reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Karmienie i pielęgnacja Maluszków

łał!!! :sorry:super!!!! ja też mleczko zamrażam ale u mnie tylko 100ml do woreczków się "mieści" jakoś nie da się więcej ściągnąć :-( ale..... zawsze to coś ;-)

Wiesz to nie tak kolorowo. Tyle ściągnę, jak Iza nie je - czyli np. jak wyjeżdżam bardzo rano. Normalnie to te setka - więc jest zasadniczo 1 porcja na 2 dni.
Ale jeszcze nie dodtała modyfikowanego ani kaszki na mleku.

Wow ja juz nie mam co sciagac praktycznie, wiec kaszki robie na bebiko albo mleczno - ryzowe. Na moim mleku te kaszki tez sie po chwili zadkie robiły, chyba tak juz jest, bo jak na bebiko robie to sypie mniej, a wychodzi super gesta. Mój mały zjada kaszke na 250 Bebiko teraz - zarłok mały :-D Na obiadek roznie bywa, czasem tylko troche zje, a czasem 200ml gestej zupki, do tego 3 razy dziennie cycek, owocki, czasem jakies biszkopciki czy herbatniczki na herbatce :-) Zarłok mi rosnie :-) A wazy 8kg - wiec juz nadrabia ładnie swoj wczesniejszy słaby przyrost wagi.

Jak mam studia to dostaje
4 razy mleczko + obiadek + kaszkę malinową na wodzie z owockami.
A tak na codzień to nie daję kaszki.
Ale widzę, że przestała przybierać.
Jutro mam szczepienie, to sie podpytam pediatry.
Mamy zapasy wagi - 8500, a mała nie jest bardzo długa.

u mnie też kaszka rzadka się robi

Czyli widać tak ma być.
Iza nie chciała tego jeść.

reklama
A u nas zmieniło się trochę z karmieniem

7 mleko 180 ml
10 mleko 180 ml
13-14 obiad 1,5 słoiczka małego lub 1 większy lub 1 mały słoiczek i misiowy ogródek
16-17 kaszka z owocami (150 ml wody jak sama, a jak z deserem, to ze 100ml)
19-20 mleko smaczny sen 210 ml
w nocy to już teraz róznie, ale razej się budzi i wypija około 180 ml smaczny sen

Jak karmie Hanie to spokojnie styknie ca cały dzien 5 posiłków...a jak była z babcia to było 6...bo babcia, twierdziła, że Hania głodna:sorry2:

A ja już nie wiem jak to poukładać, bo z 5 posiłków nagle zrobiło się 7.
Nocnych karmień nie było już długo, a tu od dwóch tygodni jest takie ssanie w nocy, że hoho!
No i nie wiem czy wprowadzić kaszkę, czy nie.
Jak sądzicie?
Z wagą ruszyła znowu, więc kalorii wystarcza, ale chyba jeść musi częściej, to może kaszka na wieczór byłaby ok?

Teraz jest tak:
6-7 cyc
9-10 cyc
12-13 obiadek
15 cyc
18 owoce+cyc
20 cyc
3 cyc

A może zrobić tak?
6-7 cyc
9-10 owoce+cyc
12-13 obiadek
15 cyc
18 KASZKA
20 cyc
3 no i może ten cyc zniknie?

Nie ukrywam, że chcę zmniejszyć ilość karmienia piersią ze względu na planowaną ciążę:tak:
Doradźcie mi coś!

A co do kaszek?
To ile dajecie na raz?
Całą porcję jak na opakowaniu pisze 150ml wody+ileś tam łyżek kaszki?
Można kaszki dawać nie na słodko? Są takie?
Są jeszcze inne kaszki oprócz ryżowo-mlecznych?

Ostatnia edycja:
A ja już nie wiem jak to poukładać, bo z 5 posiłków nagle zrobiło się 7.
Nocnych karmień nie było już długo, a tu od dwóch tygodni jest takie ssanie w nocy, że hoho!
No i nie wiem czy wprowadzić kaszkę, czy nie.
Jak sądzicie?
Z wagą ruszyła znowu, więc kalorii wystarcza, ale chyba jeść musi częściej, to może kaszka na wieczór byłaby ok?

Teraz jest tak:
6-7 cyc
9-10 cyc
12-13 obiadek
15 cyc
18 owoce+cyc
20 cyc
3 cyc

A może zrobić tak?
6-7 cyc
9-10 owoce+cyc
12-13 obiadek
15 cyc
18 KASZKA
20 cyc
3 no i może ten cyc zniknie?

