A jakie owoce jecie oprócz jabłek??

Moze i ja spróbuje z tym lakatorem podczas karmienia - przyda sie troche odłozyc pokarmu. Dzisi kupie pojemniczki

reklama
MADZIU iwem ze jak mala bedzie ssala to bedzie najlepiej ale co mam zrobic jak ona za dlugo nie chce ssac i ssa kilka minut i caly czas laktacja jest niewielka bo ona nie chce dlugo ssac Wiec moze sprobuje tym laktatoremJuz sie chytam wszystkiego bo zalezy mi aby mala byla na moim mleku
Na necie poczytalam troche o sciaganiu o technikach i podoba mi sie technika ze dziecko ssie jedna piers a z drugiej sie wtedy sciaga i to dziala sprawdzilam ale sama nie dam rady malej trzymac na jednym i na drugim recznym laktatorem sciagac pokarm Przydalby sie elekrtyczny ale nie stac mnie na niego :-(
M mi pomogl sciagnac troche w trakcie karmienia ale za wiele nie sciaglam bo to juz byla koncowka karmienia Oliwi i ona uz ssac nie chciala a to wlasnie polega na tym ze jak dziecko ssie z jednej to druga tez jest jakos pobudzona ale postaram sie jakos to wyprecyzowac I chce scigac jak najczesciej tym laktatorem Moze to jakos pomoze i mleka moze sie wiecej pojawi a jak mleka bedzie wiecej to Oliwia bedzie dluzej ssala bo sie nie bedzie wkurzala :-)
Nie wiem ale jak nie sprobuje to nie bede wiedziala Ide dalej poczytac o technikach :-)

Ja myślę, że skuteczność ściągania troche też leży w naszej psychice. Raz jak się złapałam z płaczem i negatywnym nastawieniem, to ponad godzinę naciągałam cyce i raptem 30 ml uleciało. Tak przynajmniej jest u mnie.

Dziewczyny jescze odnośnie krosteczek na buzi. Mają Wasze maleństwa jakieś wysypki, jak one wyglądają i co stwierdził lekarz??? Bo ja już głupoty dostaję. Mój Szymuś ma taką szorstką kaszkę na policzkach, czole aż we włosach, uszach i pod noskiem. Już 2 tydzień jak się pojawiły pierwsze krostki i nadal wyskakują nowe. Nie wiem czy mam szukać kolejnego pediatry żeby coś poradził?

Do góry