reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Jestem na świecie ;-) Porady i Rady....

Witam,
u nas ten naczyniak wcale nie jest taki duży, mniej więcej wielkości monety 2zł i moja mała ma go na lewej nóżce pomiędzy kostką a kolanem, wydaje mi się ,że jak na razie nie robi się większy, tzn rośnie równomiernie z małą, tylko teraz stał się bardziej czerwony niż na początku, i dlatego dostaliśmy skierowanie do poradni chirurgicznej, ale jak dzwoniłam, aby zarejstrować małą to mi powiedzieli, że na ten rok już nowych pacjentów nie przyjmują i mam dzwonić dopiero pod koniec listopada jak dostaną kontrakt na nowy rok i dlatego zastanawiałam się czy może nie pójść prywatnie i dlatego pytałam o dobrego lekarza w 3mieście. W sumie pediatra też nam powiedziała, że do ukończenia przez małą 6 m-cy należy to tylko obserwować bo i tak nic więcej z tym robić nie będą.

reklama
Hej dziewczyny! Jakoś rzadko tu zaglądam, bo ostatnio mało mam czasu do siedzenia na necie. Ale dzisiaj jestm trochę podłamana i potrzebuje pocieszenia. Nie rady, ale właśnie pocieszenia. Byłam dziś z małą na szczepieniu i lekarka poobracała nią na wszystkie strony i stwierdziła, że ma wzmożone napięcie mięśniowe:-(Ja już wcześniej podejrzewałam, że może mieć, w końcu siedzę w tym trochę, bo pracowałam jako pedagog -terapeuta z dziećmi z mpd. Ale nie lubię sięmartwić na zapas, więc bagatelizowałam sobie problem, choć martwiło mnie coraz bardziej, że czasem nie mogę ubrać Zosi w kaftanik, takie ma napięte rączki. Jaka ja głupia jestem! No, ale przecież nawet przysłowie jest - szewc bez butów chodzi, to co tu siędziwić. Smutno mi.Rehabilitacja takich maluszków jest straszna ,nie zawsze, ale zazwyczaj dzieci płaczą, a mamy razem z nimi, przynajmniej, gdy stosuje się metodę Wojty. Może macie inne doświadczenia?

W dodatku w tej dziurze,w której mieszkamy nie ma neurologa dziecięcego, ani poradni rehabilitacyjnej, więc bedzie trzeba do Białegostoku jeździć półtorej godziny w jedna strone, a mała sie w foteliku drze wniebogłosy!:no:Masakra! Wiem, ż eludzie mają dużo gorsze problemy z maluszkami, ale ja mam chyba dziś gorszy dzien i mnie moje niewielkie problemy dobijają. Dopiero się z żółtaczką uporalismy, przepukline Zosia ma i teraz jeszcze to. Jak nie urok, to sraczka, jak to niektórzy mówią.

od poniedziałku moja mała jest tylko na butli i w związku z tym mam pytanie do mam karmiących butlą: czy podajecie swoim dzieciaczkom wit d3?? pytam bo słyszałam, że w mleku modyfikowanym jest ta wit i dodatkowe dawki nie są potrzebne,

Adudz co do witaminy D3 to dobrze żebyś dopytała lekarza. Bo tu się potwierdza teza że ile ludzi tyle rozwiązań. My podajemy już tylko witaminki Cebionmulti.

witam sie

DMUCHAWIEC u mojej malej stwierdzono wzmozone napięcie i chodzimy na rehabilitacje raz w tygodniu i cwiczymy w domku, ale nie Vojtą tylko Bobatha i jest naprawde fajnie.mala moze ze 2 razy płakała ale byla naprawde niewyspana i raz głodna więc trzeba pilnowac by byla przed cwiczeniami wypoczeta i najedzona pół godziny przed zeby nie ulac. a tak to jest fajna zabawa.najbardziej lubi na takiej wielkiej piłce.w domku troche lzej cwiczymy ale w formie zabawy przy kazdym przwijaniu troche obrotów,wymachiwań łapkami. ogólnie techniki pielęgnacyjne tak jak zawitkowski w swojej ksiazce pokazuje. słyszalam ze Vojty metoda jest cięzko znoszona przez dzieci i rodziców a Bobatha lepiej.

mojej kolezanki bliźniaczki mialy wzmozeone napiecie i ona olała sprawe i nie chdzila na rehabilitacje i przesżło im samo.ja wole chodzic zeby sobie potem w twarz nie pluc jak cos bedzie nie tak.
nie smuć sie!!!

a ja mam pytanie czy którs ma porobny problem? moja mala od paru dni okropnie malo je.po 40 ml mleka max z butli a i cycka tez króciótko:-( bylismy u pediatry robilismy badania tarczycy i wyszly ok, morfologia tez ok.jutro mocz i zobaczymy.kkurde juz nie wiem co robic:-(

adudz musisz sprawdzic jaka dawka wit d3 jest w mleku, ja mam bebilon pepti i jest za mała więc muszę podawać 1 kroplę witaminki, tak poleciła pediatra
syla moja średnio raz na tydzien ma taki cięzki dzien ze zjada po 40-60 co 3h, i dopiero ok 18 jest głodna i zjada 120-130. pediatra nie kazała się denerwować bo mała dobrze przybiera na wadze, a jak stwierdziła każdy ma prawo mieć gorszy dzień:-D jednakże jak się również denerwowałam

Dmuchawiec, może mogłabyś mi podpowiedzieć czy mam czym się przejmować, bo widzę że na pewno orientujesz się lepiej niż ja. :tak:
Moja Agatka często ma rączki zaciśnięte w piąstki jak jest na brzuszku, pediatra powiedziała mi że to właśnie może być objaw wzmożonego napięcia mięśniowego i że mam ją obserwować (tzn Agatkę oczywiście;-))ale jakoś jej nie ufam... Jakie są jeszcze inne objawy tego napięcia?

tak tylko moja ma gorszy dzien od parau dni:-(

co do wzmozonego napięcia to moja wcale piąstek nie zaciska, ale jak ją neurolog badala to pokazywala jak lewa strona jest bardziej napieta od prawej.a do tego mala główke wyginala w jedna strone ale juz tak nie robi.

reklama
Dmuchawiec, może mogłabyś mi podpowiedzieć czy mam czym się przejmować, bo widzę że na pewno orientujesz się lepiej niż ja. :tak:
Moja Agatka często ma rączki zaciśnięte w piąstki jak jest na brzuszku, pediatra powiedziała mi że to właśnie może być objaw wzmożonego napięcia mięśniowego i że mam ją obserwować (tzn Agatkę oczywiście;-))ale jakoś jej nie ufam... Jakie są jeszcze inne objawy tego napięcia?
Wzmożone napięcie mięśniowe - Przypadłość szybko odwracalna / Bobopedia / Portal dla rodziców. Ciąża, poród, wychowanie i pielęgnacja dzieci - eBobas.pl.

Do góry