Nie ukrywam, że chcę zmniejszyć ilość karmienia piersią ze względu na planowaną ciążę:tak:
Doradźcie mi coś!

A co do kaszek?
To ile dajecie na raz?
Całą porcję jak na opakowaniu pisze 150ml wody+ileś tam łyżek kaszki?
Można kaszki dawać nie na słodko? Są takie?
Są jeszcze inne kaszki oprócz ryżowo-mlecznych?

MALENA tylko mnie nie zlinczuj :tak:Moze daj kaszke na mleku sztucznym skoro chcesz pomalu przestawac cycolic :tak:I np o 9-10 mleko z kleikiem mleko albo twoje albo sztuczne? Nie wiem ja mam taki pomysl :tak:
Tez twoj drugi plan jest ok (pierwszy zreszta tez ) tylko moze kaszka o 20 ?

Ja nie robie kaszki tak jak na opakowaniu Oliwka nie jada kachy z lyzeczki tylko z butli i srednio na 120 ml mleka dodaje 3 miarki kachy :tak:
Jak Oli juz bedzie siedziala i bedzie starsza to chce wprowadzic kaszke z lyzeczki Juz kiedys probowalam i nie chciala wiec poczekam jeszcze troche ;-)

a ja myślałam że tylko moja tak często je, przeważnie to wychodzi tak
ok 7 cyc
ok 9 deserek ok pół słoiczka + czasami cyc
ok 11-11.30 cyc
ok 14-15 obiadek
ok 17 cyc
ok 19.30 cyc lub kaszka
w nocy 2,3 pobudki na cyca
chyba też muszę troszkę zwiększyć jej odstępy między posiłkami

MALENA tylko mnie nie zlinczuj :tak:Moze daj kaszke na mleku sztucznym skoro chcesz pomalu przestawac cycolic :tak:I np o 9-10 mleko z kleikiem mleko albo twoje albo sztuczne? Nie wiem ja mam taki pomysl :tak:
Tez twoj drugi plan jest ok (pierwszy zreszta tez ) tylko moze kaszka o 20 ?

Ja nie robie kaszki tak jak na opakowaniu Oliwka nie jada kachy z lyzeczki tylko z butli i srednio na 120 ml mleka dodaje 3 miarki kachy :tak:
Jak Oli juz bedzie siedziala i bedzie starsza to chce wprowadzic kaszke z lyzeczki Juz kiedys probowalam i nie chciala wiec poczekam jeszcze troche ;-)

Dwa razy mi skasowało!
Zaraz się wścieknę!

Czemu mam Cię linczować?

Ja już podawałam kaszkę mleczno-ryżową i było ok.
Tylko taka gęstą z łyżeczki.
Wolałabym pominąć etap jedzenia z butelki...więc kleik odpada.

Ale właściwie co to jest ten kleik?
Czym się rózni od kaszki?
jaki? Ryżowy? kukurydziany?

Co można jeszcze maluchom dawać oprócz kaszek i słoiczków?
Co z kaszką manną? Są chyba też jakieś wielozbożowe?

Ta kaszka o 20 to mi nie pasuje, bo Iza zasypia na noc przy cycku, a jakby zjadła z łyżeczki, to pewnie by potem już nie chiała cycka...
No sama nie wiem....

Ostatnia edycja:
Jak karmie Hanie to spokojnie styknie ca cały dzien 5 posiłków...a jak była z babcia to było 6...bo babcia, twierdziła, że Hania głodna:sorry2:

hehe babcie są nie samowite:-D:-D

Malena mi sie podoba 2 schemat i moze faktycznie ta kaszke zamiast o 18 daj o 20. A z hippa są takei fajne dania na dobranoc z biszkoptami, bananami itd:tak::tak::tak:z kaszką manna;-)
Co do wagi mój ostatnio tez mało przybrał bo na 4 tyg raptem 300 z groszem:tak: ale że miał zapas Lekarka mówiła że OK za tydzien kontrolna waga i wtedy zobacze. Nawet próbowałam zwiekszyc ilosc dan czy porcji ale wtedy strasznie sie meczył (chyba z przejedzenia) bo nawet potrafił zwymiotowac:tak:

reklama
A są jakieś sposoby na kaszkę nie na słodko?
Jakoś nie podoba mi się podawanie dzieciom przed snem słodkości...

Do góry