reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Karmienie i pielęgnacja Maluszków

MALENA u mnie teraz jest tak:
7.00 cyc
10.00 kaszka ryżowa bezmleczna bez dodatków (3 miarki) + Bebilon Pepti (na 90 wody) + pół słoika owoców, czyli wchodzi jakoś tak 130-150 kaszki
12 cyc
koło 15 obiadek
koło 18 kasza Sinlac na wodzie (125ml)
koło 20 cyc na zaśnięciecie
w nocy 1 lub dwa karmienia) i czasem cyc po posiłkach jak chce

Czasem jak się nie wyrobię to nie daję kaszki przed kąpaniem tylko samego cycka

Ostatnia edycja:
reklama
A są jakieś sposoby na kaszkę nie na słodko?
Jakoś nie podoba mi się podawanie dzieciom przed snem słodkości...
Nie wiem czy sa nie na slodko
Moze jak dasz kaszke o 20 to dluzej pospi ?

Ja sama non stop modyfikuje diete bo non stop mi cos niepasuje I wpadlam zas na nowy pomysl Olwika zawsze zasypiala o 20 na mleku z kacha Ale ostatnio wypija mleczko i sie rozbudza Po tym jedzonku ma wiecej sil do szalenia Poszaleje i idzie spac Wiec moze aby dluzej i lepiej spala zaczne jej dawac kache z lyzeczki :tak:
Dzis sprobuje i zobaczymy

na razie spróbuję z kaszką o 18...
jak nie podziała, to spróbuję o 20.
cyc na sen musi być :-)

szkoda, ze nie mozna do piersi kaszki nalac

MALENA to zrób jak ja - kaszka ok. 18, kąpanie po 19 i cyc koło 20. U nas się sprawdza. A kaszek bezmlecznych jest dużo i są też bezsmakowe, na początek możesz taką spróbować np. samą ryżową lub sama kukurydzianą lub tylko z jabłkiem. Może jak Iza nie m żadnych alergii to dawaj jej mleczną chyba że chce Ci się odciągać.

Bobovita ma chyba kaszkę tylko mleczno-ryżową. Możesz też spróbować misiowy ogródek. To jest puree ryżowe z dynią, marchewka z groszkiem, brokuły, ziemniaki ze szpinakiem. Tylko do tego mleko trzeba dodać. Ma konsystencję kaszki. Ja robię Bartkowi do obiadu jak je mały słoik.

U nas to wyglada mniej wiecej tak :
5/6 mleko
9/10 mleko
13/14 obiadek lub owoc
16/17 mleko
kolo 20 mleko z kacha TERAZ SPROBUJE PRZED 20 KACHA NA GESTO

W miedzy czasie soczki i herbatki

u nas jest tak:

4-5 małe mleczko (przez sen)
8 mleko 180-210 ml
ok 11 deserek słoiczkowy lub kaszka ryżowa owocowa na mleku
ok 14 kaszka ryżowa owocowa na mleku lub deserek słoiczkowy
ok 17 obiadek słoiczkowy - w najbliższym czasie planujemy przejść na większe słoiczki
po 19 mleko (do poduchy) 150-180 ml - zależy jak jadł wcześniej tego dnia
22-23 małe mleczko (przez sen)

małe mleczko to od 90 do 150 ml ze zmniejszoną ilością proszku, na razie o jedna miarkę ale będziemy zmniejszać - próbujemy się odzwyczajać od picia w nocy :-)

niestety mamy w dalszym ciągu z piciem czegokolwiek poza mlekiem. Młody akceptuje i to z oporami właściwie tylko wodę, a to i tak w ilościach max 10-20 ml na raz :(

Ostatnia edycja:
Karola jak to gdzie, w pracy :-) tak jak i teraz ;-)
mam chwilę więc włażę, nie chce żebyście mnie wyrzuciły z forum za nieudzielanie się :-D

reklama
MALENA u mnie teraz jest tak:
7.00 cyc
10.00 kaszka ryżowa bezmleczna bez dodatków (3 miarki) + Bebilon Pepti (na 90 wody) + pół słoika owoców, czyli wchodzi jakoś tak 130-150 kaszki
12 cyc
koło 15 obiadek
koło 18 kasza Sinlac na wodzie (125ml)
koło 20 cyc na zaśnięciecie
w nocy 1 lub dwa karmienia) i czasem cyc po posiłkach jak chce

Czasem jak się nie wyrobię to nie daję kaszki przed kąpaniem tylko samego cycka

j mam praktycznie identycznie jak ty. Tylko kaszki daje stale mleczno-ryzowe albo ryżową z mlekiem wiec na jedno wychodzi.

Czarna mój ostatnio przybrał też 300 tylko, tyle że jeszcze gorzej bo przez 6 tygodni :szok: ale lekarka mowi ze jest ok.
Dziewczyny chciałabym dawac Małemu cos poza kaszką i tymi obiadkami. Z owoców je tylko banana. Czasem zje troszke biszkopta w herbatce. Dajecie juz jakies chrupki kukurydziane?Co jeszcze?Wiem ze Czarna dajesz Danonki tak?moja siostra też daje swojemu synkowi od 7 miesiąca i jest ok. Chce Małemu dac cos od czasu do czasu miedzy posiłkami bo mało przybiera. Jak ktoś ma jakiś pomysł będę wdzięczna ;-)

Napisz swoją odpowiedź...
Do góry